Απόφαση για την χρηματοδότηση εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων στο Άγιο Όρος από ευρωπαϊκά κονδύλια υπέγραψε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας.

Το κονδύλι των 13 εκατ. ευρώ καλύπτει την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πεδίων, την κατασκευή υποδομών για τη συγκέντρωση, μεταφορά και διανομή της παραγόμενης ενέργειας, καθώς και την εγκατάσταση διατάξεων αποθήκευσης και ρύθμισης της διάθεσης της ενέργειας.

Ο κ. Τζιτζικώστας επισήμανε μεταξύ άλλων ότι σήμερα «οι ανάγκες σε ηλεκτρική ενέργεια στο Περιβόλι της Παναγίας καλύπτονται κυρίως με τη λειτουργία ηλεκτροπαραγωγών ζευγών, τα οποία καταναλώνουν πετρέλαιο, ενώ γίνεται και εκτεταμένη χρήση καύσης ξύλων για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας».

Δεδομένου ότι δεν υπάρχει και δεν έχει προβλεφθεί σύνδεση με το δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ, κάθε μοναστήρι είναι ενεργειακά ανεξάρτητο.

Τα προβλήματα που προκύπτουν είναι οι υψηλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και η ηχορύπανση από τη λειτουργία των παλιών γεννητριών.

«Πρόκειται για μια παρέμβαση ζωτικής σημασίας για τους μοναχούς και τους επισκέπτες, με σεβασμό στο περιβάλλον, που θα μειώσει το ενεργειακό κόστος και θα ηλεκτροδοτήσει τα μοναστήρια με καθαρή ενέργεια, εξασφαλίζοντας παράλληλα ενεργειακή επάρκεια» τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



Πηγή