Το χαρούπι πρόκειται για μία αρχαιοελληνική τροφή, η οποία αποτελεί βασική επιλογή των ανθρώπων τα τελευταία χρόνια και συγκαταλέγεται στην κατηγορία των super foods. Πολλοί το ονομάζουν και το «κακάο των αρχαίων Ελλήνων». Είναι υγιεινό, θρεπτικό και πάρα πολύ γευστικό.

Σήμερα σας έχουμε τη συνταγή για να φτιάξετε κέικ με χαρουπάλευρο, που είναι ότι πρέπει για εσάς που νηστεύετε ή ακολουθείται έναν υγιεινό τρόπο ζωής.

Υλικά

1 κούπα χαρουπάλευρο

1 κούπα αλεύρι που φουσκώνει μόνο του

1 κουταλάκι σόδα

¾ κούπας ελαιόλαδο

1 κούπα ζάχαρη ( Ή την αναλογία σε στέβια)

½ κούπας χυμός πορτοκάλι

¾ κούπας κομμάτια φρούτου (μπανάνα, μήλο ή αχλάδι)

¾ κούπας σταφίδες (προαιρετικά)

Εκτέλεση

Ανακατεύουμε το χαρουπάλευρο με το αλεύρι και τις σταφίδες σε ένα μπολ. Πατάμε τους σβόλους που έχει το χαρουπάλευρο για να σπάσουν με ένα κουτάλι ή το κοσκινίζουμε. Χτυπάμε τη ζάχαρη με το ελαιόλαδο στο χέρι ή στο μίξερ για να γίνουν ένα ομοιόμορφο μείγμα. Διαλύουμε τη σόδα στο χυμό πορτοκαλιού και τον προσθέτουμε. Προσθέτουμε το φρούτο και το μείγμα του χαρουπάλευρου και ανακατεύουμε. Αδειάζουμε το μείγμα σε μια λαδωμένη και αλευρωμένη φόρμα και το ψήνουμε στους 180 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο, στη μεσαία σχάρα, για 55-60 λεπτά. Δεν ανοίγουμε τον φούρνο πριν τα 45 λεπτά. Δοκιμάζουμε αν έχει ψηθεί το κέικ στα 55 λεπτά βυθίζοντας ένα μαχαίρι. Αν βγαίνει υγρό περιμένουμε 5-10 λεπτά ακόμη. Όταν ψηθεί, το αφήνουμε να δέσει για 10 λεπτά στη φόρμα και το αναποδογυρίζουμε σε μια πιατέλα.



Πηγή