Ένα είδος μαϊμούς που ενδημεί στην Κεντρική και Νότια Αμερική, η μαρμοζέτα, φαίνεται πως μπορεί να κατανοήσει την «ομιλία» άλλων πρωτευόντων και να αποφασίσει εάν θέλει να συγχρωτιστεί μαζί τους ή όχι.

Σε πείραμα που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης, 21 μαρμοζέτες αναγκάστηκαν να ακούσουν ηχογραφημένα μηνύματα με συνομιλίες άλλων ειδών μαϊμούδων, στις οποίες μικρά μαϊμουδάκια αλληλεπιδρούσαν με ενήλικες, ζητώντας τους φαγητό και αντιμετωπίζοντας είτε πρόθυμες, είτε επιθετικές συμπεριφορές από τις μεγαλύτερες μαϊμούδες.

Οι επιστήμονες κατέγραψαν την θερμοκρασία της…μύτης των μαϊμούδων που άκουγαν τα μηνύματα, καθώς οι μαρμοζέτες και άλλα είδη παρουσιάζουν αυξομειώσεις αυτής της θερμοκρασίας ανάλογα με την συναισθηματική τους κατάσταση- η θερμοκρασία ανεβαίνει, όταν ενθουσιάζονται ή ενδιαφέρονται για κάτι, και πέφτει όταν νιώθουν στρες.

Οι φωνές των μικρών και των ενήλικων μαϊμούδων από τα άλλα είδη παίχτηκαν ξεχωριστά, αλλά και σαν συνομιλίες, και οι μαρμοζέτες φάνηκαν να ενδιαφέρονται περισσότερο όταν άκουγαν μια συνομιλία, παρά μια μεμονωμένη φωνή.

Από την άλλη, οι θηλυκές μαρμοζέτες που δεν είχαν τεκνοποιήσει «στρεσάρονταν» όταν άκουγαν αρσενικές μαϊμούδες να μιλάνε με τα μικρά, καθώς στη φύση αυτό θα σήμαινε ότι κοντά τους υπάρχει κάποιο γκρουπ μαϊμούδων με γόνιμα θηλυκά- μια ανταγωνιστική και δύσκολη κατάσταση για τις…σινγκλ μαρμοζέτες.

Οι αρσενικές μαρμοζέτες χωρίς ταίρι, πάλι, ενθουσιάζονταν όταν άκουγαν θηλυκές φωνές, ή όταν άκουγαν μια επιθετική συνομιλία ανάμεσα στα μικρά και τους μεγάλους.

Τα μηνύματα ακούγονταν πίσω από μια πόρτα στο δωμάτιο που βρίσκονταν οι μαρμοζέτες, ενώ στο ίδιο δωμάτιο υπήρχε και μια άλλη πόρτα διαφυγής.

Όταν οι μαρμοζέτες ενδιαφέρονταν να προσεγγίσουν τα άλλα είδη βάσει της συνομιλίας που είχαν μόλις ακούσει, επιχειρούσαν να περάσουν την πόρτα που θα τους οδηγούσε σε ένα πιθανό ταίρι- δείχνοντας, μάλιστα, προτίμηση σε όσες μαϊμούδες ακούγονταν περισσότερο συνεργάσιμες, παρά επιθετικές.

Έτσι, οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τουλάχιστον το συγκεκριμένο είδος δεν παρακολουθεί παθητικά τις συνδιαλλαγές μαϊμούδων από άλλα είδη, αλλά επηρεάζεται από αυτές και δρα αναλόγως.

ΠΗΓΗ: CNN eleftherostypos.gr



agrinio24.gr