Υποβάλλουν ασθενείς με κορωνοϊό σε μεταμόσχευση πνευμόνων – Τι λένε οι γιατροί


Τα όρια του ανθρώπινου οργανισμού και της επιστήμης ξεπερνούν καθημερινά οι γιατροί, που προσπαθούν να νικήσουν τον θάνατο, ανακαλύπτοντας νέα όπλα στον πόλεμο της ανθρωπότητας με τον αόρατο εχθρό, τον κορωνοϊό SARS-CoV-2. Ένα από αυτά είναι και η μεταμόσχευση πνευμόνων.

Επιστήμονες από το Μιλάνο και τη Βιέννη υπέβαλλαν σε μεταμόσχευση πνευμόνων δύο ασθενείς νεαρής ηλικίας με COVID-19 τελικού σταδίου, που ήταν καταδικασμένοι σε θάνατο.

Η νόσος είχε καταστρέψει σε σύντομο διάστημα και τους δύο πνεύμονές τους. Προσπαθώντας να τους κρατήσουν στη ζωή οι γιατροί από δύο μεταμοσχευτικά κέντρα στο Μιλάνο και τη Βιέννη έκαναν μια απονενοημένη ιατρική πράξη: αντικατέστησαν τους κατεστραμμένους από τη νόσο πνεύμονες, από άλλους που έλαβαν από υγιείς δότες.

“Ηρωική” χαρακτηρίζει την προσπάθεια των γιατρών μιλώντας στο iatropedia.gr ο καθηγητής Πνευμονολογίας – Εντατικής Θεραπείας, Διευθυντής της ΜΕΘ του νοσοκομείου «Αττικόν», Απόστολος Αρμαγανίδης, αν και εμφανίζεται επιφυλακτικός ως προς τα αποτελέσματα:

“Είναι μια προσπάθεια -κατά κάποιον τρόπο- ηρωική να σωθούν άνθρωποι, οι οποίοι λόγω του COVID έπαθαν μεγάλη βλάβη των πνευμόνων. Μου φαίνεται, βέβαια, λίγο υπερβολικό τουλάχιστον για τα δικά μας δεδομένα. Τα μοσχεύματα είναι πολύτιμα, επομένως πάνε εκεί που είναι νέοι άνθρωποι με καλό προσδόκιμο ζωής θεωρητικά για να ζήσουν κάποια χρόνια με τη μεταμόσχευση και είναι και σαν κόστος και σαν προσπάθεια μεγάλη. Τώρα για ένα μεγάλο κέντρο, όπως αυτά, που κάνει μια μεταμόσχευση την εβδομάδα ή και παραπάνω, όπως κάνουν οι Αυστριακοί στη Βιέννη, προφανώς μπορούν αν επιχειρήσουν και έναν ή δύο ασθενείς με COVID-19, μέσα στις 100 μεταμοσχεύσεις που θα κάνουν τον χρόνο. Αυτή τη λογική βλέπω”.

Δεκαοκτάχρονος σθενής με COVID-19 υποβλήθηκε σε μεταμόσχευση πνευμόνων στο Μιλάνo

Στο πανεπιστημιακό κέντρο μεταμοσχεύσεων του Μιλάνου, οι επιστήμονες προχώρησαν σε πρωτοποριακή μεταμόσχευση πνευμόνων σε 18χρονο ασθενή, ο οποίος νόσησε από τον κορωνοϊό και εμφάνισε ραγδαίες επιπλοκές στους πνεύμονες.

Πριν προσβληθεί από τη νόσο ο νεαρός ήταν απόλυτα υγιής, όμως, ο κορωνοϊός κατάφερε να προσβάλει το αναπνευστικό του σύστημα και να του προκαλέσει μη αναστρέψιμες βλάβες. Βρισκόταν για μέρες σε μηχανική υποστήριξη της αναπνοής κι όταν ο θάνατος φαινόταν αναπόφευκτος, οι γιατροί αποφάσισαν να αναζητήσουν συμβατό δότη.

Πριν από δύο εβδομάδες οι ιταλοί γιατροί προχώρησαν στην αναγκαία μεταμόσχευση. Η μετεγχειρητική πορεία του νέου, μέχρι αυτή την στιγμή, εξελίσσεται ομαλά.

Ο κ. Αρμαγανίδης, αναφέρει ωστόσο, ότι δεν γνωρίζουμε ακόμα τι μπορεί να συμβεί σε ασθενείς που έχουν νοσήσει από τον κορωνοϊό και έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση:

“Αυτοί οι ασθενείς, εξαιτίας του COVID-19, δεν είχαν πια πνεύμονες και είναι ασθενείς τελικού σταδίου, οι οποίοι θα πέθαιναν.  Άρα μεταμοσχεύονται γιατί ουσιαστικά οι δικοί τους πνεύμονες έχουν καταστραφεί. Θα δούμε τι θα βγάλουν τα αποτελέσματα, γιατί κανείς δεν ξέρει ακόμα πως συμπεριφέρεται ένας άρρωστος που έχει COVID-19 όταν μεταμοσχευθεί. Κατ’ αρχήν δεν ξέρουμε αν έχει γίνει καλά ή όχι από άποψη προσβολής του COVID-19 δηλαδή, και αν θα συνεχίσει να εξελίσσεται η νόσος προκαλώντας προβλήματα στους νέους πνεύμονες και στα υπόλοιπα όργανα”.

Σαρανταπεντάχρονη ασθενής με κορωνοϊό υποβλήθηκε σε μεταμόσχευση πνεύμονα στη Βιέννη

Μια 45χρονη ασθενής, η οποία δεν είχε προηγούμενη ασθένεια και έχαιρε άκρας υγείας, προσβλήθηκε από τον κορωνοϊό πριν από οκτώ εβδομάδες. Η κατάσταση της υγείας της επιδεινώθηκε ραγδαία, ενώ λόγω τελικού σταδίου πνευμονικής ανεπάρκειας, οι γιατροί οδηγήθηκαν στην απόφαση να προχωρήσουν στην “εξαιρετικά περίπλοκη αλλά επειγόντως απαραίτητη” μεταμόσχευση, ως ύστατη δυνατότητα διάσωσής της.

Η μεταμόσχευση πραγματοποίθηκε στην Κλινική του Ιατρικού Πανεπιστημίου στο Γενικό Νοσοκομείο της αυστριακής πρωτεύουσας, τη Δευτέρα (18.05.2020). Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα μεταμοσχευτικά κέντρα του κόσμου, (μαζί με το Τορόντο, το Κλίβελαντ και το Ανόβερο) με τουλάχιστον 100 μεταμοσχεύσεις πνευμόνων τον χρόνο και πάνω από 2.000 συνολικά μέχρι σήμερα.

Ο καθηγητής Απόστολος Αρμαγανίδης σχολιάζει ότι αυτά τα μεγάλα μεταμοσχευτικά κέντρα διαθέτουν επάρκεια μοσχευμάτων: “Αυτά τα κέντρα είναι μεγάλα κέντρα που κάνουν πολλές μεταμοσχεύσεις, έχουν μοσχεύματα, δεν είναι το πρόβλημά τους η εύρεση μοσχευμάτων. Έχουν επιτελείο που μπορεί να τις κάνει και από εκεί και πέρα δοκιμάζουν και στο COVID-19 για να κάνουν μεταμόσχευση σε ασθενείς, που αλλιώς θα πεθάνουν. Είναι νέοι και οι δύο ασθενείς. Προφανώς για να κάνουν τέτοια προσπάθεια οι ασθενείς δεν είχαν άλλα προβλήματα υγείας και έχουν ελπίδες για μακρόχρονη επιβίωση. Θα δούμε τι θα γίνει”

Δύο παρόμοιες μεταμοσχεύσεις έχουν πραγματοποιηθεί έως τώρα μόνον στην Κίνα, από την οποία, όμως, δεν υπήρξε μεταφορά της σχετικής τεχνογνωσίας στην Ευρώπη. Οι γιατροί στη Βιέννη βασίστηκαν στη δική τους μεγάλη εμπειρία.

“Ο κορωνοϊός, οι λοιμώξεις στους πνεύμονες και αυτού του τύπου τα προβλήματα, κανονικά δεν είναι ένδειξη μεταμόσχευσης πνευμόνων προς στιγμήν. Μέχρι τώρα μεταμοσχεύουμε χρόνιες βλάβες και αργά εξελισσόμενες νόσους. Τώρα αυτό είναι μια νέα προσπάθεια -κατά κάποιον τρόπο ηρωική- να σωθούν άνθρωποι που αλλιώς ήταν καταδικασμένοι”, καταλήγει ο διευθυντής της ΜΕΘ του νοσοκομείου αναφοράς για τον κορωνοϊό “Αττικόν”.



agrinio24.gr