Τσιόδρας: Τα ανησυχητικά επιστημονικά δεδομένα που μας οδήγησαν στο lockdown


Τους λόγους για τους οποίους οι επιστήμονες της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων εισηγήθηκαν οριζόντια μέτρα σε όλη τη χώρα, ανέλυσε ο καθηγητής παθολογίας και υπεύθυνος του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, αμέσως μετά την ανακοίνωση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.

Κατακόρυφη είναι η αύξηση της επιδημικής καμπύλης από τις 26 Οκτωβρίου και μετά, λόγος που οδήγησε τη χώρα σε κατάσταση “κόκκινου” συναγερμού και σε δεύτερο lockdown, όπως ανέφερε παρουσιάζοντας σχετικά στοιχεία, ο καθηγητής παθολογίας και υπεύθυνος του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, Σωτήρης Τσιόδρας.

Ο κ. Τσιόδρας εξήγησε ότι το σύστημα υγείας της χώρας μας πιέστηκε απότομα, παρουσιάζοντας στοιχεία που αποδεικνύουν ότι περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι ηλικίας άνω των 65 ετών κινδυνεύουν να εισαχθούν σε νοσοκομεία και πιθανότατα σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).

«Στην ηλικία άνω των 65 που αυξάνεται η πιθανότητα να έχει κάποιος υποκείμενα νοσήματα, έχουμε τις τελευταίες ημέρες πάνω από 1.000 άτομα, που είναι πάρα πολλά. Και αυτοί οι άνθρωποι έχουν αυξημένη πιθανότητα να μπούνε στο νοσοκομείο ή στη ΜΕΘ. Αυτά είναι τα πραγματικά νούμερα σύμφωνα με πραγματικές εκτιμήσεις», τόνισε ο καθηγητής.

Μιλώντας για τα τεστ, ο Σωτήρης Τσιόδρας είπε ότι, από τις 10 Σεπτεμβρίου και μετά, έχουμε εικοσαπλασιάσει τον αριθμό που γίνεται στην χώρα, και σήμερα γίνονται περισσότερα από 20.000 μοριακοί έλεγχοι καθημερινά και περισσότερα από 3.000 rapid τεστ την ημέρα.

Τσιόδρας: “Πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία τόσοι ασθενείς από ιό που προκαλεί πνευμονία”

Ωστόσο, πλέον στη χώρα μας νοσηλεύονται 1.600 άτομα και όπως είπε, είναι  πρώτη φορά στη σύγχρονη Ιστορία της Ελλάδα, αλλά και σε όλο τον κόσμο που έχουμε τόσους πολλούς ασθενείς από έναν ιό που προκαλεί πνευμονία.

«ΗΕπιτροπή Εμπειρογνωμόνων εκτιμά ότι τις επόμενες ημέρες αυτό θα πιέσει αφόρητα το σύστημα υγείας». Κατά μέσο όρο, συνέχισε, 170 άτομα καθημερινά μπαίνουν στο νοσοκομείο και δυστυχώς βγαίνουν πολύ λιγότερα. «Και δεν νοσηλεύονται μόνο οι άνω των 75, αλλά και πολλά άτομα 35-44 ετών, που τις τελευταίες ημέρες έχουν φτάσει τα 93», είπε ο καθηγητής.

Μάλιστα, από τις 26 Οκτωβρίου, έχουμε 213 άτομα σε ΜΕΘ τα οποία καλύπτουν το 60% της επικράτειας σε ΜΕΘ-Covid. Ο αριθμός αυτός συνοδεύεται από 191 διασωληνωμένους που είναι οι πιο βαριά από τους σοβαρά ασθενείς, οι οποίοι φορτίζουν το σύστημα υγείας, όπως τόνισε ο κ. Τσιόδρας. Είναι χαρακτηριστικό ότι στη Θεσσαλονίκη, το 78% των ΜΕΘ-Covid είναι κατειλημμένες «και δεν είναι όλοι μεγάλης ηλικίας, καθώς σήμερα νοσηλεύονται 27 άτομα ηλικίας από 55 ως 64». Ο καθηγητής εξήγησε ακόμα, ότι και οι θάνατοι έχουν αυξηθεί δραματικά τις τελευταίες ημέρες και πλέον ο μέσος όρος είναι 10 άτομα την ημέρα. «Κάτι που πιέζει εξαιρετικά το σύστημα υγείας».

iatropedia.gr



agrinio24.gr