Το MEGA στην Άνυδρο – Η νησίδα πάνω από το ρήγμα που «δίνει» τους σεισμούς
Η νησίδα βρίσκεται πάνω στο ρήγμα της Ανύδρου μήκους 25 χιλιομέτρων, εκεί όπου χορεύουν τις τελευταίες ημέρες Αμοργός και Σαντορίνη.
Το MEGA, ο Γιάννης Ρήγος και ο Αντώνης Μισιρλής, καταγράφουν υποβρύχιες εικόνες.
Στο βυθό διακρίνεται η ρηγματογραμμή της επιφάνειας του βυθό, μία ένδειξη ότι από κάτω το ρήγμα, που δίνει αδιάκοπα σεισμούς τις τελευταίες ημέρες, κινείται σε βάθος μέχρι και 100 μέτρων.
Ο βυθός θολός. Η ορατότητα μειωμένη από αναταράξεις ιζημάτων που ενδεχομένως οφείλονται στην αυξημένη σεισμικότητας.
«Στα 13 m βλέπουμε μια μικρή ρηγμάτωση, κάνει μία εσοχή δεν μπορούμε να μετρήσουμε αυτή τη στιγμή το μέγεθος της. Αυτά τα μεγέθη είναι πάρα πολύ μικρά για να συμβάλουν ουσιαστικά στην έρευνα», είπε ο Διαχειριστής της Περιβαλλοντικής Οργάνωσης Dive in Action Δημήτρης Καμπανός.
Κάποιες από τις πέτρες όπως φαίνεται στην υποβρύχια κάμερα, το αρ-ο-βι, οφείλονται σε μικρές κατολισθήσεις εσωτερικά του βυθού, φαίνεται πως οι πέτρες αποκόπηκαν πρόσφατα από τη σεισμική ακολουθία.
«Η φύση ξέρει τι να κάνει και έχει και εκπλήξεις αλλά έχει και κάποιες καταγραφές που μπορεί να μας δώσουνε μία σταθερότητα. Προσπαθούμε να πάμε πολύ πιο βαθιά αλλά έχει πλάγια εδώ», συμπλήρωσε ο κος Καμπανός.
Η Άνυδρος είναι μία μικρή νησίδα των Κυκλάδων. Βρίσκεται στον θαλάσσιο χώρου που περικλείεται από τη Σαντορίνη, Αμοργό, Ίο, Ανάφη και την Αστυπάλαια. Απέχει 10 ναυτικά μίλια από την Αμοργό και 15 από τη Σαντορίνη. Η έκτασή της είναι περίπου 1200 στρέμματα.
Από τη μέρα που η σεισμική δραστηριότητα εντάθηκε, οι ψαράδες αποφεύγουν την περιοχή υπό τον φόνο κατολισθήσεων ή κυματισμού.
Στην Άνυδρο θα κάνει έρευνες και το ωκενογραφικό πλοίο ΑΙΓΑΙΟ, το οποίο ξεκίνησε την δραστηριότητά του στην ευρύτερη περιοχή ερευνά από το Κολούμπο.
Πρόκειται για το ενεργό υποθαλάσσιο ηφαίστειο, με 5 χιλιόμετρα περίμετρο, σε απόσταση 6,5 χιλιομέτρων βορειοανατολικά της Σαντορίνης. Πάνω στο πλοίο, καταγράφει τις έρευνες, ο απεσταλμένος της εφημερίδας «ΤΟ ΒΗΜΑ», Αντώνης Ντινιακός.
Το ωκεανογραφικό χαρτογραφεί τη μορφολογία του βυθού και εντοπίζει ρήγματα με βυθομετρικές αποτυπώσεις και αναλύει του πυθμένα.
«Να δούμε αν υπάρχουν πιθανές διαφοροποιήσεις στον πυθμένα σε σχέση με τις προηγούμενες έρευνες που έχουμε κάνει και να μπορέσουμε να μετρήσουμε πιθανά αέρια που μπορούν εκλύονται μέσα από τα ρήγματα», ανέφερε ο Γεωλόγος Δημήτρης Σακελλαρίου.
Ο βυθός κρύβει μυστικά και ο συνδυασμός υποθαλάσσιων ερευνών με τα στοιχεία των σεισμογράφων βοηθούν ώστε να αποτυπωθούν οι αλλαγές και να συνδυαστούν οι πληροφορίες που θα βοηθήσουν στην κατανόηση της εξέλιξης του φαινομένου.