Θετικό βρέθηκε αγοράκι που γεννήθηκε με καισαρική από μητέρα με ενεργό λοίμωξη Covid-19. Ελληνίδα γιατρός συμμετείχε στην επιστημονική ομάδα που υπογράφει τη σχετική δημοσίευση στο επίσημο περιοδικό της Καναδικής Ιατρικής Εταιρείας.

Ο κορονοϊός Covid-19 μπορεί να μεταδοθεί από την έγκυο στο έμβρυο, αναφέρουν επιστήμονες από τον Καναδά. Η ενδομήτρια μετάδοση είναι η μοναδική πιθανή εξήγηση για το πώς βρέθηκε θετικό στον ιό ένα νεογέννητο μωρό το οποίο γεννήθηκε με καισαρική τομή και όλα τα μέτρα προφύλαξης.

Τα καλά νέα είναι ότι παρότι το μωράκι γεννήθηκε πρόωρα (την 36η εβδομάδα), είχε καλό σωματικό βάρος (2,9 κιλά). Μολονότι, δε, βρέθηκε θετικό στον κορωνοϊό, δεν εκδήλωσε τη νόσο Covid-19.

Δεν είναι η πρώτη φορά που αναφέρονται ανάλογα ύποπτα κρούσματα ενδομήτριας μετάδοσης. Ωστόσο τα προηγούμενα περιστατικά είχαν καταγραφεί πολύ νωρίς στην πανδημία, όταν τα μέτρα προστασίας δεν ήταν τόσο αυστηρά όσο σήμερα. Έτσι, ουδείς μπόρεσε να επιβεβαιώσει αν η μόλυνση έγινε κατά τον φυσικό τοκετό, τον θηλασμό ή από την απλή σωματική επαφή με τη μητέρα, λένε οι ερευνητές.

Στην παρούσα περίπτωση, το κρίσιμο σημείο που συνηγορεί ότι «πιθανότατα» το νεογέννητο μολύνθηκε στη μήτρα, είναι ότι δεν γεννήθηκε με φυσικό τοκετό. Επιπλέον, η μητέρα ήταν ήδη σε καραντίνα.

Ελληνίδα αιματολόγος

Η νέα περίπτωση καταγράφηκε στο Νοσοκομείο Mount Sinai που υπάγεται στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο. Η 40χρονη μητέρα μετέβη στο νοσοκομείο με ενεργό μορφή της λοίμωξης που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός. Στην πραγματικότητα, όταν έφτασε στο νοσοκομείο είχε:

  • Διάχυτους πόνους στο σώμα
  • Ανορεξία
  • Κόπωση
  • Μη παραγωγικό βήχα (βήχας χωρίς φλέγματα ή «ξηρός»)
  • Πυρετό (39 βαθμούς Κελσίου)

Η 40χρονη, που έπασχε από διαβήτη κυήσεως, δεν χρειάσθηκε υποστήριξη της αναπνοής της. Οι γιατροί που την ανέλαβαν, όμως,  αποφάσισαν να την υποβάλλουν σε «ημι-επείγουσα» καισαρική τομή.

Το αγοράκι της ήταν «ζωηρό» κατά τη γέννηση και ανέπνεε φυσιολογικά, γράφουν οι επιστήμονες στην ιατρική επιθεώρηση Canadian Medical Association Journal. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνεται η  δρ Ευαγγελία Βλαχοδημητροπούλου, από το Τμήμα Αιματολογίας του Mount Sinai.

Ωστόσο όλα τα ρινικά δείγματά του βρέθηκαν θετικά στον κορωνοϊό Covid-19. Τα δείγματα αυτά ελήφθησαν αμέσως μετά τον τοκετό, την επομένη ημέρα και επτά ημέρες αργότερα.

Μολυσμένος πλακούντας

Όπως εξηγούν οι γιατροί στο άρθρο τους, το μωρό δεν ήρθε καθόλου σε επαφή με τον κόλπο της γυναίκας κατά την καισαρική. Ούτε εκείνη το πήρε στην αγκαλιά της πριν λάβουν οι γιατροί το πρώτο δείγμα. Μετά τον τοκετό, εξ άλλου, ελήφθησαν όλα τα απαιτούμενα μέτρα (μάσκες, γάντια κ.λπ.) για να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να μολύνει ο κορωνοϊός το νεογέννητο.

Γι’ αυτούς τους λόγους «υποψιαζόμαστε πως το νεογέννητο μολύνθηκε μέσω του πλακούντα», γράφουν. Την υπόνοια αυτή επιβεβαιώνει το γεγονός ότι ο πλακούντας της 40χρονης είχε «στοιχεία φλεγμονής συμβατά με πρωτοπαθή ιογενή λοίμωξη».

«Η έγκυος είχε μειωμένη ανοσοποιητική λειτουργία. Στο ιστορικό της αναφέρονταν τρία επεισόδια βακτηριακών λοιμώξεων πριν εκδηλώσει τη λοίμωξη που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός», εξήγησε ο επιβλέπων ερευνητής Dr Prakesh Shah, καθηγητής Παιδιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο. «Εκτιμούμε ότι το συγκεκριμένο περιστατικό αποτελεί πιθανότατα κρούσμα συγγενούς (εκ γενετής) λοίμωξης από ενδομήτρια μετάδοση».

Ο Dr Shah πρόσθεσε ότι είναι σημαντικό για τους επαγγελματίες της Υγείας που φροντίζουν εγκύους και νεογέννητα να γνωρίζουν για τον κίνδυνο αυτό, «ώστε να λαμβάνουν τα απαιτούμενα προστατευτικά μέτρα».



agrinio24.gr