Λίγοι γνωρίζουν ότι κάποια συγκεκριμένα προβλήματα στα νύχια είναι σημάδια πιο σημαντικών προβλημάτων στον οργανισμό.

Εάν όμως ξέρετε τι να ψάχνετε στα νύχια σας, θα μπορούσατε πραγματικά να εξάγετε καίριες πληροφορίες για ένα ζωτικό μέρος του σώματός σας.

Σύμφωνα με τους γιατρούς, εάν παρατηρήσετε κάτι συγκεκριμένο στα νύχια σας, θα πρέπει να ελέγξετε τον θυρεοειδή σας.

Εάν παρατηρήσετε λευκό αποχρωματισμό στα νύχια σας, θα μπορούσε να είναι ένδειξη ονυχόλυσης

Η δρ. Dearbhaile Collins, ιατρός στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Κορκ, λέει ότι η ονυχόλυση (γνωστή και ως νόσος Plummer στα νύχια) είναι μια κοινή ιατρική κατάσταση που «συμβαίνει όταν τα νύχια ‘ξεκολλούν’ από την βάση του δέρματος κάτω από αυτά«.

Αυτός ο διαχωρισμός συνήθως οδηγεί σε λευκό αποχρωματισμό. Ενώ το νύχι σας γίνεται πιο συχνά λευκό «λόγω του αέρα από κάτω», η δρ. Collins σημειώνει ότι το νύχι σας μπορεί επίσης να γίνει καφέ ή πράσινο εάν μολυνθεί λόγω ονυχόλυσης.

Η ονυχόλυση μπορεί να είναι μια πρώιμη ένδειξη ότι έχετε νόσο του θυρεοειδούς

Μια ανασκόπηση του 2019 που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό The Pan African Medical Journal διαπίστωσε ότι η ονυχόλυση μπορεί να συσχετιστεί με τη νόσο του θυρεοειδούς, ειδικά με τον υπερθυρεοειδισμό. Αυτή είναι μια κατάσταση στην οποία ο θυρεοειδής σας είναι υπερδραστήριος και παράγει περισσότερες θυρεοειδικές ορμόνες από τις ανάγκες του σώματός σας. Άλλα συμπτώματα υπερθυρεοειδισμού περιλαμβάνουν μυϊκή αδυναμία, γρήγορο και ακανόνιστο καρδιακό παλμό, απώλεια βάρους και μεταβολές της διάθεσης. «Οποιαδήποτε ανεξήγητη ονυχόλυση θα πρέπει να εξεταστεί από γιατρό και να γίνουν εξετάσεις για ασυμπτωματικό υπερθυρεοειδισμό», αναφέρουν οι ερευνητές στην έκθεση.

Ωστόσο, ο δρ. Spencer Kroll, ειδικός εσωτερικής ιατρικής λέει ότι η ονυχόλυση μπορεί επίσης να προκληθεί και από υποθυρεοειδισμό. Αυτή είναι η αντίθετη κατάσταση, όπου ο θυρεοειδής σας υπολειτουργεί και δεν παράγει αρκετές θυρεοειδικές ορμόνες. Εάν αντιμετωπίσετε επίσης απροσδόκητη αύξηση βάρους, σημαντική κόπωση, χαμένες εμμηνορροϊκές περιόδους και προβλήματα μαλλιών, «θα πρέπει να κάνετε εξετάσεις για υποθυρεοειδισμό», λέει ο δρ. Kroll.

Άλλα προβλήματα που σχετίζονται με τα νύχια μπορεί επίσης να σηματοδοτούν ασθένεια του θυρεοειδούς

Η δρ. Leann Poston από την Invigor Medical, λέει ότι η ονυχόλυση δεν είναι το μοναδικό πρόβλημα των νυχιών που σχετίζεται με νόσο του θυρεοειδούς. Εκτός από τον άσπρο αποχρωματισμό, μπορεί επίσης να παρατηρήσετε ότι τα νύχια σας είναι παχιά, στεγνά και εύθραυστα, καθώς και θρυμματίζονται ή σπάνε εύκολα.

Τα νύχια σας μπορεί επίσης να αρχίσουν να αναπτύσσονται πιο αργά ή πιο γρήγορα από το κανονικό και θα μπορούσαν να “καμπυλωθούν προς τα πάνω λόγω ενός πρησμένου άκρου δακτύλου και πιο πυκνού δέρματος περιμετρικά των νυχιών”, λέει ο η δρ. Poston.

Πηγές: iatropedia.gr



agrinio24.gr