Αυτή η πίτα λαχανικών με βάση φακές και στρώση γλυκοπατάτας και αγκινάρας, χωρίς φύλλο είναι σίγουρο ότι θα σας εκπλήξει ευχάριστα!

Μπορείτε στην πίτα σας να χρησιμοποιήσετε κόκκινες φακές που μαγειρεύονται πιο εύκολα κι επίσης δε χρειάζονται τόσο μούλιασμα όσο οι κανονικές.

Επίσης, οι αγκινάρες Ιεροσολύμων θυμίζουν πολύ στη γεύση τις κανονικές αγκινάρες αλλά είναι πιο σκληρές κι έχουν την υφή πατάτας. Εκτός του ότι είναι πολύ νόστιμες έχουν και πολλά οφέλη κυρίως του συστατικού Ινουλίνη που περιέχουν, η οποία είναι προβιοτικό και αυξάνει τη κινητικότητα του εντέρου γεγονός που βοηθά να απομακρύνουμε τις τοξίνες από το σώμα.

Επίσης περιέχουν ικανή συγκέντρωση σιδήρου, μια κούπα αγκινάρες ιεροσολύμων παρέχουν το ¼ των ημερήσιων αναγκών σιδήρου, ενώ περιέχουν περισσότερη πρωτεΐνη από άλλα λαχανικά.

Τα υλικά που θα χρειαστούμε για την πίτα λαχανικών για 4 άτομα είναι:

Για τις φακές:
1 κούπα φακές που έχετε μουλιάσει από το προηγούμενο βράδυ
3 εκ. τζίντζερ ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
Περίπου 200γρ φρέσκες ντομάτες, ψιλοκομμένες
1 κουτί ντόματες κονκασέ
1 κτ γλυκού κουρκουμά σε σκόνη
½ κτ γλυκού κύμινο
Αλατοπίπερο
Λίγο φρεσκοκομμένο μαιντανό
Για τη πίτα

1 μεγάλη γλυκοπατάτα κομμένη σε ροδέλες
4 μικρές αγκινάρες ιεροσολύμων (περίπου 1 κούπα), ξεφλουδισμένες και κομμένες σε ροδέλες
Λιγο φρέσκο μαιντανό, ψιλοκομμένο
Ελαιόλαδο
Λίγη ρόκα για το γαρνίρισμα

Επί το έργον:

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 175 βαθμούς όσο καθαρίζουμε τα λαχανικά.
Βάζουμε τις ροδέλες γλυκοπατατάς και τις αγκινάρες σε ένα πιρέξ μεσαίου μεγέθους με λίγο ελαιόλαδο και τις βάζουμε στο φούρνο να πάρουν ένα πρώτο ψήσιμο όσο ετοιμάζουμε τις φακές για να μειώσουμε το χρόνο ψησίματος μετά.
Βάζουμε τις φακές να πάρουν μια πρώτη βάση και μόλις βράσουν, σουρώνουμε και πετάμε το νερό
Στο ίδιο κατσαρολάκι τσιγαρίζουμε το σκόρδο και το τζίντζερ μέσα σε μια κτλ σούπας ελαιόλαδο ή λάδι καρύδας. Μόλις τσιγαριστούν προσθέτουμε τις ψιλοκομμένες ντομάτες και τις φακές και ανακατεύουμε. Στη συνέχεια προσθέτουμε και το πελτέ και όλα τα μπαχαρικά και το μαιντανό και ψήνουμε σε χαμηλή φωτιά για περίπου 10 λεπτά μέχρι να ρουφήξουν τα πολλά υγρά.
Παράλληλα βγάζουμε τις γλυκοπατάτες και τις αγκινάρες από το φούρνο και τις βάζουμε προσωρινά σε ένα πιάτο.
Μόλις ετοιμαστούν οι φακές τις αφήνουμε λίγο να κρυώσουν και τις ρίχνουμε στο πιρέξ που ψήσαμε τα λαχανικά. Στρώνουμε τις γλυκοπατάτες πρώτα πάνω στις φακές ώστε να μην υπάρχουν κενά και στη συνέχεια καλύπτουμε τα κενά με τις αγκινάρες δημιουργώντας άλλο ένα στρώμα. Ρίχνουμε λίγο λάδι και λίγο ψιλοκομμένο μαιντανό και τοποθετούμε το πιρέξ στο φούρνο.
Ψήνουμε στους 175 βαθμούς για περίπου 15 λεπτά μέχρι τα λαχανικά να αρχίσουν να ροδίζουν.
Κόβουμε σε τετράγωνα κομμάτια και σερβίρουμε κάθε κομμάτι πάνω σε ένα στρώμα ρόκας (περίπου 1 χούφτα για κάθε πιάτο).

Πηγή: thesauchalife.com, dogma.gr



Πηγή