Η πρωτοβουλία μιας περιβαλλοντικής ομάδας να ξαναχτίσει το κέντρο επισκεπτών στην περιοχή Wittenham Clumps της Αγγλίας έφερε στο φως εκπληκτικά ευρήματα.

Το Wittenham Clumps πρόκειται για ένα λοφώδες τοπίο, που κάποτε έφερε οχύρωση από ανθρακικό ασβέστιο (δηλ. κιμωλία), υλικό το οποίο βρίσκεται σε αφθονία στην περιοχή.

Καθώς η περιοχή, η οποία είχε κατακτηθεί από τους Ρωμαίους και άλλους λαούς στο παρελθόν, φέρει πλούσια ιστορία και σε αυτήν έχουν γίνει στο παρελθόν ποικίλες αρχαιολογικές ανακαλύψεις, κρίθηκε απαραίτητη η ανασκαφή του σημείου προτού γίνουν οποιεσδήποτε άλλες παρεμβάσεις.

Παρά το γεγονός ότι η περιοχή είχε «σκαναριστεί» με ειδικές συσκευές προηγουμένως, μην έχοντας δείξει σημαντικές ανωμαλίες στο υπέδαφος, η ανασκαφή έφερε στο φως έναν ολόκληρο οικισμό, χρονολογούμενο μεταξύ του 400 και του 100 π.Χ.

Σε μια έκταση 5.000 τετραγωνικών μέτρων ανακαλύφθηκαν περί τα δώδεκα κυκλικά σπίτια, τα απομεινάρια μιας ρωμαϊκής βίλας, τουλάχιστον 2 ρωμαϊκά κοιμητήρια με περισσότερους από 40 τάφους και πολλά αντικείμενα καθημερινής χρήσης των ανθρώπων της εποχής του Σιδήρου.

Τα αντικείμενα αυτά, ιδιαίτερα καλοδιατηρημένα, συμπεριλαμβάνουν σκεύη μαγειρικής, χτιστούς φούρνους όπου γινόταν το «στέγνωμα» δημητριακών όπως το καλαμπόκι, χειρουργικά εργαλεία και χτένες μαλλιών φτιαγμένες από κόκαλα ζώων.

Όσον αφορά τη βίλα, δεν έχει έρθει ακόμα στην ολότητά της στο φως, καθώς μένει ακόμα οι αρχαιολόγοι να ανακτήσουν το 1/4 της που βρίσκεται κάτω από το έδαφος.

Το μέρος της που έχει ανακτηθεί δεν είναι τόσο καλοδιατηρημένο όσο το υπόλοιπο του οικισμού, ωστόσο οι αρχαιολόγοι μιλούν για έναν μεγάλο διάδρομο- προθάλαμο ο οποίος έχει αποκαλυφθεί και βρίσκεται σε αρκετά καλή κατάσταση.

Με την ολοκλήρωση των ανασκαφών στο σημείο αναμένεται να ανεγερθεί ένα ομοίωμα του οικισμού, όπου οι επισκέπτες θα μπορούν να εισέλθουν σε αντίγραφα των κυκλικών σπιτιών και να «ρίξουν μια ματιά» στις ζωές των παλαιών κατοίκων τους, οι οποίοι φαίνεται πως ήταν στην πλειοψηφία τους αγρότες.

ΠΗΓΗ: The Guardian / eleftherostypos.gr



agrinio24.gr