Τραγανός γαύρος πανέ, με σκορδαλιά μαϊντανού


Εύκολο / Προετοιμασία: 25΄, Τηγάνισμα: περίπου 20΄

Υλικά (για 4 άτομα)

Για τα ψάρια

  • 800 γρ. φιλέτα γαύρου (φρέσκα ή κατεψυγμένα)
  • 1 φλιτζ. τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1/2 φλιτζ. καλαμποκάλευρο ή σιμιγδάλι ψιλό
  • 1/2 κουτ. γλυκού κουρκουμάς, σε σκόνη
  • ελαιόλαδο, για το τηγάνισμα
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Για τη σκορδαλιά μαϊντανού

  • 60 γρ. χωριάτικο ψωμί (προτιμότερο μπαγιάτικο), μουλιασμένο σε λίγο νερό και καλά στυμμένο
  • 40 γρ. φύλλα μαϊντανού
  • 1-2 σκελίδες σκόρδου
  • 40 ml ξίδι από κόκκινο κρασί
  • 60 ml χυμός λεμονιού
  • 120 ml ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Διαδικασία

Σκορδαλιά μαϊντανού: Χτυπάμε στον πολυκόφτη το ψωμί με τον μαϊντανό και το σκόρδο για 1-2 λεπτά.

Ρίχνουμε αλατοπίπερο, το ξίδι και το λεμόνι, συνεχίζοντας το χτύπημα και σταδιακά το ελαιόλαδο, μέχρι να σχηματιστεί μια λεία σφιχτή σάλτσα. Αδειάζουμε τη σκορδαλιά σε ένα μπολ και τη διατηρούμε στο ψυγείο.

Ψάρια: Ρίχνουμε σε ένα τηγάνι ελαιόλαδο τόσο ώστε να καλύψει το σκεύος κατά το 1/4 και το ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά. Παράλληλα αναμειγνύουμε σε ένα πιάτο όλα τα υλικά εκτός από τα ψάρια.

Περνάμε τα ψάρια από το μείγμα, τα τινάζουμε να φύγει το περιττό αλεύρι και τα τηγανίζουμε για περίπου 1 λεπτό από κάθε πλευρά, μέχρι να ροδίσουν και να γίνουν τραγανά.

Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τα αφήνουμε σε χαρτί κουζίνας, ώστε να στραγγίξουν από το περιττό λάδι. Σερβίρουμε με βραστά φασολάκια και τη σκορδαλιά μαϊντανού.

kathimerini.gr



agrinio24.gr