Τρόποι για να έχετε μία παραγωγική διαφωνία
Ήρθε η ώρα να βρεις ένα τρόπο να ακουστείς, όσο δύσκολο και αν σου φαίνεται στην αρχή. Διάβασε μερικούς τρόπους που μπορείς να εκφράσεις παραγωγικά την άποψη σου σε ένα περιβάλλον με έντονους συνομιλητές.
Το κλειδί είναι να δημιουργείς ένα ουδέτερο «πεδίο». Δεν εννοούμε να είσαι παθητικός σε ό,τι σου προσάπτουν αλλά αντίθετα να ακούς, να φιλτράρεις και ύστερα να τοποθετείσαι. Σε αυτό το πεδίο θα υπάρχει περιθώριο διαφωνίας ή συμφωνίας, οι συνομιλητές θα μπορούν να συμμετέχουν ενεργά χωρίς δισταγμό και τέλος, θα υπάρχει ανεκτικότητα προς κάθε άποψη. Πώς θα γίνει αυτό στην πράξη όμως;
1. Να υπάρχει ελευθερία ερωτήσεων
Δεν χρειάζεται να νιώθεις πως είσαι σε δικαστήριο κάθε φορά που τυχαίνει να διαφωνείς με κάποιον. Καλό θα ήταν όλοι να αισθάνονται πως βρίσκονται σε ένα φιλικό τραπέζι όπου είναι ασφαλείς και ελεύθεροι να μιλήσουν, παρά σε κάποιο τραπέζι με μια λάμπα ανάκρισης. Γίνε αυτό το άτομο που όλοι θέλουν να εκφράσουν τις πραγματικές απόψεις τους γιατί νιώθουν οικεία μαζί σου αλά μην ξεχνάς, να εκφράζεις αυτό που πιστεύεις.
2. Δώσε χώρο σε νέες οπτικές
Γιατί πρέπει να ακούγονται συγκεκριμένες, μονόπλευρες απόψεις; Δώσε προσοχή σε καθετί που λέει ο συνομιλητής σου ειδικά αν πρόκειται για κάτι «ξένο» στα αυτιά σου. Μπορεί να είσαι εσύ αυτός που θα κάνει τη διαφορά την επόμενη φορά. Φρόντισε να είσαι δεκτική ακόμα και αν δεν συμφωνείς απόλυτα με κάποια θέση.
3. Κάνε τον διάλογο ανοιχτό και σε άλλους
Δεν υπάρχει λόγος να γίνεται διάλογος μόνο μεταξύ συγκεκριμένων ατόμων γιατί έτσι, δεν θα ακούς ποτέ κάτι διαφορετικό. Είναι σημαντικό να δέχεσαι καινούρια άτομα στη συζήτηση αφενός γιατί έτσι δεν θα υπάρχει το γνωστό μονοπώλιο απόψεων. Αφετέρου γιατί με αυτό τον τρόπο θα τους βοηθήσεις να ανοιχτούν και εκείνοι περισσότερο.
4. Όρισε ένα μέρος για τη συζήτηση
Είναι ιδιαίτερα καθοριστικό το να νιώθεις άνετα για να μπορέσεις να εκφραστείς και άνετα. Προσδιόρισε ένα μέρος όπου θα νιώθουν οι συνομιλητές σου και εσύ ήρεμοι και χαλαροί έτσι ώστε να έχει την ανάλογη πορεία και ο διάλογος σας. Μπορεί να είναι ένα κοινό σπίτι, ένα δείπνο στο στέκι σας ή κάποιος σύλλογος που συχνάζετε. Όπως και να έχει, παίζει ρόλο το που, το πώς και το γιατί λέγονται ορισμένα πράγματα. Φρόντισε όσο περνάει από το χέρι σου να διευκολύνεται αυτή η ροή των πραγμάτων.
5. Παρατήρησε τι εξυπηρετεί καλύτερα το περιβάλλον σου
Τσέκαρε για παράδειγμα, αν ο χώρος που έχετε επιλέξει για να συζητήσετε κάτι σχετικά «βαρύ» κάνει όλους να αισθάνονται οικεία. Μπορεί να μην νιώθει κανείς πολύ άνετα με το να εκφράζεται σε κάποιο εστιατόριο ή στο καφέ της γειτονιάς. Είναι σημαντικό να διακρίνουμε αν ο χώρο που έχουμε επιλέξει είναι παραγωγικός ή απλώς μας κάνει να αισθανόμαστε περισσότερο άβολα.
6. Άφησε μία διαφωνία να εξελιχθεί
Το να διατηρείς μία δεκτική, ανοιχτή και ίσως «ουδέτερη» στάση θα σε βοηθήσει να ανακαλύψεις όλη την έκταση μίας διαφορετικής άποψης ή μίας διαφωνίας με κάποιον. Μη βιαστείς να ξεκαθαρίσεις τα πράγματα στην πρώτη «έκρηξη». Συζήτησε το ξανά αλλά προσπάθησε να είσαι σε άλλο mood ή ο συνομιλητής σου να είναι περισσότερο χαλαρός. Είναι προτιμότερο να λύσεις κάτι μία εβδομάδα μετά παρά να μείνει αιωρούμενο σε μία έντονη στιγμιαία διαμάχη.
7. Φρόντισε την αντίδραση σου
Δεν θέλουμε να μην εκφράζεις την άποψη σου αλλά ούτε και να «επιτίθεσαι» σε διαφορετικές οπτικές από τη δική σου. Στόχος είναι να μπορείς να εναρμονίσεις το μέσα σου με το «έξω» σου. Πώς, λοιπόν, οι σκέψεις που κάνεις και η φροντίδα που δίνεις στον εαυτό σου έχουν καρποφόρα αποτελέσματα; Αυτό που σκέφτεσαι, αυτό και θα πεις. Πρόσεχε, πρώτα απ’ όλα, πώς σκέφτεσαι καθετί γύρω σου.