Βουλευτής ΝΔ: Οι ιδιώτες πάροχοι πίεσαν για τη ρήτρα αναπροσαρμογής στη ΔΕΗ!

H ρήτρα αναπροσαρμογής, η «πέτρα του σκανδάλου» των υπέρογκων αυξήσεων τους λογαριασμούς ρεύματος που ταλανίζουν δεκάδες χιλιάδες νοικοκυριά, αποτελεί μείζον πολιτικό και κοινωνικό ζήτημα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά την κατάργησή της, ενώ με τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή θέτει ζήτημα προστασίας των καταναλωτών που δεν μπορούν να πληρώσουν τις τεράστιες αυξήσεις. Δριμεία κριτική στην κυβέρνηση ασκεί σύσσωμη η αντιπολίτευση, τη στιγμή που η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας επιχειρεί να νίψει τα χείρας της, υποστηρίζοντας πως η Ρήτρα Αναπροσαρμογής στις Συμβάσεις Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας αποτελεί αμιγώς και αποκλειστικά επιχειρηματική απόφαση των Προμηθευτών Ηλεκτρικής Ενέργειας».

Τελικά ποιος φταίει και υπό την ανοχή ποιου επιβλήθηκε η ρήτρα αναπροσαρμογής στα ενεργειακά τιμολόγια από τον Αύγουστο του 2021, πριν δηλαδή ξεσπάσει η ενεργειακή κρίση και φυσικά ο πόλεμος στην Ουκρανία; Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Μπάμπης Παπαδημητρίου, υποστήριξε σε δηλώσεις του στον τηλεοπτικό σταθμό Kontra, ότι οι ανταγωνιστές της ΔΕΗ, δηλαδή οι ιδιώτες πάροχοι, πίεσαν για να ενσωματωθεί η ρήτρα αναπροσαρμογής. Και απ’ ότι φάνηκε η πίεσή τους έπιασε τόπο….

«Είπα πιέσεις και επιμένω. Εγώ λέω στους τηλεθεατές ότι δεν υπήρξε καμία υπόδειξη, αυτά είναι ευγενικά. Είναι πιέσεις των ανταγωνιστών», είπε χαρακτηριστικά ο Μπάμπης Παπαδημητρίου. 

Ερωτηθείς αν «οι ιδιωτικές εταιρείες κυβερνάνε τη χώρα», ο κ. Παπδημητρίου απάντησε: «Ε, μία επιρροή την έχουν» και κατόπιν συμπλήρωσε «Δεν μπορεί να κάνει διαφορετικά γιατί η ΡΑΕ τα αποφασίζει αυτά. Η ΡΑΕ όταν λέει κάτι, δεν μπορεί μία εταιρεία να κάνει κάτι διαφορετικό».

 

Συλλογική αγωγή κατά της ΔΕΗ από τον ΙΝΚΑ

Συλλογική αγωγή κατά της ΔΕΗ, για την υπόθεση της ρήτρας αναπροσαρμογής στο ηλεκτρικό ρεύμα, κατέθεσε το ΙΝΚΑ Γενική Ομοσπονδία Καταναλωτών Ελλάδος, ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών.
Τις επόμενες μέρες, όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση, θα ακολουθήσει η κατάθεση και άλλων συλλογικών αγωγών κατά των υπόλοιπων παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας.
Η οργάνωση των καταναλωτών στην ανακοίνωσή της σημειώνει πως «με τις αγωγές αυτές, στις οποίες έχουν εγγραφεί ως ενάγοντες 1.600 και πλέον καταναλωτές, ζητείται η ακύρωση της ρήτρας αναπροσαρμογής και η επιστροφή των αντίστοιχων ποσών που κατέβαλαν οι καταναλωτές».
Παράλληλα το ΙΝΚΑ Γενική Ομοσπονδία Καταναλωτών Ελλάδος γνωστοποίησε ότι θα καταθέσει και αίτηση ασφαλιστικών μέτρων «με την οποία οι ενάγοντες ζητούν να σταματήσουν, αμέσως και μέχρι την εκδίκαση της αγωγής, οι πάροχοι να χρεώνουν τη ρήτρα αναπροσαρμογής, να μην προχωρούν σε διακοπή ηλεκτροδότησης όσων πληρώνουν το υπόλοιπο, πλην της ρήτρας, μέρος των λογαριασμών τους και να αποκατασταθεί η διακοπείσα ηλεκτροδότηση σε όσους πελάτες πληρούν τις προϋποθέσεις αυτές».
Σημειώνεται ότι συλλογική αγωγή και αίτηση ασφαλιστικών μέτρων προχωρούν και θα εκδικασθούν ανεξαρτήτως τυχόν νομοθετικών παρεμβάσεων εκ μέρους της πολιτείας.
Τέλος αναφέρεται ότι οι εγγραφές στο  ΙΝΚΑ και στη συλλογική αγωγή θα συνεχισθούν και μετά την κατάθεσή της, ώστε να προστατευθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι καταναλωτές.


sofokleousin.gr