Φέρει μετάλλαξη στην πρωτεΐνη-ακίδα του κορωνοϊού. Γιατί προβληματίζει τους επιστήμονες. Σε ποιες άλλες αμερικανικές πολιτείες αλλά και περιοχές του κόσμου έχει εντοπιστεί.

Συναγερμό έχει σημάνει ένα νέο μεταλλαγμένο στέλεχος του κορωνοϊού, το οποίο εντόπισαν αρχικά οι επιστήμονες στην Καλιφόρνια. Όπως αποκαλύπτει νέα μελέτη, ο νέος μεταλλαγμένος κορωνοϊός εξαπλώνεται γρήγορα – και όχι μόνο στην Καλιφόρνια.

Ο μεταλλαγμένος κορωνοϊός είχε πρωτοεντοπιστεί σε δείγμα από έναν ασθενή τον περασμένο Ιούλιο στην Κομητεία του Λος Άντζελες. Ξαναεμφανίστηκε στη Νότια Καλιφόρνια τον Οκτώβριο, σε τέσσερα δείγματα. Ύστερα άρχισε να εξαπλώνεται τοπικά και τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο τα κρούσματα αυξήθηκαν.

Έκτοτε όμως η κατάσταση εξελίχθηκε ραγδαία. Ο μεταλλαγμένος κορωνοϊός, που ονομάζεται CAL.20C, ευθύνεται πλέον για το 35% των κρουσμάτων σε ολόκληρη την Καλιφόρνια. Ειδικά στη «γενέτειρά του», τη Νότια Καλιφόρνια, ευθύνεται για το 44% των κρουσμάτων. Το σοβαρότερο, όμως, είναι πως έχει εξαπλωθεί σε 19 αμερικανικές πολιτείες και σε έξι χώρες του κόσμου.

Οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν ακόμα αν είναι πιο θανατηφόρος από τα άλλα στελέχη του κορωνοϊού που κυκλοφορούν στον πλανήτη. Ούτε ξέρουν αν θα αντιστέκεται στα εμβόλια. Γεγονός όμως είναι ότι η Καλιφόρνια ξεπέρασε πριν από λίγες ημέρες σε θανάτους τη Νέα Υόρκη.

Σε ποιες περιοχές έχει φτάσει

Επιπλέον, ο μεταλλαγμένος κορωνοϊός εξαπλώθηκε πολύ γρήγορα. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι και τις 22 Ιανουαρίου 2021 είχε εντοπιστεί στις εξής αμερικανικές πολιτείες:

  • Αλάσκα, Αριζόνα, Καλιφόρνια, Κονέκτικατ, Τζώρτζια, Χαβάι, Μέριλαντ
  • Μίτσιγκαν, Νέο Μεξικό, Νεβάδα, Νέα Υόρκη, Όρεγκον, Ρόουντ Άιλαντ
  • Νότια Καρολίνα, Τέξας, Γιούτα, Ουάσινγκτον, Ουϊσκώνσιν, Γουαϊόμινγκ

Ο κορωνοϊός της Καλιφόρνια έχει επίσης εντοπιστεί στην πρωτεύουσα των ΗΠΑ, την Ουάσινγκτον αλλά και σε τρεις άλλες ηπείρους. Ειδικότερα βρέθηκε σε δείγματα:

  • Στην Ευρώπη (σε Βρετανία και Δανία)
  • Στην Ωκεανία (Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία)
  • Στην Ασία (στη Σιγκαπούρη στη Νοτιοανατολική Ασία και στο Ισραήλ στη Νοτιοδυτική)

Μεταλλάξεις στην πρωτεΐνη-ακίδα

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι ταξιδιώτες από τη Νότια Καλιφόρνια μεταφέρουν τον μεταλλαγμένο κορωνοϊό σε άλλες περιοχές. «Ο κορωνοϊός CAL.20C μετακινείται και πιστεύουμε ότι τον μεταφέρουν οι κάτοικοι της Καλιφόρνιας», δήλωσε η Dr. Jasmine Plummer, από το Κέντρο Βιοπληροφορικής & Λειτουργικής Γονιδιωματικής του Κέντρου Κέδροι-Σινά (Cedars-Sinai) στο Λος Άντζελες.

Οι ειδικοί λένε ότι τους απασχολεί ιδιαιτέρως ο συγκεκριμένος κορωνοϊός διότι διαπιστώθηκε ότι φέρει τρεις μεταλλάξεις στην επονομαζόμενη πρωτεΐνη-ακίδα. Η πρωτεΐνη αυτή είναι ένα μόριο που χρησιμοποιεί ο νέος κορωνοϊός για να προσκολληθεί στα ανθρώπινα κύτταρα. Ύστερα μπορεί να εισβάλλει στο εσωτερικό τους για να τα μολύνει.

Οι μεταλλάξεις αυτές μπορεί να διευκολύνουν τον κορωνοϊό CAL.20C να προσκολλάται στα ανθρώπινα κύτταρα. Αυτό έχει αρχίσει ήδη να διερευνάται, καθώς  «οι μεταλλάξεις δεν αλλάζουν πάντοτε τη βιολογική συμπεριφορά ενός ιού μέσα στο ανθρώπινο σώμα», δήλωσε ο Dr. Eric Vail, επίκουρος καθηγητής Παθολογοανατομίας στο ίδιο Κέντρο.

Τα προαναφερθέντα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στην ιατρική επιθεώρηση Journal of the American Medical Association.



agrinio24.gr