Νέα συμφωνία υπέγραψε Ευρωπαϊκή Ένωση με τον φαρμακευτικό κολοσσό Pfizer για επιπλέον 200 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της. H νέα αυτή μεγάλη παραλαβή, θα επιταχύνει τους εμβολιασμούς σε όλες τις χώρες, ενώ ταυτόχρονα με τη τεχνολογία mRNA που δίνει τη δυνατότητα άμεσης τροποποίησης των εμβολίων αυτών, θα καλύπτονται και οι όποιες μεταλλάξεις του κορονοϊού εμφανιστούν στο μέλλον.

Ολοκληρώθηκε την Τετάρτη το πρωί η συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) με τη Pfizer για επιπλέον 200 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου για τον κορονοϊό, όπως γράφει το Bloomberg.

Η ολοκλήρωση της παράδοσης αναμένεται μέχρι το τέλος του έτους, ενώ σύμφωνα με το Associated Press οι πρώτες 75 εκατομμύρια επιπλέον δόσεις αναμένεται να παραδοθούν από τον Απρίλιο μέχρι και τον Ιούνιο. Την ίδια στιγμή σταθερά θα συνεχίσουν να παραδίδονται και οι δόσεις της αρχικής συμφωνίας των 300 εκατομμυρίων εμβολίων.

Η δεύτερη παραγγελία αυξάνει σημαντικά τον αριθμό των δόσεων του συγκεκριμένου εμβολίου. Παράλληλα, όμως, η συμφωνία περιλαμβάνει και δικαίωμα προαίρεσης, σύμφωνα με το οποίο η ΕΕ δικαιούται να αιτηθεί επιπλέον 100 εκατομμύρια δόσεις. Με τον τρόπο αυτό θα διπλασιάσει την αρχική παραγγελία της από τις Pfizer/BioNTech.

Την ίδια στιγμή η ΕΕ βρίσκεται σε συνομιλίες με την Moderna για να εξασφαλίσει ακόμη περισσότερες δόσεις του εμβολίου της. Οπως όλα δείχνουν, η ΕΕ επιχειρεί να εξασφαλίσει περισσότερα mRNA εμβόλια, καθώς αυτά είναι που μπορούν άμεσα να διαθέσουν νέες δόσεις που καλύπτουν οποιοδήποτε στέλεχος μετάλλαξης του κορονοϊού εμφανιστεί. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι σήμερα, Τετάρτη αναμένονται ανακοινώσεις από την ΕΕ για την νέα στρατηγική που θα ακολουθήσει για τον έλεγχο της πανδημίας στα κράτη-μέλη.



agrinio24.gr