Η Αμερικανική Εταιρεία Αναισθησιολόγων (ASA) απαντά σε βασικά ερωτήματα που θέτουν ασθενείς οι οποίοι πρόκειται να χειρουργηθούν.

Η πανδημία που έχει προκαλέσει ο νέος κορωνοϊός έχει δημιουργήσει ανασφάλεια και πολλά ερωτηματικά σε οποιονδήποτε χρειάζεται τις υπηρεσίες Υγείας, συμπεριλαμβανομένων των ασθενών που πρόκειται να υποβληθούν σε εγχειρήσεις.

Η Αμερικανική Εταιρεία Αναισθησιολόγων (ASA) απάντησε προσφάτως σε βασικά ερωτήματα που μπορεί να έχουν οι ασθενείς.

Πρέπει να κάνω το εμβόλιο πριν την εγχείρηση;

Εάν έχει έρθει η σειρά σας για εμβολιασμό και η εγχείρηση στην οποία θα υποβληθείτε είναι μη-επείγουσα, καλό είναι να εμβολιασθείτε πρώτα. Αν, όμως, καθυστερεί ακόμα η σειρά σας, συμβουλευθείτε τον γιατρό σας για να σας πει αν πρέπει να περιμένετε.

Μπορεί η λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός ή το εμβόλιο εναντίον της να επηρεάσει την αναισθησία;

Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι συμβαίνει οποιοδήποτε από τα δύο. Ωστόσο οι εγχειρήσεις είναι στρεσογόνες για τον οργανισμό και παροδικά ασκούν πρόσθετα βάρη στο ανοσοποιητικό σύστημα. Γι’ αυτό τον λόγο συνιστάται να περιμένει ένας ασθενής επαρκές χρονικό διάστημα μετά τη λοίμωξη Covid-19 για να χειρουργηθεί. Συνιστάται επίσης σε όσους ανήκουν στις ομάδες που εμβολιάζονται, να ολοκληρώνουν τον εμβολιασμό πριν προχωρήσουν σε χειρουργική επέμβαση. Εννοείται πως και οι δύο συστάσεις ισχύουν εφ’ όσον δεν πρόκειται για επείγοντα περιστατικά.

Πόσο καιρό μετά τη λοίμωξη ή τον εμβολιασμό μπορώ να χειρουργηθώ;

Η ASA συνιστά να γίνονται οι προγραμματισμένες εγχειρήσεις όταν ο ασθενής αναρρώσει πλήρως από τη νόσο Covid ή όταν περάσει επαρκές χρονικό διάστημα από τον εμβολιασμό. Για τους αναρρώσαντες από τη λοίμωξη που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός αυτό σημαίνει ότι θα περιμένουν:

  • Από 4 εβδομάδες αν ήσαν ασυμπτωματικοί ή είχαν ήπια συμπτώματα…
  • …έως 12 εβδομάδες εάν είχαν εισαχθεί στην εντατική με σοβαρή νόσο Covid-19

Για όσους εμβολιάζονται, η αναμονή πρέπει να είναι τουλάχιστον 2 εβδομάδες μετά την τελευταία δόση του εμβολίου. Αυτό το χρονικό διάστημα είναι απαραίτητο για να αποκομίσουν πλήρη προστασία.

Θα χρειαστώ τεστ Covid-19 πριν χειρουργηθώ;

Είναι πιθανό να σας ζητηθεί αρνητικό αποτέλεσμα σε τεστ Covid πριν χειρουργηθείτε. Αυτό όμως ισχύει κυρίως για τα προγραμματισμένα χειρουργεία και όχι για τα επείγοντα. Στις επείγουσες επεμβάσεις ή/και όταν τα αποτελέσματα του μοριακού ελέγχου δεν είναι εγκαίρως διαθέσιμα, οι εγχειρήσεις πραγματοποιούνται αλλά με έξτρα μέτρα προστασίας.

Θα μπορέσουν οι συγγενείς μου να βρίσκονται δίπλα μου όσο καιρό μείνω στο νοσοκομείο;

Οι εποχές που οι οικογένειες των ασθενών συγκεντρώνονταν στις αίθουσες αναμονής,  έχουν παρέλθει. Μερικά νοσοκομεία επιτρέπουν σε έναν συγγενή να συντροφεύει τον ασθενή, εφ’ όσον πρόκειται για μη-Covid περιστατικό. Άλλα δεν επιτρέπουν ούτε αυτό. Το βέβαιον είναι πως αν επιτρέπεται να βρίσκεται κάποιος δίπλα σας, υποχρεωτικά θα φορά μάσκα καθ’ όλη τη διάρκεια της παραμονής του στο νοσοκομείο.

Είναι μεγαλύτερες τώρα οι λίστες αναμονής για εγχειρήσεις;

Για τα προγραμματισμένα χειρουργεία, σε πολλές περιπτώσεις είναι. Και πάλι όμως εξαρτάται από το νοσοκομείο. Κάποια έχουν μετατραπεί εξ ολοκλήρου σε νοσοκομεία Covid, οπότε δεν κάνουν καμία εγχείρηση σε άλλα περιστατικά. Υπάρχει επίσης περίπτωση να προγραμματίζονται πιο αργά μέσα στη μέρα οι εγχειρήσεις, λόγω των πρόσθετων μέτρων προστασίας που εφαρμόζονται συνεχώς σε όλους τους χώρους.



agrinio24.gr