Τζέφρι Πάιατ – Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τη νέα δυναμική εξωτερική πολιτική της Ελλάδας

Στο κοινό στρατηγικό όραμα ΗΠΑ-Ελλάδας, αλλά και στον αυξανόμενο σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η χώρα μας στην Ανατολική Μεσόγειο, αναφέρθηκε ο Αμερικανός πρέσβης, Τζέφρι Πάιατ, κατά τη διάρκεια της συμμετοχής του σε πάνελ της δεξαμενής σκέψης «Center for European Policy Analysis» (CEPA) στην Ουάσιγκτον.

Ο κ. Πάιατ υποστήριξε ότι η Ελλάδα αναδείχθηκε σε έναν κρίσιμο σύμμαχο των ΗΠΑ στο μέτωπο της Ανατολικής Μεσογείου, μιας περιοχής που, όπως είπε, αποτελεί μέρος του νέου παγκόσμιου ανταγωνισμού μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων.

Υπό αυτό το πρίσμα, ο Αμερικανός πρέσβης υπογράμμισε ότι η Ελλάδα έχει εξελιχθεί σε μια χώρα που αποτελεί θετικό παράδειγμα, με δεδομένο ότι έχει αποδείξει ότι επενδύει σε σχέσεις συνεργασίας μέσα σε μια ευρεία γεωγραφικά περιοχή. Αυτό το γεωγραφικό εύρος των συνεργειών και των πρωτοβουλιών της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής είναι σημαντικό για την Ουάσιγκτον, καθώς οι ΗΠΑ αναζητούν φίλους και συμμάχους σε αυτή την περιοχή, υπό το φως της ανάφλεξης του ανταγωνισμού των μεγάλων δυνάμεων.

Η γεωπολιτική επάνοδος της Ελλάδας

Ο Τζέφρι Πάιατ υποστήριξε ότι παρακολούθησε με μεγάλο ενδιαφέρον τον «επαναπροσδιορισμό της γεωγραφίας της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής», μιας μεταστροφής η οποία, όπως είπε, καλλιεργήθηκε με συνέπεια από διαδοχικές ελληνικές κυβερνήσεις τα τελευταία χρόνια. Σε αυτό το πλαίσιο, αναφέρθηκε λεπτομερώς στις σχέσεις που έχει καλλιεργήσει η Αθήνα με χώρες στην Ανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια. Ο Αμερικανός πρέσβης έκανε λόγο για ένα «νέο αστερισμό σχέσεων», που αλλάζει τη δυναμική της περιοχής και ανοίγει νέους ορίζοντες συνεργασίας.

«Ένα από τα πράγματα που με ενδιέφερε τα τελευταία πέντε χρόνια στην Αθήνα ήταν να δω τον επαναπροσδιορισμό της γεωγραφίας της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. Η γεωπολιτική αυτής της περιοχής έχει αλλάξει δραματικά, τόσο λόγω της συστηματικής προσπάθειας της Ελλάδας με δύο κυβερνήσεις – τόσο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα, όσο και τώρα, με πολύ ενθουσιασμό, από τον πρωθυπουργό Μητσοτάκη – για να οικοδομήσει νέες σχέσεις με το Ισραήλ, με την Κύπρο, αλλά και άλλους βασικούς παίκτες στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή – Λίβανος, ΗΑΕ, Ιορδανία, Αίγυπτος, Λιβύη», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πάιατ.

Υπογραμμίζοντας τον ιδιαίτερο ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η χώρα μας, επεσήμανε ότι «λόγω των σχέσεων στην Ανατολική Μεσόγειο, η Ελλάδα τοποθετείται μοναδικά ως σύμμαχος του ΝΑΤΟ, που καλύπτει με τις συνεργασίες της 270 μοίρες στην Ανατολική Μεσόγειο, την ίδια στιγμή που επανεπενδύει στους διατλαντικούς της δεσμούς και ειλικρινά επανατοποθετείται, μετά από μια δεκαετία οικονομικών και πολιτικών προκλήσεων».

Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τη νέα δυναμική εξωτερική πολιτική της Ελλάδας

Η Ουάσιγκτον, ανέφερε ο κ. Πάιατ, «στηρίζει σθεναρά τη νέα δυναμική εξωτερική πολιτική της Ελλάδας».

Αυτή η στήριξη αποτυπώνεται στη συμμετοχή των ΗΠΑ στο σχήμα συνεργασίας 3+1 (Ελλάδα-Κύπρος-Ισραήλ + ΗΠΑ) και στην έμφαση που δίνεται σε πρότζεκτ συνεργασίας και ενεργειακής συνδεσιμότητας, τα οποία βρέθηκαν και στο επίκεντρο της πρόσφατης επίσκεψης που πραγματοποίησε ο γερουσιαστής, Ρόμπερτ Μενέντεζ, στη χώρα μας.

«Οι ΗΠΑ έχουν υποστηρίξει σθεναρά αυτή την πιο δυναμική ελληνική εξωτερική πολιτική, συμπεριλαμβανομένης της ισχυρής υποστήριξής μας, μέσω δύο κυβερνήσεων, για το πλαίσιο συνεργασίας 3+1, το οποίο αποτελεί το χαρακτηριστικό στοιχείο αυτής της νέας γεωγραφίας», σημείωσε ο Αμερικανός πρέσβης.

Ελληνοτουρκικές σχέσεις

«Δεν αποδέχομαι ότι μια σύγκρουση μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας είναι αναπόφευκτη και σίγουρα δεν θα είναι προς το συμφέρον των ΗΠΑ», τόνισε ο Τζέφρι Πάιατ.

Συνεχίζοντας, αναγνώρισε ότι η Αθήνα κρατάει την πόρτα της συνεργασίας ανοιχτή καθώς, όπως υπενθύμισε, η ελληνική κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει ότι μπορεί να καλωσορίσει τη συμμετοχή της Άγκυρας στο Φόρουμ Φυσικού Αερίου της Ανατολικής Μεσογείου, υπό την προϋπόθεση, όμως, ότι η γειτονική χώρα θα αποδείξει έμπρακτα ότι σέβεται τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου.

Τέλος, αναφέρθηκε στην ενεργή διπλωματική εμπλοκή που είχαν οι ΗΠΑ, μαζί με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, κατά τα γεγονότα του «θερμού καλοκαιριού» με την Τουρκία. «Από τη διπλωματική πλευρά, θα ήθελα να επισημάνω ότι κατά τη διάρκεια των εντάσεων πριν από ένα χρόνο μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας και την πρόσκρουση μεταξύ της τουρκικής φρεγάτας «Κεμάλ Ρέις» και της φρεγάτας «Λήμνος», η αμερικανική διπλωματία έπαιξε πολύ σημαντικό ρόλο, συνεργαζόμενη με βασικούς Ευρωπαίους εταίρους, όπως η Γερμανία και η Γαλλία, για τη μείωση των εντάσεων», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Τζέφρι Πάιατ – Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τη νέα δυναμική εξωτερική πολιτική της Ελλάδας 1


Πηγή

loading...

Αφήστε απάντηση

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Εισαγάγετε το όνομά σας εδώ