Το Gaiola είναι ένα μικρό αλλά όμορφα διαμορφωμένο νησί ακριβώς έξω από τον κόλπο της Νάπολης, όπου οι βραχώδεις ακτές καλύπτονται από σμαραγδένια νερά αρκετά καθαρά ώστε να διακρίνονται εύκολα τα αρχαία ερείπια στο βυθό της θάλασσας.

Πανοραμική θέα, επίσης, στο μοναδικό αυτό θέαμα μπορεί να απολαύσει κανείς και από την ιδιωτική βίλα που βρίσκεται σε αυτό. Ωστόσο, το νησί παραμένει εγκαταλελειμμένο και πολλοί ντόπιοι αρνούνται να το πλησιάσουν επειδή φοβούνται ότι θα γίνουν το επόμενο θύμα της κατάρας που το συνοδεύει εδώ και χρόνια.

Το νησί αποτελείται μόνο από δύο βράχους που συνδέονται με μια στενή πέτρινη γέφυρα μήκους λίγων μέτρων. Κάποτε, ήταν γνωστό ως «Euplea» και θεωρήθηκε προστάτης της ασφαλούς πλοήγησης. Οι ευγενείς Ρωμαίοι έχτισαν παραθεριστικές κατοικίες σε αυτό, με τα ερείπια μιας βίλας από την αυτοκρατορική εποχή να διατηρούνται μέχρι και σήμερα. Επιπλέον, μερικοί μελετητές πιστεύουν ότι ο Βίργκιλ, ένας από τους μεγαλύτερους ποιητές της Ρώμης, δίδαξε εδώ. Πώς πήγαν, λοιπόν, όλα τόσο στραβά για το Gaiola;

Η κακή του «τύχη» λέγεται ότι ξεκίνησε τη δεκαετία του 1800 όταν ένας ερημίτης, γνωστός ως Il Mago ή The Wizard έζησε στο νησί. Απομονωμένος από την κοινότητα, εκτός από την περιστασιακή επαφή του με τον τοπικό ψαρά για τις απαραίτητες προμήθειες, ο Il Mago έζησε μια μοναχική ζωή, οπότε δεν υπήρχε κανείς να δώσει μια εξήγηση όταν εκείνος απλώς εξαφανίστηκε εν μία νυκτί αφήνοντας πίσω του κανένα ίχνος.

Επόμενος κάτοικος του νησιού ήταν ο Luigi de Negri, ο οποίος ανακατασκεύασε την πολυτελή βίλα που εξακολουθεί να δεσπόζει στο νησί μέχρι σήμερα. Ωστόσο, λίγο μετά υπέστη τεράστια οικονομική καταστροφή.

Το 1911, ο καπετάνιος Gaspare Albenga οδηγούσε το πλοίο του γύρω από το νησί, όταν έπεσε σε βράχια και πνίγηκε. Ορισμένες πηγές, μάλιστα, υποστηρίζουν ότι η ιστορία ήταν ακόμη πιο δραματική και ότι το πλοίο του δεν βυθίστηκε, αλλά στην πραγματικότητα εξαφανίστηκε, μαζί με τον ίδιο τον καπετάνιο.

shutterstock 1021622068

Περισσότερη ατυχία, ωστόσο, ακολούθησε τη δεκαετία του 1920 όταν ο Ελβετός ιδιοκτήτης της βίλας, Χανς Μπράουν, δολοφονήθηκε, με το σώμα του να ανακαλύφθηκε τυλιγμένο σε κουβέρτα μέσα στο σπίτι του. Η χήρα του πνίγηκε στη θάλασσα λίγο μετά, ενώ ο επόμενος ιδιοκτήτης είχε καρδιακή προσβολή και ένας άλλος αυτοκτόνησε στο ψυχιατρείο.

Με τους Ιταλούς να είναι αρκετά δεισιδαίμονες, υπάρχει πάντα το ενδεχόμενο όλες αυτές οι ιστορίες να έχουν γίνει λίγο πιο υπερβολικές με το πέρασμα του χρόνου. Ωστόσο, οι δυστυχίες που υπέστησαν οι πιο σύγχρονοι κάτοικοι της βίλας, προκαλούν στην κυριολεξία ανατριχίλα.

Ένας από αυτούς και ο Gianni Agnelli, ο επικεφαλής της Fiat, ο οποίος μετέτρεψε την ιταλική εταιρεία σε παγκόσμια φίρμα και έγινε ο πλουσιότερος άντρας της Ιταλίας στην κατηγορία του. Παρά την επιτυχία του, ο Agnelli βίωσε πολλές προσωπικές δυσκολίες στη ζωή του. Το σώμα του γιου του βρέθηκε κάτω από μια γέφυρα με υπόνοιες αυτοκτονίας, ενώ ο ανιψιός του πέθανε από μια σπάνια μορφή καρκίνου σε ηλικία μόλις 33 ετών.

shutterstock 524397646

Ο δισεκατομμυριούχος μεγιστάνας John Paul Getty ήταν το επόμενο υψηλού προφίλ πρόσωπο που συνδέεται με το νησί. Το 1973 η μαφία της Καλαβρίας, γνωστή ως «Ndrangheta, απήγαγε τον εγγονό του, με τους απαγωγείς να του στέλνουν τελικά το κομμένο αυτί του αγοριού στο νησί, ωθώντας τον Getty να παραδώσει σχεδόν 3 εκατομμύρια δολάρια για την ασφαλή επιστροφή του.

Σήμερα το νησί αποτελεί μέρος του υποβρύχιου πάρκου Gaiola, μιας προστατευόμενης θαλάσσιας περιοχής που ανήκει στην περιοχή της Καμπανίας. Όσοι είναι αρκετά γενναίοι για να αγνοήσουν την κατάρα μπορούν να φτάσουν στο νησί με μια μικρή βουτιά από την ηπειρωτική χώρα.



Πηγή