Πριν μερικά χρόνια, η ψηφιακή τροποποίηση των φωτογραφιών ήταν προνόμιο λίγων και συνήθως αφορούσε διάσημους που ήθελαν να παρουσιάσουν έναν «τέλειο» εαυτό. Με την ταχεία εξέλιξη της τεχνολογίας και των εφαρμογών που όλοι έχουμε στα κινητά μας, μπορούμε πλέον με μερικές κινήσεις να παρουσιάσουμε τον εαυτό μας αλλά και ολόκληρη την ζωή μας ως «τέλεια» στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Έρευνες δείχνουν ότι ο αριθμός των ψηφιακά τροποποιημένων selfies και των επιτηδευμένων φωτογραφιών έχει αυξηθει σημαντικά την περίοδο της καραντίνας. Οι εφαρμογές δίνουν πλέον την δυνατότητα να δείξουμε ότι έχουμε το τέλειο μαύρισμα, αψεγάδιαστο σώμα, και ότι περνάμε πάρα πολύ καλά με φόντο ένα ειδυλλιακό τοπίο.

«Υπάρχει μια καλά εδραιωμένη σχέση μεταξύ της χρήσης των κοινωνικών μέσων και των ψυχολογικών ανησυχιών», λέει ο Peace Amadi, αναπληρωτής καθηγητής ψυχολογίας στο Hope International University της Καλιφόρνια.

«Το Instagram έχει συνδεθεί με άγχος και καταθλιπτικά συμπτώματα, αλλά και με ανησυχίες όπως το άγχος που σχετίζεται με τη εξωτερική εμφάνιση, την αυξημένη δυσαρέσκεια του σώματος και τη χαμηλότερη αυτοεκτίμηση. Και τώρα που ξοδεύουμε περισσότερη ώρα σε αυτές τις πλατφόρμες, «μπορούμε να υποθέσουμε ότι αυτές οι ανησυχίες έχουν αυξηθεί», λέει ο Amadi.



agrinio24.gr