Εντός της εβδομάδας αναμένεται να καταρτιστεί το σχέδιο για την επιστροφή των μαθητών στα θρανία με τους ειδικούς να σταθμίζουν όλα τα δεδομένα σχετικά με το πότε θα μπορούσε να δοθεί το πράσινο φως.

Στο θέμα του ανοίγματος των σχολείων αναφέρθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας στη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών.

«Έχουμε αρκετές ημέρες μπροστά μας. Για τα σχολεία εντός της εβδομάδας θα υπάρχει συνάντηση της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως με ειδικούς για να τεθεί το σχέδιο για την επανέναρξη των σχολικών μονάδων» τόνισε για να προσθέσει.

«Προτεραιότητά μας είναι να ανοίξουν τα σχολεία. Θα περιμένουμε τους ειδικούς προκειμένου να μας πουν», σημείωσε χωρίς να αποκαλύπτει εάν θα ανοίξουν όλα τα σχολεία μαζί ή μόνο τα δημοτικά.

Παρά τα καλά επιδημιολογικά στοιχεία των τελευταίων ημέρων, τόσο οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι όσο μερίδα λοιμωξιολόγων θεωρούν πως πρέπει να πηγαίνουν βήμα – βήμα στο θέμα των σχολείων.

Προφανώς και εστιάζουν στα χαμηλά ημερήσια κρούσματα που καταγράφονται τις τελευταίες ημέρες, ωστόσο η πίεση που υπάρχει στις ΜΕΘ είναι ένα στοιχείο που προβληματίζει καθώς με μία πιθανή έξαρση της πανδημίας το επόμενο διάστημα λόγω των εορτών, μπορεί να τινάξει τα πάντα στον αέρα.

Η γνώμη των ειδικών

Όσο περνούν οι μέρες και πλησιάζουμε προς το τέλος του 2020, οι ειδικοί καταθέτουν την προσωπική τους άποψη για το θέμα στηριζόμενοι στα μέχρι στιγμής επιδημιολογικά δεδομένα.

«Με τα σημερινά δεδομένα μπορούν να ανοίξουν τα σχολεία στις 7 Ιανουαρίου και να υπάρχει μείωση μέτρων. Καλό είναι να ανοίξουν όλες οι βαθμίδες τώρα» δήλωσε, η Ματίνα Παγώνη μιλώντας στον ΣΚΑΪ, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι εκφράζει προσωπική άποψη.

Στο ίδιο μήκος κύματος αναφορικά με το άνοιγμα των σχολικών μονάδων φαίνεται πως κινούνται σιγά σιγά και άλλοι λοιμωξιολόγοι.

Σύμφωνα με τον Χαράλαμπο Γώγο, στη συνεδρίαση της επιτροπής , θα τεθούν επί τάπητος όλα τα επιδημιολογικά δεδομένα, σε όλες τις περιοχές, ενώ θα εξεταστεί και αν μπορούν να ανοίξουν τα σχολεία στις 8 του Ιανουαρίου.

Η Μίνα Γκάγκα από την πλευρά της η οποία εμβολιάστηκε χθες, εκτίμησε ότι τα σχολεία μπορούν να ανοίξουν μετά τις 7 Ιανουαρίου.

Ποιοι είναι επιφυλακτικοί

Μπορεί τις τελευταίες ημέρες να έχουν αρχίσει να μειώνονται οι «φωνές» που ζητούν να καθυστερήσει το άνοιγμα των σχολικών μονάδων, ωστόσο δεν έχουν εκλείψει.

Χαρακτηριστική ήταν η σημερινή δήλωση του μέλους της επιτροπής λοιμωξιολόγων και καθηγητή Μικροβιολογίας Αθανάσιου Τσάκρη ο οποίος εμφανίστηκε επιφυλακτικός σχετικά με το άνοιγμα στις 8 Ιανουαρίου.

«Για τις 8 Ιανουαρίου πιθανόν να είναι λίγο νωρίς να ανοίξουν δημοτικά και νηπιαγωγεία» επισήμανε στον ΣΚΑΪ .

«Πρέπει να έχουμε συγκεκριμένα δεδομένα τα οποία πραγματικά να πείσουν ότι είμαστε σε σημαντική κάμψη της επιδημίας… θα έλεγα μάλλον το πιθανότερο να ανοίξουν για τις 15 Ιανουαρίου να περιμένουμε μια εβδομάδα ακόμα, ώστε να δούμε ποια θα είναι η επίδραση των διακοπών των γιορτών στην εξέλιξη της επιδημίας» εξήγησε ο καθηγητής.

«Κυρίως πρώτα θα μπουν στο τραπέζι τα δημοτικά και νηπιαγωγεία, και στη συνέχεια να μπορέσει να γίνει μεγαλύτερο άνοιγμα σε όλες τις βαθμίδες αν εξελιχθούν όλα όπως το περιμένουμε.

Τις προηγούμενες ημέρες υπήρξαν και άλλοι ειδικοί όπως ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης που έλεγαν πως είναι ακόμη πρόωρο να μιλάμε για άνοιγμα των σχολείων στις 8 Γενάρη.

Οι παράγοντες που θα κρίνουν το άνοιγμα των σχολείων

Η επιτροπή των λοιμωξιολόγων σταθμίζει όλα τα δεδομένα των τελευταίων ημέρων προκειμένου να δώσει το πράσινο φως για την επιστροφή των μαθητών στα θρανία με το νέο έτος.

Εκτός από το ιικό φορτίο ανά περιοχή και τον αριθμό των ενεργών κρουσμάτων, οι λοιμωξιολόγοι εξετάζουν το ποσοστό της θετικότητας στη χώρα ενώ στο μικροσκόπιο βρίσκεται η κατάσταση που επικρατεί στις ΜΕΘ, καθώς η αποσυμπίεση συνεχίζεται αλλά με πολύ αργούς ρυθμούς.

Πρόκειται για ένα κρίσιμο στοιχείο καθώς μία ενδεχόμενη αύξηση των κρουσμάτων στο πρώτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου εξαιτίας της εορταστικής περιόδου – που δεν μπορεί να αποκλειστεί από κανέναν – θα μπορούσε να οδηγήσει σε περαιτέρω πίεση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.



agrinio24.gr