Παλαιοντολόγοι από την Αργεντινή έφεραν στο φως τα οστά ενός δεινοσαύρου ηλικίας 98 εκατ. ετών, ο οποίος πιστεύουν πως επρόκειτο για το μεγαλύτερο ζώο που περπάτησε ποτέ στη γη.

Στα οστά που ανακαλύφθηκαν συμπεριλαμβάνονται οι 24 σπόνδυλοι της ουράς του δεινοσαύρου, καθώς και οστά του θώρακα και της λεκάνης του.

Τα οστά θεωρείται πως ανήκουν σ’ έναν «Τιτανόσαυρο», ομάδα τετράποδων δεινοσαύρων με μακριά ουρά και λαιμό, που πήραν το όνομά τους λόγω του τεράστιου μεγέθους τους.

Ο συγκεκριμένος τιτανόσαυρος υπολογίζεται ότι έφτανε τα 37, 2 μέτρα σε ύψος και το βάρος του θα ξεπερνούσε τους 40 τόνους.

Καθώς στο παρελθόν έχει ανακαλυφθεί πληθώρα οστών Τιτανόσαυρου στην περιοχή, οι επιστήμονες ελπίζουν ότι περαιτέρω ανασκαφές θα φέρουν στην επιφάνεια και άλλα οστά του συγκεκριμένου, ώστε να προσδιορίσουν με ακόμη μεγαλύτερη ακρίβεια το μέγεθός του.

Ειδικά όσον αφορά το βάρος του, οι ειδικοί θεωρούν ότι θα μπορούσε να είναι πολύ μεγαλύτερο από όσο υπολογίζουν σε πρώτη φάση.

Το συγκεκριμένο ζώο ενδέχεται να έφτανε ή να ξεπερνούσε σε βάρος αυτό ενός «Παταγονοτιτάνα» ή ενός «Αργεντινόσαυρου», ειδών που ανήκουν στην ομάδα των Τιτανοσαύρων.

Και αυτά τα είδη έχουν ανακαλυφθεί στην ίδια περιοχή της Αργεντινής, με τον Παταγονοτιτάνα να υπολογίζεται πως έφτανε τους 77 τόνους σε βάρος και τον Αργεντινόσαυρο τους 110 τόνους, που ισούται, ενδεικτικά, με 12 φορές το βάρος ενός σύγχρονου αφρικανικού ελέφαντα.

Αν και οι επιστήμονες δεν θεωρούν πως τα νέα οστά ανήκουν σε ένα καινούργιο είδος Τιτανοσαύρων, ακόμη δεν έχουν μπορέσει να ταυτοποιήσουν πλήρως το γένος και το είδος του ζώου.

Μέχρι στιγμής πάντως, τα οστά που ανακαλύφθηκαν επιβεβαιώνουν την εικασία των επιστημόνων, ότι δηλαδή έως και 100 εκατομμύρια χρόνια πριν υπήρχε ποικιλία στα είδη που συμβίωναν στην ίδια περιοχή, και κυρίως όσον αφορά το μέγεθός τους.

ΠΗΓΗ: CNN , Alejandro Otero/ José Carballido, EleftherosTypos.gr



agrinio24.gr