Βακτήρια με ανθεκτικότητα στα αντιβιοτικά ζουν στο έντερο των νεογνών


Βακτήρια που φέρουν εκατοντάδες γονίδια ανθεκτικότητας στα αντιβιοτικά ζουν και βασιλεύουν στο έντερο των βρεφών, προειδοποιούν ερευνητές στη Δανία.

Ο κύριος παράγοντας πίσω από το ανησυχητικό φαινόμενο είναι η χρήση αντιβιοτικών στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, διαπιστώνει η μελέτη που δημοσιεύεται στην έγκριτη επιθεώρηση Cell.

Περίπου 700.000 άνθρωποι σε όλο τον κόσμο πεθαίνουν κάθε χρόνο από βακτηριακές λοιμώξεις που δεν αντιμετωπίζονται με αντιβιοτικά, και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά ότι ο αριθμός θα αυξηθεί δραματικά τις επόμενες δεκαετίες.

Για να εκτιμήσουν τις διαστάσεις του φαινομένου, ερευνητές του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης πραγματοποίησαν γενετικές αναλύσεις σε δείγματα κοπράνων από 662 βρέφη ηλικίας ενός έτους.

Η ανάλυση αποκάλυψε την παρουσία 409 διαφορετικών γονιδίων που προσφέρουν ανθεκτικότητα σε 34 ομάδες αντιβιοτικών. Από τα γονίδια αυτά, τα 167 προσδίδουν ανθεκτικότητα σε πάνω από δύο αντιβιοτικά ταυτόχρονα.

Τα γονίδια ανθεκτικότητας, αναφέρουν οι ερευνητές, ήταν περισσότερα σε βρέφη που είχαν λάβει αντιβιοτικά τους προηγούμενους μήνες. Όμως ο κυριότερος παράγοντας που προέβλεπε την ύπαρξη των γονιδίων αυτών ήταν η χρήση αντιβιοτικών από τη μητέρα στη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

«Είναι ανησυχητική η διαπίστωση ότι τα μωρά ενός έτους φέρουν ήδη βακτήρια του εντέρου με ανθεκτικότητα σε σημαντικές κλάσεις αντιβιοτικών» σχολιάζει ο επικεφαλής της μελέτης Ζέρεν Ζέρενσεν.

Ακόμα, η μελέτη αποκάλυψε ότι τα γονίδια ανθεκτικότητας ήταν περισσότερα στα βρέφη με «ανώριμη» εντερική μικροχλωρίδα, τα οποία σύμφωνα με προηγούμενη μελέτη της ίδιας ομάδας αντιμετωπίζουν υψηλότερο κίνδυνο άσθματος.

Σε αντίθεση με τους πολυκύτταρους οργανισμούς, στους οποίους η ανταλλαγή γονιδίων είναι σχετικά σπάνιο φαινόμενο, τα βακτήρια του εντέρου μπορούν εύκολα να δανείζονται γονίδια από άλλα είδη βακτηρίων.

Στην περίπτωση των βρεφών, λένε οι ερευνητές, το διαβόητο βακτήριο E.coli, το οποίο ανιχνεύεται συχνά στο ανθρώπινο έντερο και ενίοτε προκαλεί γαστρεντερίτιδες, μπορεί να συλλέγει γονίδια ανθεκτικότητας από το περιβάλλον του εντέρου και λειτουργεί έτσι ως δεξαμενή επιβλαβών γονιδίων.

«Οι νέες γνώσεις που προσέφερε αυτή η μελέτη θα μπορούσε να αποδειχθεί πολύτιμη για την διαχείριση της χρήσης αντιβιοτικών σε εγκύους, και επιπλέον αποτελούν τη βάση για μια πιο στοχευμένη μέθοδο εξάλειψης των βακτηρίων που συλλέγουν γονίδια ανθεκτικότητας» καταλήγουν οι ερευνητές σε ανακοίνωσή τους.



agrinio24.gr