Eνα αγιορείτικο πιάτο έκπληξη με το λαχανικό που ρυθμίζει το σάκχαρο!

Το αγιορείτικο σεσκουλόρυζο είναι μια  εκπληκτική συνταγή του Μοναχού Νικήτα του Αγιορείτη. Μία εύκολη συνταγή, η οποία όμως προσφέρει εκπληκτικά οφέλη στον οργανισμό εξαιτίας της πρώτης ύλης που χρησιμοποιείται. Οι Αγιορείτες μοναχοί γνωρίζουν καλά τα ωφέλιμα στοιχεία που μπορούν να πάρουν από κάθε συστατικό και έτσι ακολουθούν μία διατροφή, η οποία μπορεί με την πρώτη ματιά να φαίνεται λιτή, ωστόσο όταν εντρυφήσει κανείς στην Αγιορείτικη κουζίνα – και κανείς δεν το έχει κάνει περισσότερο από το Μοναχό Νικήτα – αντιλαμβάνεται πως προσφέρει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και μία απίστευτη ποικιλία γεύσεων.

Το βασικό συστατικό της συγκεκριμένης συνταγής, που προτείνει ο Μοναχός Νικήτας είναι τα σέσκουλα. Ένα λαχανικό, όχι ιδιαίτερα γνωστό, το οποίο όμως μόνο οφέλη έχει να μας προσφέρει. Όπως καλά ξέρουν οι μοναχοί, αλλά και όπως προτείνουν πλέον και πολλοί διατροφολόγοι, το σέσκουλο θεωρείται το λαχανικό που ρυθμίζει το σάκχαρο στο αίμα. Πιο συγκεκριμένα, το συριγγικό οξύ, ένα φλαβονοειδές που περιέχεται στα σέσκουλα, βοηθάει στη ρύθμιση του σακχάρου διατηρώντας το σε σταθερό επίπεδο. Επίσης, τα σέσκουλα περιέχουν φυτικές ίνες, πρωτεΐνες, αντιοξειδωτικά, αλλά και βιταμίνες.

Υλικά για τη συνταγή:
1 κιλό σέσκουλα,
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο,
2 σκελίδες σκόρδο,
2 κουταλιές ψιλοκομμένο άνιθο,
1 φλιτζάνι λάδι,
1/2 φλιτζάνι λεμόνι,
1 1/2 φλιτζάνι κίτρινο ρύζι (σκληρό)
αλάτι, πιπέρι και φυσικά νερό

Και τώρα προχωράμε στην εκτέλεση:
Πλένουμε τα σέσκουλα και τα κόβουμε σε μέτρια κομμάτια. Τσιγαρίζουμε στο λάδι το κρεμμύδι και το σκόρδο, ώσπου να μαραθούν. Ρίχνουμε το ανάλογο νερό, καθώς επίσης και τα σέσκουλα, τον άνιθο, αλάτι και πιπέρι. Όταν πάρει βράση τότε ρίχνουμε και το ρύζι. Ανακατεύουμε σε μέτρια φωτιά με ξύλινη σπάτουλα για περίπου δέκα λεπτά. Πριν το κατεβάσουμε ρίχνουμε το λεμόνι, ανακατεύουμε και το σκεπάζουμε. (Προαιρετικά μπορούμε να ρίξουμε μισό φλιτζάνι άσπρο κρασί).

Καλή σας επιτυχία!

Πηγή: mountathos-eshop.gr, dogma.gr



Πηγή