Ως γνωστόν, τα απολιθώματα των Νεάντερταλ που σώζονται μέχρι σήμερα δεν περιλαμβάνουν μαλακούς ιστούς, όπως ο εγκέφαλος, αλλά κυρίως οστά.

Το μόνο που ήξεραν μέχρι πρότινος οι ειδικοί ήταν ότι ο εγκέφαλος των Νεάντερταλ ήταν μεγαλύτερος σε μέγεθος από τον δικό μας, και χάρη στα κρανιακά οστά που σώζονται είχαν μια αρκετά καλή ιδέα του σχήματος που είχε.

Θέλοντας να αποκτήσουν μια πιο καθαρή εικόνα του πώς ήταν και πώς λειτουργούσε ο εγκέφαλος των Νεάντερταλ, σε σχέση με αυτόν του σύγχρονου ανθρώπου, επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Σαν Ντιέγκο, στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ, εφάρμοσαν μια πρωτότυπη τεχνική: δημιούργησαν, σε εργαστηριακό επίπεδο, «μίνι» εγκεφάλους που περιείχαν γονίδια των Νεάντερταλ, τα οποία ο σημερινός άνθρωπος δε φέρει.

Τα «οργανοειδή», όπως ονομάζονται αυτές οι μικρές απομιμήσεις οργάνων του ανθρώπινου σώματος, έχουν επιστρατευτεί και στο παρελθόν από την επιστήμη, καθώς επιτρέπουν στους ειδικούς να παρατηρήσουν την συμπεριφορά των οργάνων σε απομονωμένο περιβάλλον και να δοκιμάσουν επάνω τους πρωτοποριακά φάρμακα και νέες θεραπείες.

Οι επιστήμονες παρατήρησαν, λοιπόν, ότι τα οργανοειδή εγκεφάλου των Νεάντερταλ είχαν ένα πιο ανώμαλο σχήμα σε σχέση με αυτά του σύγχρονου ανθρώπινου εγκεφάλου, τα οποία είναι ολοστρόγγυλα.

Πέραν του σχήματος, μια σημαντική διαφορά ήταν ότι οι νευρώνες στα οργανοειδή των Νεάντερταλ αναπτύσσονταν πολύ γρηγορότερα σε σχέση με αυτούς του ανθρώπινου εγκεφάλου.

Παρόμοια δραστηριότητα παρουσιάζουν και οι νευρώνες στον εγκέφαλο των νεαρών χιμπατζήδων: Μάλιστα, οι ειδικοί λένε πως ένα μωρό χιμπατζή είναι πολύ πιο έξυπνο σε σχέση με ένα μωρό ανθρώπου, και ότι η ανάπτυξη που μας κάνει να διαφοροποιούμαστε σε σχέση με τα άλλα πρωτεύοντα θηλαστικά όσον αφορά την ευφυία μας, συμβαίνει αργότερα στη ζωή μας.

Φυσικά, η αναπαράσταση αυτή του εγκεφάλου των Νεάντερταλ δεν είναι πλήρως ακριβής και οι λόγοι είναι διάφοροι.

Ένας από αυτούς είναι ότι οι επιστήμονες δεν δημιούργησαν έναν μίνι- εγκέφαλο Νεάντερταλ από το μηδέν, αλλά εισήγαγαν κάποια γονίδια- που κρίνονται σημαντικά- στο γενετικό υλικό του σύγχρονου ανθρώπου.

Επιπλέον, οι «εγκέφαλοι» αυτοί δεν ήταν συνδεδεμένοι με άλλα όργανα του σώματος, ώστε να διαπιστωθεί επακριβώς η αλληλεπίδραση μεταξύ τους.

Τέλος, είναι γεγονός πως δεν είναι πλέον δυνατή η αναπαραγωγή των περιβαλλοντικών και κοινωνικών συνθηκών μέσα στις οποίες ζούσαν και δρούσαν οι Νεάντερταλ, ώστε να δούμε πραγματικά πώς ο εγκέφαλός τους επιδρούσε στην δραστηριότητά τους μέσα σε μια κοινότητα.

Παρόλα αυτά, οι επιστήμονες είναι αισιόδοξοι πως με το πέρασμα του χρόνου θα μπορέσουν να βγάλουν ολοένα και περισσότερα ασφαλή συμπεράσματα σχετικά με το πώς λειτουργούσαν οι μυστηριώδεις πρόγονοι/συγγενείς μας, το DNA των οποίων επιβιώνει ακόμη μερικώς στον σύγχρονο άνθρωπο (κυρίως στην Ασία).

Στο μέλλον, οι ειδικοί θέλουν να εξετάσουν την επίδραση ακόμη 60 γονιδίων των Νεάντερταλ στον εγκέφαλό τους, και τα εργαστήρια για τη σχετική έρευνα έχουν ήδη στηθεί.

ΠΗΓΗ: CNN , eleftherostypos.gr



agrinio24.gr