Τζεντιλόνι: Μέχρι αρχές του 2023 το τρίτο αίτημα της Ελλάδας στο Τ. Ταμείο Ανάκαμψης για εκταμίευση κεφαλαίων

Μέχρι αρχές του 2023 αναμένεται το τρίτο αίτημα της Ελλάδας στο Ταμείο Ανάκαμψης για εκταμίευση κεφαλαίων, όπως επεσήμανε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομίας, Πάολο Τζεντιλόνι, υπογραμμίζοντας, με δηλώσεις του στην ΕΡΤ, πως «η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται και μάλιστα με ρυθμό υψηλότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο».

ο Επίτροπος ανέφερε πως δεν αποκλείει την πιθανότητα το 2023 να είναι πιο δύσκολο από το 2022 καθώς μπορεί να καταγραφεί συρρίκνωση ή πολύ μικρή ανάπτυξη.

Ο ίδιος σημείωσε ότι πιθανόν την Τετάρτη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσει τις προτάσεις της για τις αλλαγές στο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης και συμπλήρωσε ότι χρειάζεται πιο ρεαλιστική προσέγγιση για τη μείωση του χρέους, αφού «θα πρέπει ταυτόχρονα να αυξήσουμε το χώρο για επενδύσεις, στις δημόσιες δαπάνες και να έχουμε ένα πιο απλό και διαχρονικό σύστημα δημοσιονομικών κανόνων. Επομένως, δεν είναι μόνο να γίνει πιο σταδιακή αλλά να βελτιώσουμε τις δημόσιες δαπάνες με πιο πολλές επενδύσεις και να έχουμε έναν μηχανισμό πιο απλό και διαχρονικό. Διαφορετικά οι κανόνες υπάρχουν για να μην εφαρμόζονται κάτι το οποίο είναι αρνητικό για την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Σχετικά με την Ελλάδα, ο Τζεντιλόνι δήλωσε ότι αν και οι κίνδυνοι πλέον είναι κοινοί για όλα τα κράτη-μέλη, στην Ελλάδα το χρέος είναι υψηλό ενώ δεν έχει ακόμα ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα και προσέθεσε ότι δεν περνά απαρατήρητο το γεγονός ότι η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται και μάλιστα με ρυθμό υψηλότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο όπως και το γεγονός ότι η Κυβέρνηση έχει προτείνει μία πολιτική η οποία είναι προσανατολισμένη στην εξασφάλιση της δημοσιονομικής σταθερότητας.

Για το Ταμείο Ανάκαμψης δήλωσε πως στα τέλη του έτους ή στις αρχές του 2023 αναμένεται να υποβληθεί το τρίτο αίτημα της Αθήνα για εκταμίευση κεφαλαίων. «Ιδιαίτερα το τρίτο αίτημα θα έχει μεγάλο αριθμό σε στόχους και ορόσημα που πρέπει να επιτευχθούν. Είμαι σίγουρος ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να πετύχει αυτούς τους στόχους καθώς είναι πολύ απαιτητικοί», είπε.


sofokleousin.gr