Χρειάστηκαν 6 ολόκληρα χρόνια (από το 1905 έως το 1911) για να ολοκληρωθεί η ανέγερση αυτού του καμπαναριού που αποτελεί ένα αριστούργημα αρχιτεκτονικής και βρίσκεται στην Ελλάδα. Αν βρεθείς στη Σύμη, είναι αδιαμφισβήτητα από μόνο του ένα αξιοθέατο που αξίζει να δεις και να θαυμάσεις από κοντά.

Δεν είναι τυχαίο ότι ξεχωρίζει και ότι αποτελεί – όπως αναφέρει το exploringgreece.tv – ένα από τα υψηλότερα καμπαναριά μπαρόκ στυλ σε ολόκληρο τον κόσμο. Ο λόγος για το καμπαναριό του Πανορμίτη στη Σύμη. Ένα άκρως επιβλητικό και εντυπωσιακό καμπαναριό που όμοιό του δε θα δεις πουθενά αλλού στην Ελλάδα.

Ελληνική η εκκλησία με ένα από τα ψηλότερα μπαρόκ καμπαναριά στον κόσμο

Η κατασκευή του καμπαναριού ολοκλήρωσε αυτό τον πίνακα ζωγραφικής, δηλαδή τη μονή του Πανορμίτη στη Σύμη. Είναι το στοιχείο που κάνει τόσο εντυπωσιακή την κεντρική πύλη της εκκλησίας και που μαγνητίζει τα βλέμματα από το πρώτο λεπτό που θα βρεθεί εκεί ο επισκέπτης. Ο ρυθμός με τον οποίο είναι κατασκευασμένο το καμπαναριό, σύμφωνα με τους ειδικούς στο είδος, είναι ανάμεικτος, δηλαδή Μπαρόκ και Αναγεννήσεως. Πιο συγκεκριμένα, αυτό συνδυάζει μεγάλο όγκο που φτάνει σε ύψος σχεδόν τα 20 μέτρα, αετώματα αλλά και τόξα. Τη σύνθεση ολοκληρώνει ο πλούσιος κεραμικός διάκοσμος με όλες τις περίτεχνες λεπτομέρειες.shutterstock 596635658

Αρκετοί μελετητές θεωρούν μάλιστα ότι το συγκεκριμένο καμπαναριό αποτελεί αντιγραφή εκείνου της Λαύρας Ζαγκόρσκ, το οποίο βρίσκεται λίγο έξω από τη Μόσχα. Ωστόσο άλλοι θεωρούν ότι αποτελεί αντιγραφή του καμπαναριού της Αγίας Φωτεινής στη Σμύρνη. Συγκριτικά ωστόσο μοιάζει περισσότερο με αυτό της Λαύρας Ζαγκόρσκ.

Η περίφημη μονή του Πανορμίτη και οι αναφορές για θαύματα

Ο Πανορμίτης έχει αποκτήσει παγκόσμια φήμη και τιμάται με μεγάλη λαμπρότητα κάθε χρόνο. Η μονή του Αρχαγγέλου Μιχαήλ η οποία βρίσκεται στον κόλπο του Πανόρμου της Σύμης έχει καταστεί εδώ και πολλά χρόνια πανελλήνιο προσκύνημα. Η αγάπη του δωδεκανησιακού λαού μαρτυρείται και από το λαϊκό δίστιχο:

Επήα και στην Κρεμαστή, επήα και στην Πάτμο

Καλό μ’ Παερμιωτάκι μου, και πώς να σε ξεχάσω;

Η μονή στέκει εκεί δίπλα στη θάλασσα τουλάχιστον από τον 15ο αιώνα και είναι γνωστή για την περίφημη θαυματουργή εικόνα της. Η επιγραφή επάνω στην ασημένια ποδιά αναφέρει ότι φιλοτεχνήθηκε το 1724 από τον τεχνίτη Ιωάννη τον Πελοποννήσιο. Αποτελεί ένα από τα πλέον διάσημα θρησκευτικά αξιοθέατα όχι μόνο στα Δωδεκάνησα αλλά και σε ολόκληρη την Ελλάδα. Μια εκκλησία που θα σου προκαλέσει δέος και κατάνυξη από τα πρώτα σου λεπτά εκεί.

newsbeast.gr



Πηγή