Ξεπερνούν τους 70.000 οι εκτοπισμένοι της τουρκικής επιχείρησης – Εκλεισε το μοναδικό νοσοκομείο στη βορειοανατολική Συρία

Τουλάχιστον 70.000 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί από τις πόλεις Ρας Αλ Αϊν και Ταλ Αμπιάντ από την έναρξη της στρατιωτικής επιχείρησης της Τουρκίας στη Συρία μέχρι σήμερα, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ που έχει αναλάβει τη σίτιση σχεδόν 650.000 ανθρώπων στη βορειοανατολική Συρία. 

Την ίδια ώρα η ανθρωπιστική οργάνωση «Γιατροί Χωρίς Σύνορα» αναφέρει ότι το μόνο δημόσιο νοσοκομείο στην πόλη Ταλ Αμπιάντ έχει κλείσει έπειτα από βομβαρδισμούς που δέχτηκε, διευκρινίζοντας ότι το προσωπικό κατάφερε να διαφύγει. 

«Το νοσοκομείο έκλεισε καθώς το μεγαλύτερο μέρος του προσωπικού έφυγε με τις οικογένειές του», σημειώνει η οργάνωση. 

«Καθώς ήταν το μόνο δημόσιο νοσοκομείο στην περιοχή, το νοσοκομείο της Ταλ Άμπιαντ διαδραμάτιζε κρίσιμο ρόλο στην αντιμετώπιση των αναγκών των κατοίκων της πόλης και των γύρω περιοχών», πρόσθεσε.

«Με τις υγειονομικές υπηρεσίες ήδη να δυσκολεύονται να αντεπεξέλθουν στις ανάγκες του πληθυσμού, οι εκτοπισμοί και οι τραυματισμοί που προκαλούνται από τις συγκρούσεις είναι πιθανό να προσθέσουν επιπλέον πίεση στους ήδη περιορισμένους πόρους των νοσοκομείων», τόνισε ο Ρόμπερτ Όνους της αρμόδιος των MSF για τη διαχείριση εκτάκτων καταστάσεων στη Συρία.

Επίσης, οι κουρδικές αρχές στη βόρεια Συρία ανακοίνωσαν ότι εξετάζουν το ενδεχόμενο να μεταφέρουν δύο καταυλισμούς που στεγάζουν περισσότερους από 20.000 ανθρώπους συνολικά, μεταξύ των οποίων και οικογένειες μαχητών του Ισλαμικού Κράτους, καθώς δέχθηκαν επίθεση από όλμους. 

kathimerini.gr