Βουλή: Την Τρίτη στην Ολομέλεια το ν/σ για το λόμπινγκ – Βελτιωτικές αλλαγές προανήγγειλε ο Μ. Βορίδης

Με τον υπουργό Εσωτερικών, Μάκη Βορίδη, να προαναγγέλλει την κατάθεση βελτιωτικών αλλαγών στην αυριανή συζήτηση του στην Ολομέλεια, ολοκληρώθηκε και σε δεύτερη ανάγνωση, από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής, η επεξεργασία του νομοσχεδίου, με τίτλο «Ενίσχυση διαφάνειας και λογοδοσίας σε θεσμικούς φορείς της Πολιτείας, αποκατάσταση της ακεραιότητας του Ενιαίου Συστήματος Κινητικότητας και λοιπές διατάξεις».

Ο υπουργός Εσωτερικών υιοθέτησε την πρόταση, τόσο του εισηγητή της ΝΔ, Κώστα Κυρανάκη, όσο και των εισηγητών της αντιπολίτευσης, να συμπεριλάβει στη νομοθέτηση του λόμπινγκ και τη σύναψη δημοσίων συμβάσεων.

Αποδέχτηκε, επίσης, την υποχρέωση υποβολής της έκθεσης του Μητρώου καταγραφής δραστηριοτήτων, στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, καθώς και την προσθήκη περισσότερων πληροφοριών στην ετήσια δήλωση των εκπροσώπων συμφερόντων, αλλά και στην επιβολή κυρώσεων σε θεσμικούς φορείς, με απόφαση του υπουργού Εσωτερικών.

Δεσμεύτηκε, ακόμα, ότι θα λάβει υπόψη του τις παρατηρήσεις που έγιναν επί του άρθρου 3 για τον ορισμό του λόμπινγκ, ωστόσο ξεκαθάρισε ότι δεν θα επεκτείνει το εύρος της δραστηριότητάς του και δεν θα εντάξει συλλόγους, ΜΚΟ ή συνδικάτα καθώς, όπως είπε, θα ήταν μεγάλο λάθος, γιατί θα δημιουργούσε σύγχυση.

Ο κ. Βορίδης υποστήριξε ακόμα ότι οι διαφωνίες που έχουν εκφραστεί επί της αρχής από τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΜέΡΑ25, «γίνονται μόνο για επικοινωνιακούς λόγους και για το θεαθήναι, αφού στην ουσία δεν διαφωνούν με την κατεύθυνση του νομοσχεδίου».

Οι ενστάσεις των κομμάτων

Από την πλευρά του, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Ζαχαριάδης, χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «άτολμο» και έκανε λόγο για «αοριστίες», που θα δημιουργήσουν μεγάλα προβλήματα στην εφαρμογή του.

«Με τη νέα αυτή νομοθετική πρωτοβουλία μας, τελειώνουμε με τη σκιώδη, γκρίζα κατάσταση που υπήρχε μέχρι σήμερα με τους εκπροσώπους συμφερόντων», τόνισε ο εισηγητής της ΝΔ, Κώστας Κυρανάκης.

Η εισηγήτρια του ΚΙΝΑΛ, Ευαγγελία Λιακούλη ζήτησε, μεταξύ άλλων, στο Μητρώο Διαφάνειας και στον ιστότοπο του Κώδικα Δεοντολογίας, να υπάρχει σε όλους η δυνατότητα πρόσβασης για καταγγελίες.

Τη ριζική αντίθεσή του στο νομοσχέδιο εξέφρασε ο εισηγητής του ΚΚΕ, Γιάννης Δελής, υποστηρίζοντας ότι «νομιμοποιεί το αλισβερίσι Πολιτείας και εκπροσώπων συμφερόντων και εκεί που θα σταματά το φανερό λόμπινγκ, θα ξεκινά το αδιαφανές με συναλλαγές κάτω από το τραπέζι».

Επιφυλάξεις ως προς τη σωστή εφαρμογή του νέου νόμου εξέφρασε ο εισηγητής της Ελληνικής Λύσης, Αντώνης Μυλωνάκης, ζητώντας περαιτέρω αποσαφηνίσεις.

Τη διαφωνία της επί του νομοσχεδίου εξέφρασε η εισηγήτρια του ΜέΡΑ25, Αγγελική Αδαμοπούλου, τονίζοντας την ανάγκη «να συγκεκριμενοποιηθούν τα ποινικά αδικήματα για τους λομπίστες».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Βουλή: Την Τρίτη στην Ολομέλεια το ν/σ για το λόμπινγκ – Βελτιωτικές αλλαγές προανήγγειλε ο Μ. Βορίδης 1


Πηγή

loading...

Αφήστε απάντηση

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Εισαγάγετε το όνομά σας εδώ