Εάν έχετε μία τηλεοπτική σειρά ή ταινία που δεν χορταίνετε να την βλέπετε ξανά και ξανά, ίσως ταυτιστείτε με μια επιστημονικά τεκμηριωμένη ψυχολογική εξήγηση γι’ αυτό.

Αυτή η θεωρία λέει ότι όσοι είναι ιδιαίτερα επιρρεπείς στο άγχος προτιμούν να γνωρίζουν τι πρόκειται να συμβεί στη συνέχεια και δεν θέλουν να επεξεργαστούν νέες πληροφορίες.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με την ψυχολόγο Pamela Rutledge, το να ξαναδεί κανείς μια ταινία ίσως είναι ένας απλός τρόπος για να ελέγχει τα συναισθήματά του, όταν ολόκληρος ο κόσμος γύρω του μοιάζει να έχει βγει εκτός ελέγχου. Όταν δηλαδή η κανονικότητα που μέχρι πρότινος γνώριζε, έχει αλλάξει άρδην και γρήγορα.

«Μπορεί να αποδειχτεί πραγματικά θεραπευτικό, ειδικά αν έχεις αυξημένο άγχος. Το να παρακολουθείς το ίδιο κομμάτι πολλές φορές καθησυχάζει τον εγκέφαλό σου ότι εξακολουθεί να υπάρχει τάξη στον κόσμο και έτσι δημιουργείται μια αίσθηση ασφάλειας και άνεσης σε βασικό ψυχολογικό επίπεδο».

Η ψυχολόγος Neel Burton εξηγεί επίσης ότι η ανάγκη να ξαναβλέπεις αγαπημένες σου ταινίες και σειρές πηγάζει από μια νοσταλγία ως μορφή παρηγοριάς, καθώς σε το να θυμάσαι ευχάριστες στιγμές και να ξεφεύγεις, σε κάνει να νιώθεις καλά.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι η άνεση της επανάληψης και η προσπάθεια επεξεργασίας νέων πληροφοριών θα μπορούσαν να διαδραματίσουν ρόλο, καθώς οι άνθρωποι προτιμούν την προβλεψιμότητα, ειδικά στην τρέχουσα κατάσταση αβεβαιότητας λόγω της πανδημίας.

Η νοσταλγία μπορεί ακόμη και να σας βοηθήσει να εξιδανικεύσετε μια περίοδο όπου αισθανθήκατε πραγματικά χαρούμενοι ή σίγουροι από το περιβάλλον σας.



agrinio24.gr