Το άγχος μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία – και αυτό επεκτείνεται και στην υγεία του δέρματος. Το στρες μπορεί να οδηγήσει σε ξεσπάσματα και να επιδεινώσει καταστάσεις όπως το έκζεμα και η ψωρίαση.

Και αυτό είναι μόνο ένα παράδειγμα του πώς αυτό που αισθάνεστε εσωτερικά μπορεί να φανεί εξωτερικά. Η διάθεσή σας μπορεί οπωσδήποτε να επηρεάσει το δέρμα σας και το δέρμα σας μπορεί να επηρεάσει τη διάθεσή σας.

Επιπλέον, η ίδια η πράξη της φροντίδας του δέρματός σας μπορεί να προσδώσει οφέλη στη διάθεση. Μια σταθερή skincare ρουτίνα μπορεί να σας βοηθήσει να αναπτύξετε την προσοχή σας, να βελτιώσετε τη διάθεσή σας και να δείξετε στον εαυτό σας λίγη φροντίδα – μερικές φορές ακριβώς όταν τη χρειάζεστε περισσότερο.

Ακολουθούν μερικοί τρόποι με τους οποίους ο ψυχισμός σας μπορεί να εμφανιστεί στην επιφάνεια του δέρματός σας:

Το άγχος μπορεί να δυσκολέψει τον έλεγχο της ακμής, του εκζέματος και άλλων δερματικών παθήσεων

Όταν νιώθετε ένταση, ο εγκέφαλός σας αυξάνει την παραγωγή μιας ορμόνης που ονομάζεται CRH. Η ορμόνη λέει στα επινεφρίδια να παράγουν επιπλέον κορτιζόλη για να προετοιμάσουν το σώμα σας για «φυγή ή μάχη». Η κορτιζόλη δεν είναι μόνο κακή. Αλλά συνδέεται επίσης με μια σειρά από δυσάρεστες παρενέργειες.

Όσον αφορά το δέρμα, αυτό περιλαμβάνει κακή επούλωση πληγών και επιδείνωση φλεγμονωδών δερματικών παθήσεων. Η CRH συνδέεται με τους λιπογόνους αδένες μας, αυξάνοντας την παραγωγή ελαίων.

Η λιπαρότητα συμβάλει σε ξεσπάσματα του δέρματος. Μια μικρή μελέτη διαπίστωσε ότι η αυξημένη σοβαρότητα της ακμής σχετιζόταν σημαντικά με υψηλότερα επίπεδα στρες.

Το έκζεμα (το οποίο μερικές φορές ονομάζεται ατοπική δερματίτιδα) μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα όπως ξηρότητα, φαγούρα και ευαίσθητο δέρμα, σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Εκζέματος (NEA).

Τι ακριβώς συμβαίνει; Η φυσιολογική αντίδραση του σώματός μας στο στρες μας πλημμυρίζει με τις ορμόνες αδρεναλίνη και κορτιζόλη. Αυτές μπορούν τελικά να προκαλέσουν φλεγμονή και να καταστείλουν το ανοσοποιητικό σύστημα, εξηγεί η NEA.

Μια άλλη κοινή δερματική πάθηση, η ροδόχρου ακμή – η οποία χαρακτηρίζεται από ερυθρότητα του προσώπου και φλεγμονώδεις βλάβες – μπορεί επίσης να αναζωπυρωθεί λόγω του στρες.

Ορισμένα πεπτίδια που απελευθερώνει το νευρικό σύστημα ως απάντηση στο στρες μπορεί να προκαλέσουν φλεγμονή και να διασταλούν τα αιμοφόρα αγγεία, προκαλώντας κοκκίνισμα και έξαψη, σύμφωνα με την NRS.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ψυχολογική Ένωση, άλλα προβλήματα που σχετίζονται με το δέρμα μπορούν να επιδεινωθούν από το στρες, όπως η ψωρίαση και η φαγούρα. Το άγχος και η φαγούρα μοιράζονται κοινές οδούς στο νευρικό σύστημα και το ένα μπορεί να οδηγήσει στο άλλο.

Επειδή το άγχος έχει αντίκτυπο στο ανοσοποιητικό σύστημα, είναι γνωστός εκλυτικός παράγοντας για την ψωρίαση, η οποία είναι μια αυτοάνοση πάθηση (κατά την οποία ένα υπερδραστήριο ανοσοποιητικό σύστημα αναγκάζει το σώμα να επιτεθεί λανθασμένα στους ίδιους του τους ιστούς).

Η κατάθλιψη σχετίζεται με ανθυγιεινές συνήθειες περιποίησης του δέρματος

Οι καθημερινές συνήθειες, όπως η υγιεινή διατροφή και ο άφθονος ύπνος, προάγουν την καλή υγεία. Αλλά τα άτομα με κατάθλιψη μπορεί να έχουν πρόβλημα να τρώνε υγιεινά ή να κοιμούνται επαρκώς.

Όλα αυτά τα πράγματα μπορούν να επηρεάσουν την υγεία του σώματός σας, η οποία μπορεί να αντανακλάται στο δέρμα σας – το μεγαλύτερο όργανο του σώματός σας. Η κατάθλιψη είναι μια σοβαρή ψυχική ασθένεια, μια πτυχή της οποίας μπορεί να είναι η μειωμένη επιθυμία για αυτοφροντίδα που διατηρούν το δέρμα και το σώμα σας υγιή.

Μόλις βελτιωθούν αυτές οι πτυχές της ζωής σας, μπορεί να αισθανθείτε πιο παρακινημένοι να κάνετε ρουτίνες αυτοφροντίδας, συμπεριλαμβανομένης της άσκησης, της υγιεινής διατροφής και της καλής περιποίησης του δέρματος.

Το συνοφρύωμα προκαλεί ρυτίδες

Αυτό δεν είναι πρόταση για να μην εκφράζεστε, αλλά το να δείχνετε θυμό με συνοφρύωμα μπορεί να επιβαρύνει το δέρμα σας.

Οι μικρές μυϊκές συσπάσεις που συμβαίνουν όταν συνοφρυώνεστε ή αλληθωρίζετε προκαλούν την ανάπτυξη γραμμών στο μέτωπο, ανάμεσα στα φρύδια και γύρω από τις γωνίες των ματιών. Με την πάροδο του χρόνου, αυτές οι γραμμές γίνονται πιο εμφανείς και μπορεί να οδηγήσουν σε ρυτίδες.

Βάλτε στη ζωή σας το χαμόγελο, ώστε το πρόσωπό σας να μπαίνει συνειδητά σε μια χαλαρή κατάσταση. Τότε θα διεγείρετε κατά κάποιο τρόπο τα συναισθήματα που θα βοηθήσουν το δέρμα σας να δείχνει καλύτερα μεγαλώνοντας.



Πηγή