«Το 2026 θα είναι έτοιμα και τα δύο γήπεδα»
Στο πάνελ μαζί με τον δήμαρχο Αθηναίων βρέθηκαν ο πρόεδρος του Ερασιτέχνη Παναγιώτης Μαλακατές και το μέλος του Δ.Σ. του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού, Δημήτρης Βρανόπουλος. Παρόντες στη συνέντευξη Τύπου ήταν και εκπρόσωποι από την ΠΑΕ Παναθηναϊκός.
Όπως προέκυψε, τόσο το γήπεδο ποδοσφαίρου στον Βοτανικό όσο και το πρότζεκτ της Διπλής Ανάπλασης στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας θα είναι έτοιμα το 2026. Τονίστηκε δε πως αυτό το χρονοδιάγραμμα για ολοκλήρωση και των δύο γηπέδων είναι δεσμευτικό, αφού σε διαφορετική περίπτωση θα χαθούν τα χρήματα. Η ευχάριστη είδηση για τους φιλάθλους του Παναθηναϊκού δεν είναι άλλη από το γεγονός πως πως υπάρχει ήδη άδεια προέγκρισης για κατεδαφίσεις, καθώς και τα έξτρα οικονομικά κονδύλια και ως εκ τούτου, μέσα σε λίγες ημέρες, αναμένεται να μπουν οι μπουλντόζες στον Βοτανικό για να προχωρήσουν σε αυτές τις κατεδαφίσεις. Η κανονική άδεια αναμένεται να ληφθεί το καλοκαίρι. Ο δήμαρχος Αθηναίων εξήγησε πως για τον χώρο του Ερασιτέχνη είναι όλα τακτοποιημένα αναφορικά στις απαλλοτριώσεις και πως έχουν γίνει ήδη εκσκαφές και πρόδρομες εργασίες.
«Το έργο αποκτά σφυγμό» τόνισε ο δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας. «Επιτέλους αρχίσαμε!» είπε με ανακούφιση ο πρόεδρος του Ερασιτέχνη Παναγιώτης Μαλακατές.
Αναλυτικά η κοινή συνέντευξη Τύπου του δήμαρχου Αθηναίων Χάρη Δούκα και του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού:
Πρώτος πήρε τον λόγο ο πρόεδρος του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού, Παναγιώτης Μαλακατές, ο οποίος είπε: «Σας καλέσαμε σήμερα με τον δήμαρχο Αθηναίων για να σας ενημερώσουμε για τις πολύ σημαντικές εξελίξεις της Διπλής Ανάπλασης. Με δύο λέξεις: επιτέλους ξεκινάμε! Για την ακρίβεια, ξεκινήσαμε!. Όλο αυτό το χρονικό διάστημα ήμασταν σε συνεχείς συζητήσεις, με τον δήμαρχο και τους εμπλεκόμενους φορείς, για να είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε την εξέλιξη των εργασιών».
Ο δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας πήρε εν συνεχεία τον λόγο: «Ξεκινάμε από τη θετική είδηση, αφού πριν από μερικές ημέρες είχα δηλώσει πως είχαμε όλο λόγια, αλλά όχι έργο. Είμαστε στο πεδίο και δικά μας συνεργεία καθαρίζουν τον συγκεκριμένο χώρο, και το λέω με όλη την ευθύνη στους κατοίκους της Αθήνας και τους φίλους του Παναθηναϊκού. Βάζουμε τα πράγματα σιγά-σιγά σε μία σειρά και αποδίδουν καρπούς. Είμαστε εδώ με τον Ερασιτέχνη και την ΠΑΕ, που είναι κοντά μας, και όλοι μαζί συζητάμε όλα τα σημαντικά βήματα που πρέπει να κάνουμε. Ευχαριστούμε όλους όσοι εμπλέκονται σε αυτό το έργο. Ως Δήμος Αθηναίων δημιουργήσαμε ένα καλό κλίμα προσήλωσης και απτών αποτελεσμάτων. υπογράφεται άμεσα η σύμβαση για να αναλάβει η κοινοπραξία.
Έχοντας ως Δήμος Αθηναίων την ευθύνη και τον πρώτο λόγο δημιουργήσαμε ένα καλό κλίμα και τώρα έχουμε απτά αποτελέσματα. Υπογράφεται άμεσα η σύμβαση για την ανάδοχη κοινοπραξία, που είναι το πιο σημαντικό, και η άμεση εργασία για την απομάκρυνση των μπαζών. Μία σύμβαση που είναι συμπληρωματική, αξίας κοντά στα 7 εκατ. ευρώ, και υπογράφηκε από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, πέρα από την οικονομική επιτροπή και περνάει από Δ.Σ. και μπαίνουν άμεσα οι υπογραφές και σε πολύ λίγες μέρες οι μπουλντόζες και τα φορτηγά του αναδόχου θα πιάσουν δουλειά. Ήδη οι δικές μας μπουλντόζες κάνουν κάποιες διαδικασίες προπαρασκευαστικές.
Θα ήθελα να ζητήσω να υπογραφεί σύντομα η κύρια χρηματοδότηση του νέου γηπέδου από το υπουργείο ενέργειας και περιβάλλοντος, για να μην χάσουμε άλλο χρόνο. Για να κλείσουμε το κεφάλαιο των χρηματοδοτήσεων, καταφέραμε και υποβάλλαμε τεχνικό δελτίο και έξτρα χρηματοδότηση για τον καθαρισμό γύρω από το γήπεδο. Η χρηματοδότηση αυτή είναι γύρω στα 4 εκατ. ευρώ.
Σε ό,τι αφορά το θέμα της άδειας του νέου γηπέδου, χρειάζεται να κάνουμε αρκετά δύσκολα βήματα, για αυτό χρειαστήκαμε αρκετό χρόνο. Το βασικότερο είναι πως ξεπεράσαμε μία σειρά από δυσκολίες και προχωράμε στα επόμενα βήματα. Και το επόμενο διάστημα θα ολοκληρωθούν αυτά τα βήματα, με την προέγκριση της άδειας και το καλοκαίρι θα έχουμε την κανονική έγκριση της άδειας και θα έχουμε τη θεμελίωση του έργου.
Για να κλείσουμε, οι πρόδρομες εργασίες για τον Ερασιτέχνη έχουν εγκριθεί και οι εργασίες γίνονται με την κοινοπραξία των Τραπεζών. Είναι ιδιωτικό έργο και μπορεί να τρέξει πιο γρήγορα. Σε όποιο πρόβλημα κι αν προκύψει, ο Δήμος θα είναι αρωγός. Δεσμευόμαστε ότι θα είμαστε δίπλα σε όλο το πλάνο, για να κατευθύνουμε με τον άρτιο τρόπο και να μην υπάρξει πρόβλημα για τον Ερασιτέχνη Παναθηναϊκό. Το έργο αποκτά σφυγμό, και αυτό ήταν ένα θέμα που απασχόλησε έντονα εμένα και την ομάδα που ασχολήθηκε για αυτό».
Σε ερώτηση για το αν υπάρχει η περίπτωση να χρειαστούν νέες νομοθετικές ρυθμίσεις ή νέες οικονομικές υπερβάσεις, όπως προέκυψε έστω κι αν θεωρείτο νομικά «θωρακισμένο» το έργο αρχικά, ο δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας απάντησε:
«Είναι πολύπλοκο το έργο, σύνθετο πολύ, όπως είναι και σε άλλα έργα που γίνονται σε όλον τον πλανήτη. Έχει γίνει ρύθμιση για τους έξτρα χώρους στάθμευσης, συγκεκριμένα για 450, και περιμένουμε να υπάρξει προέγκριση, σχετικά με τις κατεδαφίσεις και περιμένουμε τη συνολική άδεια. Πάμε βήμα-βήμα για να προχωρήσουμε και είμαστε σε διαρκή επικοινωνία με τα αρμόδια υπουργεία. Όταν ξεκινήσαμε υπήρχαν μπάζα 10 μέτρων στο γήπεδο και βρήκαμε δύο διαφορετικές πήγες για να καθαρίσει το γήπεδο και ο γύρω χώρος, για να προχωρήσουν γρήγορα οι διαδικασία και για αυτό κάνουμε σήμερα τις διατυπώσεις πως έχουν ξεκινήσει οι εργασίες και ο ανάδοχος. Και στα επόμενα βήματα, θα υπάρξουν πιθανά κενά, που είναι εξασφαλισμένα, και θα διαχειριστούμε τις δυσκολίες με τον ίδιο τρόπο. Όπου χρειαστεί θα βρίσκουμε έξτρα πόρους για να ανταπεξέλθουμε. Το σημαντικό είναι πως το βασικό ποσό είναι εδώ και δίνουν τη δυνατότητα να προχωρήσει το έργο».
Σε ερώτηση για το «ποιος είναι ο μεγαλύτερος φόβος του», ο δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας επισήμανε: «Ο χρόνος. Ότι είναι ένα πάρα πολύ σύνθετο έργο, με επιμέρους έργα που απαιτούνται. Πράσινο, υποδομές, όμβρια, ύδατα, δύο εγκαταστάσεις, δύο επιπλέον εγκαταστάσεις δημοτικές και πολιτισμού. Πάρα πολλά συνεργεία που θα πρέπει να συνεργαστούν και όλα αυτά θα πρέπει να γίνουν στο χώρο που έχουν συμφωνηθεί. Άρα ο χρόνος και είναι σπριντ σε μαραθώνιο, όπως είχα πει και στο παρελθόν. Πρέπει να τρέχουμε σαν τρελοί, αν και έχουμε πολύ μεγάλο διάστημα, για να πετύχουμε τον στόχο μας».
Αναφορικά στα τελικά χρονοδιαγράμματα για την ολοκλήρωση των έργων, που αρχικά προέβλεπαν το γήπεδο του Ερασιτέχνη να είναι έτοιμο φέτος και το ποδοσφαιρικό γήπεδο το 2026, ο Παναγιώτης Μαλακατές απάντησε: «Οι εγκαταστάσεις μας απαιτούν λιγότερο χρόνο από το ποδοσφαιρικό γήπεδο. Σε αυτή τη φάση, έχει ολοκληρωθεί η τεχνική μελέτη και ο αρχικός προϋπολογισμός. Εκκρεμεί η άδεια οικοδόμησης, ο ορισμός του αναδόχου. Σε κάθε περίπτωση, εκείνο που είναι λογικό, αφού δεν μπορεί να υπάρχει ένα γήπεδο και να είναι σε αδράνεια, ο στόχος είναι να ολοκληρωθούν οι εγκαταστάσεις του Ερασιτέχνη την ίδια περίοδο με το ποδοσφαιρικό γήπεδο. Δεν έχει νόημα να επισπευσθεί κάποια διαδικασία που θα είναι εις βάρος του Παναθηναϊκού. Ο κύριος στόχος είναι το 2026».
Εν συνεχεία ο δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας υπογράμμισε: «Το προεδρικό διάταγμα λέει ότι και τα δύο γήπεδα πρέπει να είναι έτοιμα μαζί. Ο κύριος στόχος, η ημερομηνία που έχουμε, είναι το 2026, και να μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν η ποδοσφαιρική ομάδα και ο Ερασιτέχνης».
Σχετικά με το αν υπάρχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση και αν υπάρχει θετική απόκριση για τη συμβατότητα χρηματοδότησης, ο δήμαρχος Αθηναίων τόνισε: «Δεν υπήρχε χρηματοδότηση για την απορρύπανση και κάναμε μία συστηματική δουλειά για να βρεθούν 10 και πλέον εκατ.. Αν ήταν εξασφαλισμένη η χρηματοδότηση θα χρειαζόταν επιπλέον δουλειά για εμάς. Και αυτό ξεκινώντας… Για αυτό είμαστε στην ευχάριστη θέση, λόγω αυτής της δουλειάς, να μπει η κοινοπραξία στο χώρο του γηπέδου. Ξέρετε μιλάμε για ένα σύνθετο έργο. Για να υπάρχει δυνατότητα, κάλυψης χρηματοροής από μία εργασία, είναι τελείως διαφορετικό από το να υπάρχουν τα λεφτά στον Δήμο για να γίνει εκταμίευσης. Για αυτό τον λόγο είπα πως το πιο σημαντικό είναι ο χρόνος. Αφού το 2022 ήταν έτοιμο, θα μας διευκόλυνε να έχουμε τα χρήματα και όχι τώρα και να πιεζόμαστε για να φτιάξουμε τεχνικό δελτίο, να πάρει την έγκριση. Θα ήταν τελείως διαφορετικά αν δεν ήταν στον αέρα, και παλεύω να μην είναι, να έρθει ο ανάδοχος και να προχωρήσουν οι εργασίες. Και αυτή η συζήτηση να αποκαλείται γραφειοκρατία, αλλά θέλει πολύ χρόνο. Για αυτό τον λόγο προσπαθούμε να το κάνουμε όσο πιο γρήγορα γίνεται, για να μην υπάρξει ούτε μία μέρα καθυστέρηση. Όλα αυτά είχαν συμφωνηθεί, αλλά θα έπρεπε να τα έχουμε και στο ταμείο. Για αυτό περιμένουμε και τα 115 εκατ. ευρώ για την κοινοπραξία».
Για τη σύνδεση που υπάρχει μεταξύ του νέου έργου και της άδειας της Λεωφόρου, Παναγιώτης Μαλακατές απάντησε: «Κατ’ αρχάς, σε όσους έχουν διαφορετική άποψη για το γηπεδικό, τους σέβομαι, γιατί είναι Παναθηναϊκοί. Θα τους ακούσουμε για να δούμε τι έχουν να πουν και να τους απαντήσουμε στα ερωτήματα που θα θέσουν. Η άδεια κατεδάφισης είναι προαπαιτούμενο. Όπως ξέρετε, η άδεια κατεδάφισης είναι μη εκτελεστή μέχρι να ολοκληρωθούν όλα τα έργα στον Βοτανικό και τότε μόνο η Λεωφόρος θα κατεδαφιστεί. Μέχρι τότε δεν υπάρχει λόγος να μην γίνουν όλα αυτά».
Τέλος, για τα υπόλοιπα έργα και τα χρήματα που απαιτούνται ο δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας εξήγησε: «Σήμερα βρισκόμαστε πιο κοντά από ποτέ, χάρη στον Παναθηναϊκό, για τη δημιουργία του μεγαλύτερου αστικού πάρκου που θα έχει δημιουργηθεί στην Αθήνα τα τελευταία 100 χρόνια και θα είναι ενάμισι χιλιόμετρο από εδώ που βρισκόμαστε τώρα. Και το σχέδιο προβλέπει ένα μεγάλο κέντρο πολιτισμού, αθλητισμού και αναψυχής, έκτασης 300 στρεμμάτων που θα περιλαμβάνει κοντά στα 5 χιλιάδες έργα, πισίνες, χώροι πεζών, παιδικές χαρές, ανάπλαση της Ιεράς Οδού με ποδηλατοδρόμιο. Αυτό που παλεύουμε όλοι είναι να προχωρήσει συνολικά η ανάπλαση και να έχουμε την οριστική ανάπλαση στην περιοχή του Ελαιώνα που θα έχει δημιουργήσει μία άλλη οπτική. Για αυτό λέμε πώς σημαντικό είναι το έργο στην Αθήνα. Σίγουρα τα γήπεδα είναι ο καταλύτης, αλλά γύρω από αυτά “χτίζεται” η ουσία της Διπλής Ανάπλασης».