Βρετανία: Ανάπτυξη 0,5% το Μάιο

Aναπάντεχη ανάπτυξη 0,5% σημείωσε η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου το Μάιο, μετά την πτώση 0,2% του Απριλίου (αναθεωρημένη από πτώση 0,3%), διαψεύδοντας τις προσδοκίες για 0,1%.

Η ανάπτυξη τροφοδοτήθηκε από την έκρηξη των κρατήσεων για διακοπές και τη μεγάλη αύξηση των ραντεβού σε γιατρούς.

Κατά τους τρεις μήνες έως τον Μάιο, το ΑΕΠ αυξήθηκε 0,4%, σύμφωνα με στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, με τους οικονομολόγους να αναμένουν μηδενική ανάπτυξη τον Μάιο εν μέσω της κρίσης κόστους ζωής.

Η μεταποιητική παραγωγή και οι κατασκευές επεκτάθηκαν επίσης πιο γρήγορα από ό,τι περίμεναν οι αναλυτές. Οι επισκέψεις σε γενικούς ιατρούς αυξήθηκαν κατά 15% τον Μάιο στην Αγγλία, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη ανάπτυξη στις υπηρεσίες.

Τα νοικοκυριά ξόδεψαν λιγότερα στα καταστήματα και στις εξόδους τους, με τα επίσημα στοιχεία να δείχνουν μείωση 0,5% στο λιανικό εμπόριο και 5,3% συρρίκνωση σε αθλητισμό, διασκέδαση και ψυχαγωγικές δραστηριότητες τον Μάιο.

Ωστόσο, υπήρξε άνοδος στη δραστηριότητα ταξιδιωτικών πρακτορείων καθώς οι οικογένειες έκαναν κράτηση για τις καλοκαιρινές τους διακοπές. Η παραγωγή στον ταξιδιωτικό τομέα αυξήθηκε κατά 11% τον μήνα.

Η Τράπεζα της Αγγλίας «βλέπει» συρρίκνωση το δεύτερο και το τέταρτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, ακολουθούμενη από δύο χρόνια στασιμότητας. Το ΑΕΠ είναι τώρα 1,7% πάνω από το προ πανδημίας επίπεδό του.

Μια έρευνα του Bloomberg σε αναλυτές αυτή την εβδομάδα έθεσε τον κίνδυνο ύφεσης στην Βρετανία τους επόμενους 12 μήνες στο 45%, τρεις φορές υψηλότερο από την πιθανότητα που καταγράφηκε όταν η έρευνα πραγματοποιήθηκε στις αρχές του 2022.


sofokleousin.gr