Όταν ακούμε τη λέξη “πρωτεΐνη», το μυαλό των περισσοτέρων πάει στο κρέας. Δεν είναι όμως έτσι: οι ακατέργαστες, ωμές τροφές είναι γεμάτες πρωτεΐνες, επομένως υπάρχουν αμέτρητες υγιεινές επιλογές, ώστε να ακολουθούμε μια ισορροπημένη διατροφή, με το σωστό ποσοστό πρωτεΐνης, εν μέσω της νηστείας της Σαρακοστής.
Πολλά από τα γνωστά μας λαχανικά είναι γεμάτα πρωτεΐνες. Δεν έχουμε παρά να τα εντάξουμε στο καθημερινό μας διαιτολόγιο, ώστε η νηστεία να είναι και ένας υγιεινός τρόπος ζωής.
Σπαράγγια
Ένα πιάτο με ψητά σπαράγγια, “ραντισμένα» με μπαλσάμικο, δεν είναι μόνο μια καλή επιλογή σαλάτας, αλλά εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης, καθώς οχτώ μίσχοι σπαραγγιού έχουν 3,10 γραμμάρια πρωτεΐνης. Μικρά, αλλά… θαυματουργά.
Κουνουπίδι
Μπορεί να μην αρέσει στους περισσότερους, ωστόσο το κουνουπίδι και τα άλλα σταυρανθή λαχανικά κάνουν εξαιρετικά καλό στην υγεία μας. Μία κούπα μαγειρεμένου κουνουπιδιού ισοδυναμεί με 2,30 γραμμάρια πρωτεΐνης και πλήθος θρεπτικών συστατικών, τα οποία μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου και καρδιαγγειακών νοσημάτων.
Φιστίκια
Εκτός από αγαπημένο σνακ, κάνουν πολύ καλό και στην υγεία μας: 30 περίπου γραμμάρια φιστίκια, άψητα και ανάλατα φυσικά, μας δίνουν 6,72 γραμμάρια πρωτεΐνης.
Βρώμη
Μία κούπα μαγειρεμένης βρώμης περιέχει το εντυπωσιακό ποσό των 6,09 γραμμαρίων πρωτεΐνης, ενώ ταυτόχρονα είναι μια εξαιρετική πηγή φυτικών ινών και βοηθάει στη σταθεροποίηση των επιπέδων της γλυκόζης στο αίμα.
Αμύγδαλα
Είναι ένα υπέροχο σνακ, οποιαδήποτε ώρα της ημέρας, τόσο για την πυκνότητα των θρεπτικών τους συστατικών, όσο και για τις πρωτεΐνες που περιέχουν. 30 περίπου γραμμάρια αμύγδαλα, περιέχουν 6,05 γραμμάρια πρωτεΐνης και επιπλέον, χάρη στα θρεπτικά τους συστατικά, μπορούν να μας κρατήσουν χορτάτους για πολλές ώρες.