Υποχρεωτικό «ψαλίδι» στην κατανάλωση αερίου σχεδιάζει η ΕΕ

Περικοπές στην κατανάλωση του φυσικού αερίου, παροχή του με δελτίο και υποχρεωτικό ενεργειακό «ψαλίδι», σε περίπτωση που η Ρωσία δεν επανεκκινήσει τον Nord Stream 1, περιλαμβάνει το σχέδιο έκτακτης ανάγκης της Κομισιόν. Την ίδια στιγμή το Βερολίνο χαρακτηρίζει ως πρόσχημα της Ρωσίας τα τεχνικά προβλήματα του αγωγού και προβαίνει στη δυσοίωνη εκτίμηση ότι η Μόσχα δεν θα ανοίξει τη στρόφιγγα του φυσικού αερίου, μετά την 21η Ιουλίου.

Το σχέδιο έκτακτης ανάγκης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, προβλέπει υποχρεωτικές περικοπές κατανάλωσης και περιλαμβάνει έναν νομικό μηχανισμό που θα επιτρέπει στις χώρες να αποφασίζουν εάν θα εγκρίνουν τα μέτρα με ειδική πλειοψηφία. Αυτό, σύμφωνα με το Politico που έφερε στη δημοσιότητα το σχέδιο, σημαίνει ότι θα παρακάμπτεται το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και οι μεμονωμένες χώρες θα στερούνται δικαίωμα βέτο στα σχέδια.

Στόχος είναι να ληφθεί έγκριση σε εθνικό επίπεδο για το σχέδιο στην έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ενέργειας στις 26 Ιουλίου, είπαν οι τρεις διπλωμάτες, αν και η συζήτηση είναι ακόμη σε εξέλιξη και τα σχέδια απομένουν να οριστικοποιηθούν.

Η Γερμανία δεν «βλέπει» άνοιγμα των ροών του φυσικού αερίου
Την ίδια στιγμή η Γερμανία κατηγορεί τη Ρωσία ότι χρησιμοποιεί ως πρόσχημα τεχνικά προβλήματα του Nord Stream 1 και αναμένει την εκπλήρωση του κακού σεναρίου, αυτού δηλαδή που προβλέπει ότι η Μόσχα δεν θα ανοίξει τις ροές φυσικού αερίου. Εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομίας στο σημερινό μπρίφινγκ είπε ότι η τουρμπίνα που συντηρήθηκε στον Καναδά και σύμφωνα με ρωσικές πηγές βρίσκεται από χθες βράδυ στη Γερμανία, είναι εφεδρική και δεν πρόκειται για ένα απαραίτητο εξάρτημα, όπως ισχυρίζεται η ρωσική πλευρά. Η εκπρόσωπος διευκρίνισε ότι προορίζεται να χρησιμοποιηθεί τον Σεπτέμβριο και ότι πρόκειται για προσχηματική δικαιολογία της Gazprom για να δικαιολογήσει τον περιορισμό της ροής φυσικού αερίου, ίσως και το κλείσιμο της στρόφιγγας από την ερχόμενη  Παρασκευή.

Υπό κατάρρευση η Uniper;
Παρά τις επανειλημμένες ερωτήσεις των δημοσιογράφων για το πού βρίσκεται τώρα η τουρμπίνα, πότε και πώς θα φτάσει στο σταθμό αποσυμπίεσης της Gazprom έξω από την Αγία Πετρούπολη, η εκπρόσωπος αρνήθηκε να απαντήσει με το επιχείρημα ότι “αγγίζει και θέματα ασφαλείας”. Στην ερώτηση αν το Βερολίνο περιμένει όντως να αντλήσει και πάλι φυσικό αέριο από τον Nord Stream 1 απάντησε ότι είναι προετοιμασμένο για όλα τα σενάρια. Ας σημειωθεί ότι η Gazprom μείωσε τη ροή από μέσα Ιουνίου με το επιχείρημα των έργων συντήρησης, ενώ εναλλακτική μέσω του Nord Stream 2, που δεν έχει άδεια λειτουργίας, δεν υπάρχει.

Μέσα σε αυτό το δυστοπικό τοπίο η Gazprom έστειλε επιστολή στην Uniper, τον μεγαλύτερο αγοραστή ρωσικού φυσικού αερίου και μεγαλύτερο προμηθευτή αερίου της Γερμανίας με δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους, στην οποία επικαλείται λόγους ανώτερης βίας (force majeure) για τη μείωση αναδρομικά της ροής αερίου. Ίδια επιστολή έλαβε και ο προμηθευτής ενέργειας RWE. Η κίνηση ερμηνεύεται ως προσπάθεια της Gazprom να αποφύγει αγωγές καταβολής αποζημιώσεων για παράβαση συμβατικών υποχρεώσεων προμήθειας φυσικού αερίου.

Η οικονομική κατάσταση της Uniper ωστόσο πάει από το κακό στο χειρότερο ελλείψει ρευστότητας. Σήμερα ο κολοσσός χρησιμοποίησε ολόκληρο το πιστωτικό όριο των δύο δις δολαρίων από την κρατική αναπτυξιακή τράπεζα KfW. Όπως ανακοίνωσε η εταιρεία με έδρα το Ντίσελντορφ, ζήτησε νέα αύξηση του πιστωτικού ορίου λόγω της διακοπής προμηθειών φυσικού αερίου. Το μέλλον προδιαγράφεται ζοφερό, οι διαπραγματεύσεις με την γερμανική κυβέρνηση για πακέτο διάσωσης βρίσκονται σε εξέλιξη χωρίς κάποια θετικά μηνύματα, ενώ η Uniper για να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της χρησιμοποιεί ίδια αποθεματικά, αναφέρει χαρακτηριστικά η DW.
 


sofokleousin.gr