Δεν είναι όλες οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής εξίσου τρομακτικές – τουλάχιστον όχι αν δεν καθίσουμε να τις σκεφτούμε και τόσο. Όπως ακριβώς μπορεί να πιάνουμε τον εαυτό μας να χαίρεται με τους θερμότερους χειμώνες, έτσι και η πρόωρη άνθιση των πανέμορφων ιαπωνικών κερασιών, μοιάζει μάλλον ευχάριστη. Όμως το γεγονός ότι η ανθοφορία σημειώθηκε νωρίτερα σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη χρονιά, ενώ τα σχετικά στοιχεία καλύπτουν βάθος 70 ετών, κάνει τους ειδικούς να αναφέρουν ότι και σε αυτή την περίπτωση, η περιβαλλοντική κρίση φέρει την ευθύνη.

Η διάσημη ιαπωνική sakura συνήθως έφτανε στην κορύφωση της ανθοφορίας της τον Απρίλιο, την περίοδο της έναρξης της νέας σχολικής και επιχειρηματικής χρονιάς στη χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου. Όμως τα άνθη άρχισαν να εμφανίζονται όλο και νωρίτερα και πλέον τις περισσότερες χρονιές έχουν εξαφανιστεί σχεδόν στο σύνολό τους μέχρι την πρώτη μέρα του σχολείου.

Φέτος, η κορύφωση της ανθοφορίας καταγράφηκε στις 26 Μαρτίου, στην αρχαία πρωτεύουσα του Κιότο. Νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά από το 1953, όταν η Ιαπωνική Μετεωρολογική Υπηρεσία άρχισε να συλλέγει σχετικά στοιχεία και 10 ημέρες νωρίτερα σε σχέση με τον μέσο όρο των τελευταίων 30 ετών. Αντίστοιχα ρεκόρ καταγράφηκαν φέτος σε πάνω από δέκα πόλεις σε όλη τη χώρα.

Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι η ανθοφορία σημειώθηκε νωρίτερα σε σχέση με κάθε άλλη στιγμή στην ιστορία του κράτους, βάσει ιστορικών ντοκουμέντων, ημερολογίων και βιβλίων ποίησης από το Κιότο. Ο Γιασουγιούκι Αόνο, ένας περιβαλλοντολόγος του Osaka Prefecture University που ασχολείται με τέτοιου είδους αρχεία, αναφέρει ότι οι πιο πρώιμες ανθοφορίες που είχαν καταγραφεί μέχρι φέτος, είχαν σημειωθεί στις 27 Μαρτίου στα έτη 1612, 1409 και 1236, αν και δεν υπάρχουν αναφορές για ορισμένα έτη.

ImgSrc 5 40

«Μπορούμε να πούμε ότι κατά πάσα πιθανότητα πρόκειται για μια επίπτωση της κλιματικής αλλαγής», τονίζει και ο Σούντζι Άνμπε, ένας αξιωματούχος του τμήματος παρατηρήσεων της Ιαπωνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας.

Η υπηρεσία παρακολουθεί περίπου 58 κερασιές σε όλη τη χώα και φέτος ήδη 40 από αυτές έχουν φτάσει στην κορύφωση της ανθοφορίας τους, ενώ οι 14 άνθισαν σε χρόνο-ρεκόρ. Συνήθως τα πανέμορφα δέντρα ανθίζουν περίπου για δυο εβδομάδες τον χρόνο, από τη στιγμή που θα βγάλουν το πρώτο μπουμπούκι τους μέχρι τα άνθη να πέσουν στο χώμα.

ImgSrc 4 28

Οι κερασιές είναι ευαίσθητες στις αλλαγές της θερμοκρασίας και  χρόνος της ανθοφορίας τους μπορεί να προσφέρει πολύτιμα στοιχεία για τους ερευνητές που ασχολούνται με την κλιματική αλλαγή, σημείωσε ο Άνμπε.

Σύμφωνα με στοιχεία της υπηρεσίας, η μέση θερμοκρασία του Μαρτίου στον Κιότο είχε σκαρφαλώσει στους 10,6 βαθμούς Κελσίου το 2020 έναντι των 8,6 βαθμών που είχαν καταγραφεί το 1953. Μέχρι στιγμής για φέτος ο μέσος όρος των μαρτιάτικων θερμοκρασιών στην Ιαπωνία κινείται στους 12,4 βαθμούς.

ImgSrc 2 63

Η sakura αποτελεί κεντρικό στοιχείο και για την ιαπωνική κουλτούρα εδώ και αιώνες και εμφανίζεται τακτικά στην ποίηση και τη λογοτεχνία, με την ευθραυστότητά της να συμβολίζει τη ζωή, τον θάνατο και την αναγέννηση.

Με πληροφορίες από Associated Press



Πηγή