Περισσότεροι από 2 δισεκατομμύρια άνθρωποι αντιμετωπίζουν σε μόνιμη βάση λειψυδρία και 4 δισεκατομμύρια ζουν σε περιοχές όπου τα αποθέματα είναι ανεπαρκή για τουλάχιστον ένα μήνα κάθε χρόνο, προειδοποιεί ο ΟΗΕ με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Νερού.

Έκθεση που δημοσιοποίησε ο οργανισμός επισημαίνει ότι πολλοί άνθρωποι σπαταλούν νερό επειδή λαμβάνουν υπόψη τους μόνο το κόστος σε οικονομικούς όρους.

Σε πολλές χώρες με υψηλή αγροτική παραγωγή, το νερό θεωρείται φθηνός πόρος για τις ανάγκες της άδρευσης, με αποτέλεσμα πολλοί αγρότες να αφήνουν τις κάνουλες ανοιχτές περισσότερο από ό,τι χρειάζεται.

Σε άλλες περιοχές , οι πλούσιοι χρησιμοποιούν στα σπίτια τους νερό που επιδοτείται από την κυβέρνηση, ενώ οι φτωχοί πασχίζουν να βρουν νερό ακόμα και για τις πιο στοιχειώδεις χρήσεις.

Η κρίση της πανδημίας δημιούργησε νέα προβλήματα, δεδομένου ότι 3 δισεκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο δεν βρίσκουν καθαρό νερό ούτε για να πλύνουν τα χέρια τους.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, ο γεωργικός τομέας αντιστοιχεί σχεδόν στο 70% της κατανάλωσης νερού, ποσοστό που εκτινάσσεται στο 95% σε ορισμένες αναπτυσσόμενες χώρες.

Η κατάσταση προβλέπεται να επιδεινωθεί τις επόμενες δεκαετίες καθώς η κλιματική αλλαγή αλλάζει τα μοτίβα των βροχών, φέρνοντας πλημμύρες σε κάποιες περιοχές και ανομβρία σε άλλες.

in.gr



Πηγή