Τζούλιαν Ασάνζ: Αποφυλακίστηκε ο ιδρυτής του WikiLeaks


Ο ιδρυτής του WikiLeaks είναι πια ένας ελεύθερος άντρας.

Αυτή η φωτογραφία που δημοσιεύτηκε στον επίσημο λογαριασμό της WikiLeaks τον δείχνει στον δρόμο στης επιστροφής.

«Σε μια έκτακτη είδηση, μαθαίνουμε για μια συμφωνία που έκανε ο Τζούλιαν Ασάνζ, ο ιδρυτής του WikiLeaks που θα του επιτρέψει να αποφύγει την φυλακή στις Ηνωμένες Πολιτείες. Μια μεγάλη εξέλιξη» μετέδωσε το CNN.

O 52χρονος Ασάνζ συμφώνησε με τις αμερικανικές αρχές να δηλώσει ένοχος στις Ηνωμένες Πολιτείες για την παράνομη απόκτηση και αποκάλυψη απόρρητων εγγράφων σχετικά με τις στρατιωτικές και διπλωματικές δραστηριότητες των Ηνωμένων Πολιτειών, σε αντάλλαγμα για την απελευθέρωση του. Όμως η σκιά της παραδοχής της ενοχής του παραμένει.

«Προφανώς θα ζητήσουμε χάρη. Το γεγονός ότι υπάρχει ομολογία ενοχής βάσει του νόμου περί κατασκοπείας για την απόκτηση και την αποκάλυψη πληροφοριών εθνικής άμυνας είναι προφανώς μια πολύ σοβαρή ανησυχία για τους δημοσιογράφους της εθνικής ασφάλειας γενικότερα», δήλωσε η σύζυγός του, Στέλλα Ασάνζ.

Τις επόμενες ώρες, ο Ασάνζ θα εμφανιστεί σε δικαστήριο στις Βόρειες Μαριάνες Νήσους, που θεωρείται αμερικανικό έδαφος. Εκεί, θα του απαγγελθεί ποινή 62 μηνών που θα συμψηφιστεί όμως με αυτή που έχει ήδη εκτίσει. Έτσι, θα μπορέσει να επιστρέψει πια ελεύθερος στην πατρίδα του, την Αυστραλία.

Οι αποκαλύψεις Ασάνζ

Τα τελευταία 14 χρόνια ο Ασάνζ κατηγορήθηκε και καταδικάστηκε για τη μαζική δημοσιοποίηση πάνω από 700 χιλιάδων απόρρητων αμερικανικών εγγράφων από το WikiLeaks, τα οποία διέρρευσε η Τσέλσι Μάνινγκ, πρώην αναλύτρια στρατιωτικών πληροφοριών των Ηνωμένων Πολιτειών, η οποία επίσης διωκόταν βάσει του νόμου περί κατασκοπείας.

Τα έγγραφα, διέρρευσαν το 2010 και αφορούσαν στις αμερικανικές στρατιωτικές επιχειρήσεις σε Ιράκ και Αφγανιστάν από το 2004 ως το 2009.

Τον Μάρτιο του 2016, το WikiLeaks διέρρευσε 30 χιλιάδες email της Hillary Clinton από την θητεία της στο Υπουργείο Εξωτερικών. Αυτό έκανε τους επικριτές του να υποψιαστούν πως συνεργάστηκε με τη Ρωσία. Ιδίως όταν πήρε τα εύσημα από τον αντίπαλο της Κλίντον, τον Ντόναλντ Τραμπ.

Το 2010 η φήμη του αμαυρώθηκε και από ένταλμα σύλληψης που εκδόθηκε εναντίον του για δύο διαφορετικές κατηγορίες σεξουαλικής επίθεσης και βιασμού στη Σουηδία.



megatv.com