Το ξαφνικό και άδοξο τέλος του Χρήστου Νέγκα
«Θυμάμαι στιγμές με τον πατέρα μου. Εγώ πήγα σχολείο, με διάβαζε ο μπαμπάς μου, με έμαθε να διαβάζω. Μέχρι τα 7 περίπου πιστεύεις ότι ο μπαμπάς σου είναι Σούπερμαν, πιστεύεις ότι είναι άτρωτος, δεν τον έχεις απομυθοποιήσει ακόμα. Το πιο βαρύ κομμάτι στο δικό μου πένθος είναι ότι είναι κάτι που οι άλλοι ήξεραν. Ήταν θέμα συζήτησης, με έδειχναν με το δάχτυλο και καταλάβαινα ότι έλεγαν για το πένθος μου».
Με αυτά τα λόγια η Αθηναΐς Νέγκα μίλησε σε πρόσφατη συνέντευξή της για τον πατέρα της, Χρήστο Νέγκα, που έφυγε πρόωρα από τη ζωή πριν από 38 ολόκληρα χρόνια.
Η γαλήνια μορφή του, τα γεμάτα καλοσύνη μάτια του και ο απαλός ήχος της φωνής του, ήταν μόνο κάποια από τα χαρακτηριστικά που τον έκαναν μοναδικό και ιδιαίτερα αγαπητό σε όλους μας. Συγκαταλεγόταν στη λίστα με τους ζεν πρεμιέ του ελληνικού κινηματογράφου.
Μπορεί να μην κρατούσε πρώτους ρόλους, μπορεί να μην ήταν από τα πρώτα και τα μεγάλα ονόματα στο κινηματογραφικό πανί ή στη μικρή οθόνη αλλά κατάφερε να ξεχωρίσει τόσο με το ταλέντο του αλλά και με την φυσιογνωμία του.
Ο Χρήστος Νέγκας ήταν ένας πολύ δραστήριος άνθρωπος και με την παρουσία του είχε καταφέρει να κερδίσει την εκτίμηση αλλά και τον σεβασμό όλων. Ο ξαφνικός και άδικος χαμός του ήταν για όλους αναπάντεχος και οδυνηρός.
Η είδηση του θανάτου του ηθοποιού σκόρπισε θλίψη στον καλλιτεχνικό χώρο. Ποιος θα μπορούσε να πιστέψει άλλωστε ότι ένας νέος και ταλαντούχος άνθρωπος θα έφευγε τόσο ξαφνικά και άδικα από την ζωή;
Ο Χρήστος Νέγκας γεννήθηκε το 1936 στη Ζάκυνθο. Σπούδασε στις σχολές του Θεάτρου Τέχνης και του Κωστή Μιχαηλίδη. Ηθοποιός με πηγαίο ταλέντο και γοητευτική εμφάνιση, ο Χρήστος Νέγκας έδωσε ένα αξιοσημείωτο «παρών» στο θέατρο και τον κινηματογράφο, με ένα πλούσιο ρεπερτόριο ρόλων, το οποίο θα ήταν πλουσιότερο και σπουδαιότερο αν δεν έφευγε ξαφνικά από τη ζωή σε ηλικία 45 ετών.
Ξεκίνησε την καριέρα του το 1960 με την κινηματογραφική ταινία του Κώστα Καραγιάννη, «Το αγρίμι». Ένα χρόνο αργότερα έπαιξε στο θεατρικό έργο «Τα κόκκινα φανάρια», που αργότερα μεταφέρθηκε και στη μεγάλη οθόνη. Συνολικά εμφανίστηκε σε περίπου 40 ταινίες, ενώ οι ρόλοι του ήταν κυρίως δραματικοί.
Ωστόσο τον είδαμε και σε κωμικές ταινίες. Μια από αυτές στις οποίες πήρε μέρος ήταν το μιούζικαλ του Γιάννη Δαλιανίδη «Κάτι να καίει», όπου τραγουδούσε το γνωστό «Φσσσσστ Μπόινγκ» στο πλάι του Κώστα Βουτσά.
Μερικές από τις ταινίες που συμμετείχε ήταν οι «Άπονη ζωή», «Αντίο για πάντα», «Δώστε τα χέρια», «Μεθύστακας του λιμανιού», «Ο ουρανοκατέβατος», «Το αγρίμι», «Πληγωμένα νιάτα», «Φεύγω με πίκρα στα ξένα» «Κάτι να καίει» κ.α.
Συνεργάστηκε με αξιόλογους ηθοποιούς όπως τους Ρένα Βλαχοπούλου, Κώστα Βουτσά, Ντίνο Ηλιόπουλο, Μίμη Φωτόπουλο, Μαρίκα Κρεββατά, Μάρθα Καραγιάννη, Σταύρο Παράβα και πολλούς άλλους. Όλοι είχαν μόνο καλά λόγια να πουν για εκείνον.
Η καλλιτεχνική του όμως δραστηριότητα επεκτάθηκε και στην τηλεόραση, όπου εμφανίστηκε, το 1972 στο «Ξενοδοχείο ο 7οςουρανός», το 1973 στο «Κουσούρης» και στο «Κρουαζιερόπλοιο» και το 1978 στο «Φάκελος 38» κ.α.
Δεν θα έπρεπε όμως να παραλείψουμε και την συμμετοχή του σε μια ελληνογαλλική παραγωγή το «Μαιγκρέ στην πιο μεγάλη του υπόθεση», που γυρίστηκε το 1966.
Το 1979 έκανε την τελευταία του εμφάνιση στο θέατρο, στο έργο «Σταυροφορία», ένα θεατρικό έργο του Νίκου Τσιφόρου.
Στις 21 Ιουνίου του 1981 μια είδηση συγκλονίζει την κοινή γνώμη, αλλά και τον καλλιτεχνικό κόσμο. Ο ηθοποιός Χρήστος Νέγκας βρέθηκε πνιγμένος στα νερά της παραλίας της Αναβύσσου.
Το άψυχο σώμα του ηθοποιού βρέθηκε από κολυμβητές, όπως αναφέρουν δημοσιεύματα της εποχής.
«Είναι πολύ τραυματικό, είδα τον θάνατο του πατέρα μου στο δελτίο ειδήσεων. Είναι μια απώλεια που δεν μπορείς να ξεπεράσεις ποτέ, είναι πολύ άγρια, πολύ άσχημη… Ότι είμαι στη ζωή είμαι εξαιτίας της απώλειας του πατέρα μου. Είναι μια μαυρίλα και μια μπάλα γύρω από το από το πόδι σου που σε τραβάει στον πάτο. Είναι όμως και μια ελευθερία που σε κάνει να σταθείς στα πόδια σου», εξομολογήθηκε πρόσφατα η Αθηναΐς Νέγκα στην εκπομπή της Ελεονώρας Μελέτη «Μετά τα Μεσάνυχτα».
«Λουόμενοι είδαν ένα σώμα να επιπλέει, έσπευσαν, το τράβηξαν στην παραλία, αλλά ο άτυχος Νέγκας ήταν ήδη νεκρός. Οι γιατροί υποστηρίζουν ότι έπαθε καρδιακή προσβολή, όταν βρισκόταν μέσα στο νερό», έγραφε η εφημερίδα «Τα Νέα».
Ο ηθοποιός κηδεύτηκε την επομένη του θανάτου του, στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών. Ήταν παντρεμένος και είχε αποκτήσει μια κόρη, τη γνωστή ραδιοφωνική παραγωγό σήμερα, Αθηναΐδα Νέγκα. Η Αθηναΐς Νέγκα δεν ακολούθησε τα χνάρια του πατέρα της, αλλά εργάζεται ως ραδιοφωνική παραγωγός, συγγραφέας και συνεργάτης τηλεοπτικών εκπομπών.
Η κόρη του ήταν τότε έξι ετών. Πριν από μερικά χρόνια σε συνέντευξή της αναφέρθηκε στον πρόωρο χαμό του πατέρα της: «Έχασα τον πατέρα μου όταν ήμουν έξι. Πλέον η απώλειά του για μένα είναι ντε φάκτο και έχω συνηθίσει την ιδέα πως μεγάλωσα χωρίς της παρουσία του. Δεν ξέρω πως θα ήμουν αν υπήρχε στη ζωή μου, σίγουρα πάντως δεν θα ήμουν τόσο ανεξάρτητη. Όλα τα ορφανά έχουμε μια πολύ δική μας αίσθηση ανεξαρτησίας».
Τον Απρίλιο του 1981, δηλαδή λίγους μήνες πριν φύγει από την ζωή, ο Χρήστος Νέγκας είχε εκλεγεί στο Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών, αφού είχε ενεργεί δράση σε ότι αφορούσε τους ηθοποιούς.
Μάλιστα είχε σχηματίσει δικό του θίασο και με αυτός είχε κάνει περιοδεία σε όλη την Ελλάδα. Επίσης είχε ανοίξει και δικό του διαφημιστικό γραφείο. Όταν έφυγε από τη ζωή, οι συμπατριώτες του έδωσαν στον δημοτικό κινηματογράφο της Ζακύνθου, το όνομά του για να τον τιμήσουν.