Το tablet των 50 δολαρίων
Το πρώτο καλό μιας πάμφθηνης ταμπλέτας είναι πως δεν κοστίζει πολλά, με 50 δολάρια (44 ευρώ) όλα κι όλα αποκτάς ένα tablet για να μπαίνεις στο ίντερνετ, να κάνεις video chat, να τρέχεις κάποιες εφαρμογές, ακόμα και να στριμάρεις περιεχόμενο.
Και σε αυτή την τιμή, οι περισσότεροι μπορούν πράγματι να κάνουν τα περισσότερα από αυτά που κάνουν στην καθημερινότητά τους, είτε μιλάμε για ταμπλέτα είτε για κινητό.
Είναι όμως πράγματι τόσο καλά όσο υποδεικνύει η εμπορική τους σαγήνη; Κάθε φορά που η κουβέντα έρχεται στα tablets των 50 δολαρίων, το μυαλό όλων πηγαίνει στο τελευταίο Amazon Fire 7 των 49 δολαρίων, ένα πλαστικό Android tablet που, όπως ομολογούν οι χρήστες, έχει κακή μπαταρία, είναι αργό και «κάνει το μέτρημα των pixels της οθόνης το νέο σου χόμπι», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ένας.
Κι όμως, παρά τα ψεγάδια του, καλύπτει τις περισσότερες καθημερινές ανάγκες του χρήστη και σε τιμή… κλάσμα ενός κανονικού tablet.
Τι μαθαίνουμε από τις κριτικές του κόσμου αλλά και τις τεχνολογικές ιστοσελίδες; Πως υποστηρίζει μια χαρά τις δημοφιλέστερες εφαρμογές και παιχνίδια εκεί έξω, η κάμερά του είναι τίμια και ικανοποιητική για video chatting και όλα τρέχουν μια χαρά, αν και λίγο πιο αργά.
Στα κακά νέα τώρα, έχει περιορισμένη υποστήριξη εφαρμογών, το πλαστικό του δεν είναι ακριβώς η καλύτερη ποιότητα και η οθόνη του φυσικά δεν έχει τα ζωντανότερα χρώματα του κόσμου. Το Fire 7 τρέχει εξάλλου το Fire OS, την τροποποιημένη εκδοχή του Android από την ίδια την Amazon που περιορίζει δραστικά τις διαθέσιμες εφαρμογές για κατέβασμα.
Μην περιμένετε δηλαδή απευθείας πρόσβαση Google Play Store, παρά μια χούφτα προεγκατεστημένων εφαρμογών. Το ηλεκτρονικό κατάστημα της Amazon έχει ωστόσο τις δημοφιλέστερες εφαρμογές και παιχνίδια (Netflix, Hulu, Spotify), όχι όμως και σταθερές σαν το YouTube.
Στο τέλος της ημέρας το πράγμα παραμένει πως με μερικές δεκάδες ευρώ αποκτάς ένα tablet που μπορείς να κάνεις τη δουλειά σου αν δεν είσαι απαιτητικός χρήστης. Το μόνο κακό; Πως το είδος του tablet που αγοράζεις με 50 δολάρια έχει μείνει ίδιο και απαράλλακτο τα τελευταία χρόνια, εκεί που τα φτηνά κινητά βρήκαν γρήγορα δηλαδή τον τρόπο να μιμούνται τις ακριβότερες συσκευές σε όρους λειτουργικότητας…