Άνθρωποι σε όλη την Ευρώπη περιμένουν και ελπίζουν να μάθουν αν θα είναι δυνατές ξένες καλοκαιρινές διακοπές, αναφέρει το BBC σε άρθρο του με τίτλο «Covid Ελλάδα: Περιμένοντας τους τουρίστες να επιστρέψουν».

Όπως υπενθυμίζει άλλωστε πολλές χώρες αυτή τη στιγμή τις απαγορεύουν ή αποθαρρύνουν έντονα τα ταξίδια, ενώ ταξιδιώτες κατά την επιστροφή στον τόπο τους πρέπει να παραμείνουν σε καραντίνα.

Σχετικά με τη χώρα μας το άρθρο σημειώνει ότι «η Ελλάδα συγκαταλέγεται μεταξύ εκείνων που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τον τουρισμό και θέλουν να ανοίξουν για ξένους επισκέπτες που έχουν εμβολιαστεί ή που έχουν κάνει πρόσφατο αρνητικό τεστ Covid». Όπως σημειώνει ωστόσο, καθώς τα περιστατικά κορωνοϊού εξακολουθούν να αυξάνονται σε πολλά μέρη της Ευρώπης, η κατάσταση είναι αβέβαιη.

Στο BBC μιλά ο Ευγένιος Θεοδωρίδης ο οποίος με την ομάδα του νοικιάζει καταμαράν και γιοτ για ταξίδια στα νησιά. Οι πελάτες του προέρχονται από το Ηνωμένο Βασίλειο, τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Γερμανία και τη Νότια Αφρική.

Και μπορεί ο Απρίλιος να είναι η αρχή της τουριστικής περιόδου για τους ιδιοκτήτες σκαφών, τα πράγματα όμως είναι σε αναμονή λόγω της πανδημίας. «Καθ ‘όλη τη διάρκεια του χειμώνα, ετοιμάζουμε τα σκάφη για να έρθουν οι τουρίστες», λέει στο BBC ο Ευγένιος Θεοδωρίδης. «Θα είμαστε έτοιμοι όταν ανοίξουν τα σύνορα και θα μπορούμε να καλωσορίσουμε όλους τους επισκέπτες από όλο τον κόσμο», συνεχίζει. Και αν και η Ελλάδα ελπίζει να ανοίξει για τους επισκέπτες στα μέσα Μαΐου, ο Ευγένιος Θεοδωρίδης σημειώνει ότι δεν είναι σαφές πόσες άλλες χώρες θα είναι έτοιμες να επιτρέψουν τα ταξίδια.

«Καταλαβαίνετε ότι αυτό δεν εξαρτάται αποκλειστικά από εμάς», λέει. «Πολλά έθνη πρέπει να συμφωνήσουν σε συγκεκριμένα πρωτόκολλα προκειμένου να επιτρέψουν στους ανθρώπους να ταξιδέψουν», συνεχίζει και τονίζει ότι προς το παρόν είναι πολύ δύσκολο να προγραμματίσει οτιδήποτε.

«Είναι πολύ σημαντικό να έχουμε απαντήσεις σχετικά με το πότε και πώς θα ταξιδέψουν ο κόσμος. Επειδή, στο τέλος, οι επισκέπτες πρέπει να κάνουν κράτηση εισιτηρίων. Αυτή η αβεβαιότητα δεν βοηθά κανέναν», σημειώνει.

Περιγράφοντας την κατάσταση με τον κορωνοϊό και τα μέτρα που ισχύουν στην Ελλάδα, το δημοσίευμα κάνει λόγο για «σκληρούς περιορισμούς». Στο κέντρο της Αθήνας, τα εστιατόρια και τα μαγαζιά και τα τουριστικά καταστήματα είναι κλειστά, οι ντόπιοι απογοητεύονται ολοένα και περισσότερο, αναφέρει το δημοσίευμα και αναφέρει ότι η τουριστική βιομηχανία αντιπροσωπεύει περίπου το ένα πέμπτο της ελληνικής οικονομίας.

Σχετικά με τον εμβολιασμό, σημειώνει ότι η Ελλάδα σχεδιάζει να εμβολιάσει όλους τους εργαζόμενους στον τουρισμό μέχρι το καλοκαίρι και ηγείται των εκκλήσεων για πιστοποιητικά ή διαβατήρια εμβολιασμού που θα επιτρέπουν σε ξένους τουρίστες να ταξιδέψουν.

Η Υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, πιστεύει ότι τα πιστοποιητικά εμβολιασμού είναι πολύ σημαντικά για να αισθάνονται όλοι «πραγματικά ασφαλείς», ώστε να μπορούν να έρθουν και να δουν τους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία της Ελλάδας. «Το σύνθημά μας είναι πρώτα η ασφάλεια. Για το προσωπικό, τους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία και φυσικά για το κοινό», λέει.

«Η ΕΕ συζητά σχέδια για ένα κοινό ψηφιακό πάσο που θα δείχνει εάν οι άνθρωποι έχουν εμβολιαστεί, κάνει τεστ ή έχουν αντισώματα. Ο καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς είναι ένας από αυτούς που υποστηρίζουν σθεναρά το μέτρο. «Όσοι έχουν εμβολιαστεί θα πρέπει να έχουν πλήρη ελευθερία», είπε άλλωστε στη γερμανική Bild. «Αλλά έτσι θα πρέπει και αυτοί που είχαν κορωνοϊο, και άρα έχουν ανοσοποιηθεί. Και επίσης, όλοι όσοι κάνουν τεστ και μπορούν να αποδείξουν ότι έχουν βγει αρνητικοί».

Τι να αναμένουμε όταν ξεκινήσουν τα ταξίδια

Προς το παρόν, τα όσα ζητούν από τους ταξιδιώτες διάφορες χώρες διαφέρουν μεταξύ τους. Ορισμένες δέχονται τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου, ενώ άλλες ζητούν PCR που απαιτούν περισσότερο χρόνο για επεξεργασία. Τα PCR δεν πρέπει να έχουν γίνει περισσότερο από 72 ώρες πριν γεγονός που σημαίνει ότι κάποιος θα πρέπει να κλείσει ραντεβού εκ των προτέρων και να αφήσει περιθώριο έως και 24 ώρες ή και περισσότερο για να λάβει το αποτέλεσμα που θα του επιτρέψει να επιβιβαστεί στο αεροπλάνο.

Κάποιες χώρες επίσης θέτουν όσους έχουν επιστρέψει από ταξίδι στο εξωτερικό σε καραντίνα. Κυβερνήσεις της ΕΕ ελπίζουν ότι τέτοιοι περιορισμοί θα μπορέσουν τελικά να χαλαρώσουν, αλλά αυτό θα εξαρτηθεί από τους αριθμούς μολύνσεων.

«Στην Αθήνα, η Ακρόπολη μόλις άνοιξε μετά από μήνες lockdown. Μια όμορφη ανοιξιάτικη μέρα, κανονικά θα ήταν γεμάτη με τουρίστες, αλλά όταν την επισκέφτηκα υπήρχαν μόνο λίγοι άνθρωποι εδώ, κυρίως ντόπιοι», περιγράφει η αρθρογράφος και σημειώνει ότι ενόσω τριγύριζε κοντά στο ναό του Παρθενώνα, συνάντησε τη Λόρα Φερά από το Μιλάνο στην Ιταλία, η οποία σπουδάζει κλασική ελληνική στην Αθήνα στο φοιτητικό πρόγραμμα Erasmus της ΕΕ. «Είμαι πολύ χαρούμενη γιατί συνήθως αυτά τα μέρη είναι πολύ γεμάτα. Και τώρα έχω την ευκαιρία να τα δω σχεδόν μόνη σαν να είναι εδώ για μένα», λέει στη βρετανίδα δημοσιογράφο, ενώ δηλώνει αισιόδοξη για τα ταξίδια αυτό το καλοκαίρι. «Τα ταξίδια είναι ένα από τα πράγματα που όχι μόνο σε εμένα, αλλά σχεδόν σε όλους λείπουν. Και έτσι ελπίζω ότι τα πράγματα θα γίνουν καλύτερα επίσης με τον ζεστό καιρό. Είμαι πολύ αισιόδοξη», της είπε.



Πηγή