Υπέρταση: Ποιες τροφές σας κάνουν καλό και γιατί


Η υπέρταση, ή υψηλή αρτηριακή πίεση, προσδιορίζεται ως η πίεση που ασκεί το αίμα στα τοιχώματα των αρτηριών, καθώς διέρχεται από αυτές.

Με την πάροδο του χρόνου, η υπέρταση μπορεί να προκαλέσει βλάβη στα αιμοφόρα αγγεία, κάτι που με την σειρά του οδηγεί σε καρδιακές παθήσεις, νεφρική νόσο, εγκεφαλικό επεισόδιο και άλλα προβλήματα.

Είναι χαρακτηριστικό, ότι η υπέρταση μερικές φορές ονομάζεται “σιωπηλός δολοφόνος”, ακριβώς επειδή δεν παράγει έντονα συμπτώματα και ως εκ τούτου μπορεί να περάσει απαρατήρητη -και χωρίς θεραπεία- για χρόνια.

Υπέρταση: Τροφές που βοηθούν στην μείωση της αρτηριακής πίεσης

Φυλλώδη λαχανικά

Το κάλιο βοηθά τους νεφρά σας να αποβάλλουν περισσότερο νάτριο μέσω των ούρων σας. Αυτό με τη σειρά του μειώνει την αρτηριακή σας πίεση.

Τα φυλλώδη πράσινα λαχανικά, τα οποία έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο, περιλαμβάνουν:

  • μαρούλι romaine
  • ρόκα
  • λάχανο
  • γογγύλι
  • σπανάκι
  • τεύτλα
  • σέσκουλα

Μούρα

Τα μούρα, ειδικά τα βατόμουρα, είναι πλούσια σε φυσικές ενώσεις που ονομάζονται φλαβονοειδή. Η κατανάλωση αυτών των ενώσεων μπορεί να αποτρέψει την υπέρταση και να βοηθήσει στην μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Κόκκινα τεύτλα

Τα τεύτλα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νιτρικό οξείδιο, το οποίο αυξάνει τη διάμετρο των αιμοφόρων αγγείων σας και έτσι μειώνει την αρτηριακή πίεση (εφόσον η ίδια ποσότητα αίματος διέρχεται από μεγαλύτερης διατομής αγγείο, η πίεση στα τοιχώματα του αγγείου είναι μικρότερη). Έχει διαπιστωθεί επίσης, ότι τα νιτρικά άλατα στον χυμό από παντζάρια μειώνουν την αρτηριακή πίεση μέσα σε μόλις 24 ώρες.

Αποβουτυρωμένο γάλα και γιαούρτι

Το αποβουτυρωμένο γάλα είναι μια εξαιρετική πηγή ασβεστίου και έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά. Και τα δύο αυτά είναι σημαντικά στοιχεία μιας διατροφής για να πέσει η υπέρταση. Μπορείτε επίσης να επιλέξετε γιαούρτι εάν δεν σας αρέσει το γάλα.

Πλιγούρι βρώμης

Το πλιγούρι βρώμης έχει πολλές φυτικές ίνες και λίγα λιπαρά και χαμηλά επίπεδα νατρίου, συνδυασμός που μειώνει την υπέρταση.

Μπανάνες

Η κατανάλωση τροφών που είναι πλούσιες σε κάλιο είναι καλύτερη από την λήψη σχετικών συμπληρωμάτων διατροφής.

Σολομός, σκουμπρί και ψάρια πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα

Τα ψάρια είναι μια πολύ καλή πηγή άπαχης πρωτεΐνης. Τα λιπαρά ψάρια, όπως το σκουμπρί και ο σολομός, έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία μπορούν να μειώσουν την αρτηριακή πίεση, την φλεγμονή και τα τριγλυκερίδια. Εκτός από αυτά τα ψάρια, η πέστροφα περιέχει και πολύ βιταμίνη D, η οποία επίσης συμβάλλει στην μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Σπόροι

Οι ανάλατοι σπόροι έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο, μαγνήσιο και άλλα μέταλλα που είναι γνωστό ότι μειώνουν την υπέρταση.

Σκόρδο και αρωματικά βότανα

Το σκόρδο μπορεί να βοηθήσει στην μείωση της υπέρτασης, αυξάνοντας την ποσότητα του μονοξειδίου του αζώτου στο σώμα. Το νιτρικό οξείδιο προκαλεί αγγειοδιαστολή, δηλαδή διευρύνει τη διάμετρο των αρτηριών και έτσι μειώνεται η αρτηριακή πίεση.

Μαύρη σοκολάτα

Η κατανάλωση μαύρης σοκολάτας σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων. Η κατανάλωση έως και 100 γραμμαρίων μαύρης σοκολάτας την ημέρα σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο καρδιοαγγειακής νόσου.

Φιστίκια

Τα φιστίκια είναι ένας καλός τρόπος για την μείωση της αρτηριακής πίεσης μειώνοντας την περιφερική αγγειακή αντίσταση, δηλαδή την σύσφιξη των αιμοφόρων αγγείων και τον καρδιακό ρυθμό. Μία μερίδα φιστίκια την ημέρα βοηθάει στην μείωση της αρτηριακής πίεσης

Ελαιόλαδο

Το ελαιόλαδο είναι ένα καλό παράδειγμα πρόσληψης υγιών λιπαρών. Περιέχει πολυφαινόλες, που είναι αντιφλεγμονώδεις ενώσεις. Αυτές μειώνουν την υπέρταση.

Ρόδι

Το ρόδι καταναλώνεται τόσο ωμό, όσο και ως χυμός. Η κατανάλωση ενός φλιτζανιού από χυμό ρόδι μία φορά την ημέρα επί τέσσερις εβδομάδες, συμβάλλει στην μείωση της αρτηριακής πίεσης βραχυπρόθεσμα.

Πηγή: iatropedia.gr



agrinio24.gr