Βραζιλία: «Όχι» από το Κογκρέσο στο σχέδιο του Μπολσονάρο για αλλαγές στο εκλογικό σύστημα

Επιτροπή του Κογκρέσου της Βραζιλίας καταψήφισε χθες πρόταση για την αναθεώρηση άρθρων του Συντάγματος της χώρας για να θεωρούνται έγκυρα τα τυπωμένα ψηφοδέλτια, εξέλιξη που χαρακτηρίζεται βαριά ήττα για τον ακροδεξιό πρόεδρο Ζαΐχ Μπολσονάρο.

Η επιτροπή, που αποτελείται από 34 μέλη, τάχθηκε κατά μεγάλη πλειοψηφία (23-11) εναντίον της πρότασης, υπέρ της οποίας τασσόταν εδώ κι εβδομάδες ο αρχηγός του κράτους, υποστηρίζοντας πως το ισχύον ηλεκτρονικό σύστημα ψηφοφορίας διευκολύνει τη νοθεία στις εκλογές.

Επικριτές του προέδρου εκτιμούν πως ο κ. Μπολσονάρο, ακολουθώντας τα βήματα του πολιτικού του ινδάλματος, του Ρεπουμπλικάνου πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, προετοιμάζει το έδαφος για να αμφισβητήσει το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών της επόμενης χρονιάς αν χάσει. Έχει ήδη απειλήσει πως δεν θα αποδεχθεί ενδεχόμενη ήττα του στην περίπτωση που δεν αλλάξει το σύστημα.

Ο πρόεδρος λέει πως δεν θέλει να καταργηθεί το ηλεκτρονικό σύστημα ψηφοφορίας, αλλά οι ψήφοι να τυπώνονται ταυτόχρονα, ώστε να είναι δυνατή η ανακαταμέτρηση με το χέρι σε περίπτωση αμφισβήτησης του αποτελέσματος.

Έχει καταφερθεί επανειλημμένα εναντίον του ηλεκτρονικού συστήματος ψηφοφορίας, που αξιοποιείται από το 1996 και μετά, υποστηρίζοντας πως διαπράχθηκε νοθεία στις προεδρικές εκλογές μέσω αυτού, χωρίς να παρουσιάσει την παραμικρή απόδειξη για τον ισχυρισμό του.

Ο κ. Μπολσονάρο, που ελάχιστοι αμφιβάλλουν ότι θα διεκδικήσει νέα θητεία το 2022, βιώνει τη χειρότερη συγκυρία της θητείας του, υφίσταται μεγάλη πτώση της δημοτικότητάς του εξαιτίας κυρίως του πώς αντιμετώπισε την πανδημία του κορωνοϊού.

Οι δημοσκοπήσεις τον θέλουν να οδεύει σε βαριά ήττα από τον ορκισμένο αντίπαλό του Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα, κεντροαριστερό προκάτοχό του (2003-2010), αν βρεθούν αντιμέτωποι την επόμενη χρονιά, όπως αναμένεται παρότι κανείς από τους δύο δεν έχει επισημοποιήσει την υποψηφιότητά του ακόμη.

Για τον Ιβάν Βαλέντσι, αιρετό του Κόμματος Σοσιαλισμού και Ελευθερίας (PSOL), ο Ζαΐχ Μπολσονάρο «απειλεί τις εκλογές επειδή τις έχει ήδη χάσει. Θέλει να διαιωνίσει την παραμονή του στην εξουσία. Πρέπει να εμποδιστεί».

Ο αρχηγός του κράτους, υμνητής της στρατιωτικής χούντας που έπεσε το 1985, απείλησε ότι θα κινηθεί εκτός των «ορίων του Συντάγματος» όταν ενημερώθηκε για την έρευνα του Ανώτατου Δικαστηρίου σε βάρος του, ιδίως για διασπορά ψευδών ειδήσεων.

Η έρευνα αφορά κυρίως ομιλία διάρκειας δύο ωρών και πλέον που αναμεταδόθηκε απευθείας μέσω Facebook την περασμένη Πέμπτη, κατά τη διάρκεια της οποίας ο πρόεδρος Μπολσονάρου καταφέρθηκε εναντίον του ηλεκτρονικού συστήματος ψηφοφορίας και εναντίον δικαστικών.

«Αυτή η έρευνα δεν εντάσσεται στα όρια του Συντάγματος, επομένως το αντίδοτό της επίσης δεν θα είναι εντός των ορίων του Συντάγματος», διεμήνυσε ο Ζαΐχ Μπολσονάρου μέσω ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης, χωρίς να εξηγήσει τι εννοεί.

Ο πρόεδρος πρόσφατα κάλεσε τους υποστηρικτές του να βγουν στον δρόμο για να διεκδικήσουν να υιοθετηθεί η πρότασή του για την αλλαγή του εκλογικού συστήματος. Ερίζει εξάλλου πως μέλη του Ανώτατου Δικαστηρίου προσπαθούν να βοηθήσουν το Κόμμα Εργαζομένων (PT) του Λούλα να επιστρέψει στην εξουσία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


πηγή

loading...

Αφήστε απάντηση

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Εισαγάγετε το όνομά σας εδώ