Το μπουρδέτο είναι μια εκπληκτική συνταγή της κερκυραϊκής κουζίνας με καταβολές από τη Βενετία, το οποίο απογειώνουν φανταστικά τα ψάρια του βυθού, όπως σκορπιοί μαζί με κάνα δύο πέρκες, ενώ του ταιριάζουν και τα σαλαχοειδή, ακόμα και το χταπόδι.
Και προσοχή! Το μπουρδέτο δεν είναι ψαρόσουπα! Έχει ένα μια πηχτή κόκκινη σάλτσα χωρίς να περιέχει ντομάτα, που προκαλεί σιελόρροια και είναι ελαφρώς ή και πολύ καυτερό, ανάλογα τα γούστα. Απογειώνει δε τις βούτες με ψωμί για να … τραβάς όλη τη γεύση από το κόκκινο κρασί.
Διαβάστε πως θα φτιάξετε την αυθεντική συνταγή για μπουρδέτο:
Τα υλικά που θα χρειαστείτε είναι:
10 με 12 σκορπιοί καθαρισμένοι από τα λέπια και τα εντόσθια μόνο, ολόκληροι με τα κεφάλια τους.
2-3 πέρκες μικρές για ποικιλία στη γεύση, κι αυτές καθαρισμένες και ολόκληρες.
1 μεγάλο Κρεμμύδι ψιλοκομμένο με μαχαίρι
Ένα μεγάλο κουτάλι γλυκό κόκκινο πιπέρι
μια πρέζα, ή όσο αντέχετε καυτερό κόκκινο πιπέρι
Ελαιόλαδο
100 περίπου γραμμάρια φρέσκο χυμό λεμονιού, από στιμμένα εκείνη τη στιγμή λεμόνια!
Δεν χρησιμοποιούμε ποτέ ντομάτα στο μπουρδέτο, ούτε φρέσκια ούτε κονσέρβα, το κόκκινο χρώμα προέρχεται από το πιπέρι.
Αν κάποιος βάλει ντομάτα αυτό δεν λέγεται μπουρδέτο.
Επί το έργον:
Βάζουμε στην κατσαρόλα το ψιλοκομμένο κρεμμύδι με λίγο λάδι και το σωτάρουμε να κοκκινήσει.
Προσθέτουμε μια μεγάλη κουταλιά κόκκινο γλυκό πιπέρι και μια τσόντα καυτερό κόκκινο.
Τα τσιγαρίζουμε απλώνοντας το λάδι σε όλη την κατσαρόλα.
Βάζουμε ένα μεγάλο ποτήρι νερό
Όταν βράσει και κοντεύει να στίψει ρίχνουμε μέσα ακόμη δύο ποτήρια νερό και τα ψάρια, ολόκληρα.
Φροντίζουμε τα ψάρια να είναι τελείως σκεπασμένα με το νερό
Αφήνουμε να βράζει σε δυνατή φωτιά μέχρι να στίψει.
Ρίχνουμε μέσα το χυμό λεμονιού και ανακατεύουμε κουνώντας δεξιά αριστερά την κατσαρόλα ώστε να πάει παντού το λεμόνι.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να σιγοβράσει για ακόμη ένα ή δύο λεπτά μέχρι να δέσει και το βγάζουμε από τη φωτιά αφού είναι ήδη έτοιμο.
Πηγή:atcorfu.gr