Η κοσμετολογία είναι μια επιστήμη που συνεχώς εξελίσσεται. Σε αυτό έχει συντελέσει και η πρόοδος στις άλλες επιστήμες όπως φυσική, χημεία, βιολογία κλπ. Ωστόσο υπάρχουν κάποιες λέξεις, κάποιοι ορισμοί που ακούμε συχνά χωρίς να ξέρουμε πάντα τι ακριβώς είναι και πώς λειτουργούν. Βλαστοκύτταρα, κολλαγόνο, πεπτίδια και άλλες έννοιες που καθορίζουν την περιποίησή μας εξηγούνται με απλά λόγια παρακάτω.

Ινοβλάστες

Κύτταρα που παράγουν τον θεμέλιο λίθο του συνδετικού ιστού, δηλαδή τις πρωτεϊνες  κολλαγόνο και  ελαστίνη.

Κολλαγόνο

Μία πρωτεΐνη που βρίσκεται στο σώμα μας και στο δέρμα. Δημιουργείται στην εσωτερική στοιβάδα του δέρματος, το χόριο. Εκεί μαζί με την ελαστίνη βοηθούν το δέρμα να έχει όγκο, και να μένει νεανικό και απαλό.

Ελαστίνη

Όπως άλλωστε προδίδει το όνομά της, η ελαστίνη είναι η πρωτεϊνη που ευθύνεται για την ελαστικότητα του δέρματος. Η μείωση της παραγωγής της είναι η αιτία της χαλάρωσης.

Βλαστοκύτταρα

Ή αλλιώς βλαστικά κύτταρα. Είναι η πρόδρομη μορφή των ινοβλαστών. Πιστεύεται ότι μπορούν να αντικαταστήσουν τη δράση των γερασμένων ινοβλαστών. Η κοσμετολογία εισάγει σε καλλυντικές συνθέσεις φυτικά βλαστοκύτταρα προκειμένου να ενισχύσουν τη διέγερση της παραγωγής κολλαγόνου και ελαστίνης.

Σιρτουϊνες

Πρωτεϊνες που φημολογείται ότι ελέγχουν τα γονίδια της μακροζωίας, συμβάλλουν στην παραγωγή ενέργειας και βοηθούν στην αποτοξίνωση της επιδερμίδας από τους ρύπους. Ωστόσο, το κατά πόσο οι σιρτουϊνες είναι το κλειδί της μακροζωϊας αμφισβητείται, διχάζοντας την επιστημονική κοινότητα.

Πρωτεάσωμα 

Ένα σύνολο από ένζυμα που βρίσκεται στον πυρήνα του κυττάρου και το κυτταρόπλασμα. Ρόλος του είναι να ρυθμίζει τη λειτουργία των πρωτεϊνών ή να απορρυθμίζει εκείνες που έχουν υποστεί οξείδωση ή άλλη βλάβη.

Πεπτίδια

Τα σημαντικότερα δομικά συστατικά των πρωτεϊνών, οι οποίες, με τη σειρά τους, υποστηρίζουν το δέρμα. Μερικά από τα πιο γνωστά είναι τα εξής:

-Πεπτίδιο του χαλκού: Αποτελείται από 3 αμινοξέα, γι’ αυτό αποκαλείται και τριπεπτίδιο. Διεγείρει το ανοσοποιητικό σύστημα, έχει αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ικανότητες και επιταχύνει την επούλωση των τραυμάτων.

-Πενταπεπτίδιο: Σύμπλεγμα από 5 αμινοξέα που συμβάλλουν στη σύνθεση του κολλαγόνου.

-Εξαπεπτίδιο: Σύμφωνα με μελέτες που ακόμα διεξάγονται επηρεάζουν ήπια τη συστολή των μυών που προκαλούν τις ρυτίδες συμβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο στη λείανσή τους.



agrinio24.gr