Ο ηλεκτρονικός χάρτης «Dorozoku» της Ιαπωνίας ήρθε για να προφυλάξει τους κατοίκους της χώρας από έναν μεγάλο, για την κουλτούρα τους, εχθρό: τη φασαρία!

Στον εν λόγω χάρτη μαρκάρονται με μεγάλους, χρωματιστούς κύκλους οι γειτονιές που είναι διαβόητες για δύο πράγματα: τα φασαριόζικα παιδιά και τους ενήλικες που κουτσομπολεύουν δημοσίως (π.χ. στα μπαλκόνια)!

Μέχρι στιγμής, με τη συμβολή των χρηστών του, έχουν επισημανθεί περίπου 6.000 «προβληματικές» περιοχές, με συγκεκριμένες πληροφορίες να γίνονται διαθέσιμες για την κάθε μία, αν κάποιος πατήσει πάνω στο εικονίδιό της στο χάρτη.

Έτσι, οι υποψήφιοι κάτοικοι και επισκέπτες μιας γειτονιάς μπορούν να μάθουν αν η ηχορύπανση που την πλήττει οφείλεται σε παιδιά που παίζουν με μπάλα στις αυλές ή τα δημοτικά σχολεία, ή σε αδιάκριτους γείτονες που κουτσομπολεύουν μεγαλοφώνως για μεγάλη διάρκεια μέσα στην ημέρα.

Στο στόχαστρο έχουν μπει, πέρα από τους θορυβώδεις μαθητές, και τα παιδιά προσχολικής ηλικίας, αφού πολλές γειτονιές έχουν επισημανθεί λόγω του ότι διαθέτουν πολλά βρέφη που κλαίνε ή παιδιά προσχολικής ηλικίας που ουρλιάζουν στους παιδικούς σταθμούς.

Φαίνεται μάλιστα πως λόγω του κορωνοϊού και της παραμονής των κατοίκων για περισσότερες ώρες στα σπίτια τους, γειτονιές που προηγουμένως θεωρούνταν σχετικά ήσυχες έχουν μετατραπεί σε…υψηλού κινδύνου, με πολλούς από τους κατοίκους να δηλώνουν από έκπληκτοι έως ενοχλημένοι που αναφέρονται στο σάιτ.

«Εδώ και 5 χρόνια, δεν έχουμε λάβει κανένα παράπονο», λέει εργαζόμενος σε κέντρο φροντίδας παιδιών του Τόκυο, που μαρκαρίστηκε στο χάρτη ως εξαιρετικά θορυβώδες.

Άλλοι κατηγόρησαν τον ιδρυτή της ιστοσελίδας, έναν ανώνυμο άνδρα ηλικίας 40 χρονών, ότι «καλλιεργεί την μη ανεκτικότητα απέναντι στα παιδιά, τα οποία κάνουν αυτό που είναι στη φύση τους».

Οι διαμαρτυρόμενοι τονίζουν ότι τα παιδιά στην Ιαπωνία θα έπρεπε να αντιμετωπίζονται με ανεκτικότητα από το ευρύ κοινό, καθώς είναι «απαραίτητα για μια χώρα που θα ήθελε η οικονομία της να επιβιώσει στα προσεχή χρόνια».

Ο ανώνυμος ιδρυτής, από την άλλη, δηλώνει αμετανόητος και επισημαίνει: «Γνωρίζω ότι κάποιοι θεωρούν ότι ο χάρτης τους εκθέτει αδίκως. Είναι, ωστόσο, γεγονός ότι πολύς ακόμη κόσμος υποφέρει στις γειτονιές του από τον θόρυβο και άλλα προβλήματα».

ΠΗΓΗ: The Guardian , eleftherostypos.gr



agrinio24.gr