Πολλοί άνθρωποι που πέρασαν την COVID-19 συνειδητοποιούν ότι τα συμπτώματά τους δεν εξαφανίζονται πάντα και, μερικές φορές, μπορεί και να μεταβληθούν.

Από γαστρεντερικά προβλήματα έως και ομίχλη του εγκεφάλου, ο κορονοϊός είναι πιθανή αιτία για έναν μακρύ κατάλογο περίεργων επιπλοκών. Τώρα, οι ειδικοί ανησυχούν για μια άλλη ανησυχητική επίδραση του κορονοϊού που επηρεάζει τους νεότερους σε ηλικία ασθενείς, ακόμη και εκείνους που πέρασαν ήπια COVID-19.

Κορονοϊός: Ορισμένοι ασθενείς με COVID-19 εμφανίζουν σοβαρά ψυχωτικά συμπτώματα χωρίς να είχαν ποτέ ψυχική ασθένεια πριν από τον ιό

Σε άρθρο των The New York Times, γιατροί περιγράφουν τις περιπτώσεις ασθενών που βιώνουν ψυχωτικά συμπτώματα μετά την ανάρρωσή τους από την COVID-19. Μερικά παραδείγματα είναι:

  • Ακούνε φωνές
  • Παράνοια
  • Παραισθήσεις
  • Αυτοκτονικός ιδεασμός
  • Ψευδαισθήσεις
  • Βίαιη συμπεριφορά

Κορονοϊός: Ακόμη και ασθενείς με ήπια συμπτώματα COVID-19 αναπτύσσουν ψύχωση

Πολλοί από τους ασθενείς που εμφάνισαν αυτά τα συμπτώματα είχαν πολύ ήπια συμπτώματα COVID-19 κατά τη διάρκεια της ασθένειάς τους. Ο ψυχίατρος δρ. Χισάμ Γκουέλι, δήλωσε στους Times ότι οι ασθενείς με ψύχωση, που κούραρε ο ίδιος, δεν παρουσίασαν αναπνευστικές επιπλοκές, αλλά είχαν ευαίσθητα νευρολογικά συμπτώματα, όπως μυρμήγκιασμα χεριών, ίλιγγο, πονοκεφάλους ή/και ανοσμία.

Ο δρ. Γκουέλι είπε ότι οπουδήποτε από δύο εβδομάδες έως λίγους μήνες αργότερα, οι ασθενείς αναπτύσσουν «αυτήν τη βαθιά ψύχωση, η οποία είναι πραγματικά επικίνδυνη και τρομακτική για όλους τους ανθρώπους στο περιβάλλον τους».

Κορονοϊός: Η ψύχωση μετά την COVID-19 είναι συχνότερη σε άτομα ηλικίας 30 έως 50 ετών

Οι New York Times αναφέρουν ότι οι ασθενείς με COVID-19, που εμφανίζουν ψυχωτικά συμπτώματα, τείνουν να είναι ηλικίας 30 έως 50+ ετών. Σε αυτές τις ηλικίες είναι γενικά ασυνήθιστο κάποιος να αναπτύξει ψύχωση, οπότε η αιτία είναι ο κορονοϊός. Ο δρ. Γκουέλι είπε ότι τα συμπτώματα που έχει δει συχνότερα συμπίπτουν με σχιζοφρένεια στους νέους, ή άνοια σε ηλικιωμένους.

Επισημαίνει επίσης ότι πολλοί ασθενείς αντιλαμβάνονται την ψύχωσή τους, κάτι που δεν είναι φυσιολογικό. Συνήθως, «τα άτομα με ψύχωση δεν έχουν μια ιδέα ότι έχουν χάσει την επαφή με την πραγματικότητα», δήλωσε ο δρ. Γκουέλι.

Κορονοϊός: Παρ’ όλα αυτά, η ανάπτυξη ψύχωσης μετά την COVID-19 είναι αρκετά σπάνια

Αν και το να αναπτύσσουν σοβαρά ψυχιατρικά συμπτώματα οι ασθενείς μετά την ανάρρωσή τους από την COVID-19 δεν είναι τόσο συνηθισμένο, εντούτοις αποδεικνύει το εύρος των επιπτώσεων που μπορεί να προκαλέσει ο κορονοϊός στο σώμα. Μια μελέτη του Οκτωβρίου που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό The Lancet Psychiatry ανάδειξε στοιχεία ότι περίπου το 7% των ασθενών COVID-19 με ψυχιατρική επιπλοκή (10 στους 150) εμφάνισαν “νεοαποκτηθείσα ψύχωση”.

Πέρα από τα σοβαρά ψυχωτικά συμπτώματα, η COVID-19 είναι επίσης γνωστό ότι έχει και άλλες ψυχολογικές επιπτώσεις, όπως κατάθλιψη και άγχος. Μια μελέτη του Νοεμβρίου που δημοσιεύθηκε επίσης στο The Lancet Psychiatry έδειξε ότι οι ασθενείς με COVID-19 «φαίνεται να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο ψυχιατρικών επακόλουθων και μια ψυχιατρική διάγνωση μπορεί να είναι ένας ανεξάρτητος παράγοντας κινδύνου για την COVID-19».

Κορονοϊός: Οι ειδικοί πιστεύουν ότι η ψύχωση ελέω COVID-19 οφείλεται σε φλεγμονή

Παρόλο που οι ειδικοί δεν έχουν ακόμη εντοπίσει την αιτία των ψυχωτικών συμπτωμάτων μετά την COVID-19, υποθέτουν ότι είναι αποτέλεσμα φλεγμονής ή ανοσοαπόκρισης του οργανισμού στον κορονοϊό. “Μερικές από τις νευροτοξίνες που εκλύονται λόγω της ενεργοποίησης του ανοσοποιητικού συστήματος μπορεί να φτάσουν στον εγκέφαλο -μέσω του αιματοεγκεφαλικού φραγμού- και να προκαλέσουν αυτήν τη ζημιά”, δήλωσε στους The Times η δρ. Vilma Gabbay, συν-διευθύντρια του Ινστιτούτου Ψυχιατρικής Έρευνας στο Montefiore Einstein.

Κορονοϊός: Μπορεί να έχετε προδιάθεση για ανάπτυξη ψυχωτικών συμπτωμάτων

Σύμφωνα με την εφημερίδα The Times, οι ειδικοί προτείνουν ότι ορισμένοι ασθενείς ενδέχεται να αναπτύξουν ψύχωση λόγω γενετικής σύνθεσης, ή μιας μη εντοπισμένης προδιάθεσης για ψυχικές ασθένειες. Ο δρ. Brian Kincaid, διευθυντής στο τμήμα ψυχιατρικής έκτακτης ανάγκης στο Duke, δήλωσε ότι ένας ασθενής που ανέπτυξε ψύχωση είχε επίσης μια δερματική αντίδραση σε έναν άλλον ιό. Ο δρ. Kincaid είπε στους The Times ότι αυτό θα μπορούσε να υποδηλώνει ότι το ανοσοποιητικό σύστημα του ασθενούς αντιδρά υπερβολικά, όταν ανταποκρίνεται σε ιογενείς λοιμώξεις.

Κορονοϊός: Ψυχωτικά συμπτώματα έχουν διαπιστωθεί και με άλλους ιούς

Αν και τα ψυχωτικά συμπτώματα μπορεί να φαίνονται σαν μια περίεργη επιπλοκή από έναν ιό, δεν είναι πρωτοφανή. Ο δρ. Jonathan Alpert, πρόεδρος του τμήματος Ψυχιατρικής και Επιστήμης της Συμπεριφοράς στο Albert Einstein College of Medicine, είπε στους The Times ότι αυτός και οι συνεργάτες του πιστεύουν ότι “δεν είναι κάποιο μοναδικό φαινόμενο” για την COVID-19.

Ένα άρθρο του Φεβρουαρίου που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Frontiers in Psychiatry υποστηρίζει αυτήν την ιδέα. Οι ερευνητές συνέταξαν πληροφορίες σχετικά με την ψύχωση, που τεκμηριώθηκαν κατά τη διάρκεια πολλαπλών πανδημιών: από τη γρίπη του 1918 έως τη γρίπη των χοίρων του 2009. «Έχουν αναφερθεί συσχετισμοί μεταξύ μόλυνσης από γρίπη και ψύχωσης από τον 18ο αιώνα», έγραψαν οι συγγραφείς. «Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι οι λοιμώξεις έχουν συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο αρκετών ψυχιατρικών διαταραχών«.

Πηγές: iatropedia.gr



agrinio24.gr