Τριπλό δίχτυ προστασίας για την αγορά εργασίας – Τι θα ισχύσει τον Δεκέμβριο

Με την παράταση μιας σειράς διατάξεων μέχρι το τέλος του έτους  το υπουργείο Εργασίας θέλει να στηρίξει επιχειρήσεις και μισθωτούς στη δύσκολη αυτή συγκυρία λόγω του κορωνοϊού. Ειδικότερα οι ρυθμίσεις που «τρέχουν» το Δεκέμβριο είναι οι εξής: 

  1. Υποχρεωτική τηλεργασία. Όλες οι επιχειρήσεις υποχρεούνται έως το τέλος του έτους να εφαρμόζουν το σύστημα της εξ αποστάσεως παροχής εργασίας σε ποσοστό  50% επί του συνολικού αριθμού των εργαζομένων, που μπορούν να δουλέψουν με το σύστημα αυτό. Για παράδειγμα σε μια βιοτεχνία με 50 εργάτες και 16 υπαλλήλους γραφείου το 50% υπολογίζεται στους υπαλλήλους γραφείου. Άρα σε υποχρεωτική τηλεργασία βγαίνουν 8 άτομα
  2. Αποζημίωση ειδικού σκοπού.  Δικαίωμα στην ειδική αποζημίωση έχουν εργαζόμενοι των οποίων η σύμβαση έχει τεθεί σε αναστολή. Το ποσό της ειδικής αποζημίωσης υπολογίζεται με 26.66 ευρώ ανά ημέρα.
  3. Συν- Εργασία. Επιχειρήσεις που έχουν υποστεί μείωση τζίρου (προβλέπονται συγκεκριμένες προϋποθέσεις) μπορούν να περιορίσουν το χρόνο εργασίας με αντίστοιχη αναπροσαρμογή του καταβαλλόμενου  μισθού. Το κράτος καλύπτει το 60% της περικοπής του μισθού, με το ποσοστό να φτάνει το 100% για τους χαμηλόμισθους. 

Πηγή

loading...

Αφήστε απάντηση

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Εισαγάγετε το όνομά σας εδώ