Το Περιστέρι κατέκτησε το δικό του πρωτάθλημα!


 

Πραγματοποιώντας μία εξαιρετική σεζόν, η ομάδα των δυτικών προαστίων είχε σταθερότητα και κατάφερε να κατακτήσει την τρίτη θέση στο πρωτάθλημα, έπειτα από 20 ολόκληρα χρόνια.

Αναλυτικά το αφιέρωμα του ΕΣΑΚΕ στην πορεία της ομάδας των δυτικών προαστίων:

Το esake.gr συνεχίζει την παρουσίαση των 12 ομάδων της Basket League της σεζόν 2022-23 με το Περιστέρι. Τα πρόσωπα, τα ρεκόρ, οι αριθμοί και όσα άφησε η σεζόν του στο επαγγελματικό Πρωτάθλημα.

Το Περιστέρι ήταν σταθερά ψηλά σε όλη τη διάρκεια της σεζόν, καταφέρνοντας να συνδυάσει αυτήν την πορεία με την παρουσία του στο BCL στο οποίο έφτασε μέχρι τα play in αλλά και τον πρώτο τελικό Κυπέλλου της ιστορίας του. Στην Basket League τερμάτισε 3ο στην κανονική περίοδο με ρεκόρ 14-8, απέκλεισε την ΑΕΚ στα προημιτελικά των πλέι οφ (2-0), έστειλε στα όρια της της σειρά των ημιτελικών με τον Παναθηναϊκό (2-3) και κατέκτησε την 3η θέση επικρατώντας του ΠΑΟΚ στη σειρά των μικρών τελικών (3-0).

Τι άφησε η σεζόν για το Περιστέρι;

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ: 21 νίκες – 11 ήττες – 3η θέση.

Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΜΕΡΑ ΤΟΥ: Το πέμπτο στη σειρά ήταν και το καλύτερο μεταξύ των 32 παιχνίδι του Περιστερίου στη φετινή Basket League. Στο πλαίσιο της 5ης αγωνιστικής επικράτησε εντός έδρας της Καρδίτσας Βιολογικό Χωριό με 102-77 έχοντας 134 στο ranking. Σε εκείνο το παιχνίδι της 6ης Νοεμβρίου, οι «κυανοκίτρινοι» σημείωσαν τις κορυφαίες, φετινές επιδόσεις τους στα επιθετικά ριμπάουντ (19), στις ασίστ (29) και στους πόντους από επιθετικά ριμπάουντ (23).

Συνολικά το Περιστέρι για να φτάσει στην κορυφαία επίδοση του στο ranking, είχε: 14/19 βολές, 29/44 δίποντα, 10/31 τρίποντα, 30-19 ριμπάουντ, 29 ασίστ, 16 λάθη, 13 κλεψίματα, 26 πόντοι από τα λάθη της αντιπάλου του, 54 πόντους στη ρακέτα, 23 πόντους από επιθετικά ριμπάουντ και 27 πόντους από αιφνιδιασμούς.

Στον 1ο ημιτελικό των πλέι οφ το Περιστέρι, πέραν του συστήματος αξιολόγησης, σημείωσε αρνητικά ρεκόρ περιόδου στην επίθεση (57), στην άμυνα (101 όσους δέχτηκε και στο εκτός έδρας παιχνίδι με τον Ολυμπιακό), στα αμυντικά ριμπάουντ (14), στα επιθετικά ριμπάουντ (5 όσα και σε άλλους τρεις αγώνες του) και στα συνολικά ριμπάουντ (19). Αναλυτικότερα οι «κυανοκίτρινοι» είχαν: 10/12 βολές, 16/37 δίποντα, 5/20 τρίποντα, 14-5 ριμπάουντ, 15 ασίστ, 18 λάθη, 11 κλεψίματα, 19 πόντους από λάθη του αντιπάλου του, 24 πόντους στη ρακέτα, 5 πόντους από επιθετικά ριμπάουντ και 17 πόντους από αιφνιδιασμούς.

Ο ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ: Ως αθλητής κατάφερε τα πάντα, σε συλλογικό και εθνικό επίπεδο. Έβαλε το όνομα του στις λίστες των θρύλων του ελληνικού αλλά και του ευρωπαϊκού μπάσκετ. Για τον Βασίλη Σπανούλη όμως εκείνες οι μέρες πέρασαν και ήδη έγραψε το πρώτο «κεφάλαιο» της προπονητικής καριέρας του και το συνδύασε με την κατάκτηση της 3ης θέσης του Πρωταθλήματος.

Μέσα από μία μόνο σεζόν ο Σπανούλης κατάφερε να γίνει για το Περιστέρι…

4ος σε αγώνες Πρωταθλήματος (32)

4ος σε νίκες Πρωταθλήματος (21)

4ος σε αγώνες πλέι οφ (10)

3ος σε νίκες πλέι οφ (7)

Ο ΜVP: Η τριάδα των Μπίλαν, Ντένμον και Φρανσίσκο οδήγησε το Περιστέρι σε όλη τη διάρκεια της σεζόν και σε όλα τα επίπεδα του παιχνιδιού. Οι δύο πρώτοι έγραψαν ιστορία αφού συνέθεσαν το τρίτο δίδυμο στην ιστορία του Πρωταθλήματος που μοιράστηκε τις πρωτιές πόντων και ριμπάουντ στην κανονική περίοδο. Ο Κροάτης σέντερ πάντως είναι αυτός που αναδείχτηκε ο πολυτιμότερος παίκτης του Περιστερίου. Τελείωσε τη σεζόν έχοντας 556 στο ranking (κανονική περίοδο και πλέι οφ) κάτι που εξηγείται από το 27/32 που είχε με 10+, 15/32 με 20+ και μία εμφάνιση με 30+ στο σύστημα αξιολόγησης (34 στο εντός έδρας ματς με το Λαύριο Megabolt).

Ο Μπίλαν που αναδείχτηκε πρώτος και με διαφορά στη λίστα των παικτών της φετινής Basket League με 12 double-double, ακολουθήθηκε στη λίστα των πολυτιμότερων του Περιστερίου από τον Μάρκους Ντένμον με 469 και τον Σιλβέν Φρανσίσκο με 384 ranking. Στην αντίστοιχη λίστα των μέσων όρων οι τρεις τους μοιράστηκαν και με την ίδια σειρά τις πρώτες θέσεις. Ο Μπίλαν είχε μέσο όρο 17,37, ο Ντένμον 14,65 και ο Φρανσίσκο 12,38 ενώ διψήφιο αριθμό είχε και ο Ίαν Χάμερ που προστέθηκε στο ρόστερ στην εξέλιξη της σεζόν (10,55).

Ο ΣΚΟΡΕΡ: Ο Μάρκους Ντένμον ήταν η σταθερή αξία στην επίθεση του Περιστερίου. Ο Αμερικανός επέστρεψε στην Basket League μετά τη θητεία του στον Παναθηναϊκό της περιόδου 2017-18 και εξελίχθηκε στον ηγέτη των «κυανοκίτρινων». Έγινε ο δεύτερος παίκτης στην ιστορία τους στην Basket League που αναδείχτηκε πρώτος σκόρερ της κανονικής περιόδου μετά τον αείμνηστο Αλφόνσο φορντ που το έκανε σε δύο συνεχόμενες σεζόν (1999-01). Ο Ντένμον τελείωσε το Πρωτάθλημα με 513 πόντους που τον κατέταξαν στην 22η θέση της λίστας των σκόρερ της ομάδας.

Ο Ντένμον είχε 26/32 επιδόσεις 10+ πόντων στο φετινό Πρωτάθλημα και 10/32 με 20+. Τον ακολούθησαν ο Μίρο Μπίλαν με 403 και ο Σιλβέν Φρανσίσκο με 392 πόντους. Στη λίστα των μέσων όρων δεν αμφισβητήθηκε η κυριαρχία του Μάρκους Ντένμον που σημείωνε 16,03 πόντους ανά αγώνα. Σε αυτήν ωστόσο 2ος ήταν ο Φρανσίσκο με 12,64 πόντους, επίδοση οριακά καλύτερη από εκείνη του Μπίλαν που είχε 12,59.

Ο ΡΙΜΠΑΟΥΝΤΕΡ: Εξ ορισμού δεν χωράει ιδιαίτερη συζήτηση στο θέμα. Ο Μίρο Μπίλαν δεν ήταν μόνο ο κορυφαίος ριμπάουντερ της φετινής Basket League αλλά ήταν και ο απόλυτος κυρίαρχος στη ρακέτα του Περιστερίου. Είναι χαρακτηριστικό ότι τελείωσε το Πρωτάθλημα με υπερδιπλάσιες επιδόσεις ριμπάουντ από τους υπόλοιπους παίκτες της ομάδας. Τελείωσε τη σεζόν με 266 ριμπάουντ (Κανονική περίοδος και πλέι οφ) ενώ τον ακολούθησαν σε απόλυτους αριθμούς ο Λεωνίδας Κασελάκης με 117 και ο Αλέκσα Ραντάνοφ με 104.

Ο Μπίλαν είχε 12/32 παιχνίδια Πρωταθλήματος διψήφια επίδοση ριμπάουντ και μετρώντας συνολικά 266, μπήκε στην 20άδα της ιστορικής λίστας του Περιστερίου. Η κυριαρχία του στη λίστα των μέσων όρων δεν θα μπορούσε να αμφισβητηθεί, ωστόσο η σύνθεση της πρώτης τριάδας είχε διαφοροποιήσεις. Ο Μπίλαν μάζευε κατά μέσο όρο 8,31 ριμπάουντ αλλά στη 2η θέση βρέθηκε ο Δημήτρης Αγραβάνης που είχε μέσο όρο 5,12 ριμπάουντ σε οχτώ εμφανίσεις Πρωταθλήματος με το Περιστέρι. Την τριάδα συμπλήρωσαν δύο άλλοι παίκτες που δεν πέρασαν όλη τη σεζόν στους «κυανοκίτρινους», ο Σακούρ Τζούστον και ο Νίκος Χουγκάζ με 4,33 ανά αγώνα.

Ο ΠΑΣΕΡ: Όσο ξεκάθαρη ήταν η κυριαρχία του Μίρο Μπίλαν στο κομμάτι «ριμπάουντ», άλλο τόσο ήταν και η κυριαρχία του Σιλβέν Φρανσίσκο στο επίπεδο της δημιουργίας. Ο Γάλλος διεθνής που αποδείχτηκε μία ακόμη απόλυτα επιτυχημένη επιλογή στην ξένη αγορά, είχε –όπως και ο Κροάτης στα ριμπάουντ- υπερδιπλάσιο αριθμό ασίστ από τους υπόλοιπους παίκτες του Περιστερίου. Τελείωσε τη σεζόν έχοντας 164 ενώ τον ακολούθησαν ο Δημήτρης Μωραΐτης με 81 και ο Μάρκους Ντένμον με 80 ασίστ.

Ο Φρανσίσκο είχε 18/31 παιχνίδια Πρωταθλήματος με επίδοση 5+ ασίστ ενώ έφτασε τέσσερις φορές σε διψήφια επίδοση. Με τις 164 ασίστ που μοίρασε, «σκαρφάλωσε» στη 12η θέση της λίστας των κορυφαίων πασέρ στην ιστορία του Περιστερίου. Στη λίστα των μέσων όρων δεν υπήρχαν διαφοροποιήσεις, αφού ο Φρανσίσκο είχε 5,29, ο Μωραΐτης 2,53 και ο Ντένμον 2,5 ασίστ ανά αγώνα.



ertsports.gr