Τι δείχνουν τα νεότερα δεδομένα για τον κίνδυνο σοβαρής αλλεργίας στα εμβόλια κατά της λοίμωξης που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός. Ποιοι ασθενείς δεν πρέπει να εμβολιάζονται. Γιατί πρέπει να ρωτούν τον γιατρό τους οι πάσχοντες.

Τα εμβόλια κατά της λοίμωξης που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός αποτελούν τη μοναδική ελπίδα για να ανακτήσουμε τη ζωή μας. Ωστόσο πολλοί άνθρωποι ακόμα διστάζουν να τα κάνουν. Ανάμεσά τους συμπεριλαμβάνονται πολλά άτομα με αλλεργία που φοβούνται ότι θα τους προκαλέσουν σοβαρή αλλεργική αντίδραση.

Αν ανήκετε σε αυτή την κατηγορία είναι πιθανό να σκέφτεστε να μην κάνετε το εμβόλιο. Ωστόσο οι αρμόδιοι επιστημονικοί οργανισμοί τονίζουν ότι ελάχιστες αλλεργίες είναι αντένδειξη για το εμβόλιο.

Όπως εξηγεί ο αλλεργιολόγος Dr. David M. Lang, πρόεδρος της Αμερικανικής Ακαδημίας Αλλεργίας, Άσθματος & Ανοσολογίας, τα ποσοστά σοβαρής αλλεργίας μετά από εμβόλιο για το νέο κορωνοϊό είναι πολύ σπάνια.

Πόσο συχνές είναι οι σοβαρές αλλεργίες

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα δεδομένα για τις ΗΠΑ, στους πρώτους 17,5 εκατομμύρια εμβολιασμούς κατά του κορωνοϊού, αναφέρθηκαν 66 περιστατικά σοβαρής αλλεργίας (αναφυλαξίας). Η διάμεση ηλικία των ασθενών ήταν τα 40 έτη (κυμαινόταν από 24 έως 63 ετών).

Από τους ανθρώπους αυτούς, οι 14 δεν είχαν γνωστή αλλεργία. Από τους 52 ασθενείς με γνωστή αλλεργία, οι 21 είχαν αναφυλακτική αντίδραση κατά το παρελθόν. Με ή χωρίς γνωστή αλλεργία, οι περισσότεροι ασθενείς (το 75%) παρουσίασαν την αναφυλαξία στα πρώτα 15 λεπτά από το εμβόλιο. Όλοι δέχτηκαν επιτόπου τις πρώτες βοήθειες, αλλά 32 χρειάσθηκαν βραχεία νοσηλεία στο νοσοκομείο. Όλοι τους όμως σύντομα ανέρρωσαν και επέστρεψαν σπίτι τους.

Στην χώρα μας, από το πρώτο 1 εκατομμύριο ανθρώπους που έκαναν εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, οι 6 παρουσίασαν σοβαρή αλλεργία. Σε όλες τις περιπτώσεις αντιμετωπίστηκε επιτυχώς.

«Παρότι ο κίνδυνος μιας σοβαρής αλλεργικής αντίδρασης είναι υπαρκτός, είναι πάρα πολύ μικρός», τονίζει ο Dr. Lang. «Επιπλέον, περισσότερο κινδυνεύει αν αρρωστήσει κάποιος σοβαρά από τον κορωνοϊό, παρά αν εκδηλώσει αναφυλακτική αντίδραση».

Πότε πρέπει να αποφύγετε το εμβόλιο

Παρ’ όλα αυτά, μερικοί άνθρωποι δεν πρέπει να κάνουν το εμβόλιο εναντίον της λοίμωξης που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός. Αυτοί είναι:

  • Όσοι έχουν αλλεργία σε οποιοδήποτε από τα συστατικά του
  • Όσοι παρουσιάζουν αναφυλαξία στην πρώτη δόση

Τα εμβόλια περιέχουν πολλά συστατικά. Εκείνο όμως που πιστεύεται ότι προκαλεί τις αλλεργικές αντιδράσεις είναι η πολυαιθυλενική γλυκόλη ή πολυιαθυλενογλυκόλη (PEG). Αυτό το συστατικό υπάρχει και σε ορισμένα άλλα φάρμακα, λέει ο Dr. Lang. Αν κάποιος δεν έχει γνωστή αλλεργία σε αυτό το συστατικό, εκτιμάται ότι μπορεί να κάνει το εμβόλιο.

Ποια άτομα με αλλεργία μπορούν να κάνουν το εμβόλιο

Οι ειδικοί επιστημονικοί φορείς λένε πως δεν διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο αλλεργικής αντίδρασης στο εμβόλιο για τη λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός όσοι έχουν αλλεργία σε:

  • Φάρμακα
  • Τρόφιμα
  • Έντομα
  • Λάτεξ
  • Εισπνεόμενα αλλεργιογόνα

Όσοι έχουν ιστορικό αναφυλαξίας (ακόμα και σε άλλο εμβόλιο ή ενέσιμο ή μη φάρμακο) μπορούν να εμβολιαστούν, λέει ο Dr. Lang. Όλα τα άτομα με αλλεργία, όμως, πρέπει οπωσδήποτε να ενημερώνουν το εμβολιαστικό κέντρο γι’ αυτήν και τη σοβαρότητά της. Πρέπει επίσης να παραμένουν προληπτικά στο κέντρο για τουλάχιστον 30 λεπτά μετά τον εμβολιασμό.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, κάθε άτομο με αλλεργία πρέπει να λαμβάνει μαζί με τον γιατρό του την απόφαση για το αν θα κάνει το εμβόλιο ή όχι. Ο γιατρός είναι αρμόδιος να τον ενημερώσει για τα δυνητικά οφέλη και κινδύνους ειδικά για την περίπτωσή του.



agrinio24.gr