Μέτριας δυσκολίας  / Προετοιμασία: 20΄, Μαγείρεμα: 1 ώρα + 40΄

Υλικά (για 4 άτομα)

  • 800 γρ. μοσχάρι, κατά προτίμηση ελιά, κομμένο σε κύβους περίπου 2 εκ.
  • 4 μέτρια κρεμμύδια, καθαρισμένα και κομμένα σε ψιλά καρέ
  • 1 σκελίδα σκόρδου, ψιλοκομμένη
  • 450 γρ. αρακάς, φρέσκος (αγοράζουμε περίπου 1 κιλό, γιατί θα έχουμε φύρα στο καθάρισμα) ή κατεψυγμένος
  • 1 κονσέρβα ολόκληρα ντοματάκια, με το χυμό τους, χοντροκομμένα
  • 1 φύλλο δάφνης
  • τα φύλλα από 1/2 ματσάκι δυόσμο, ψιλοκομμένα
  • 1 κουτ. γλυκού δεντρολίβανο, ξερό, καλά κοπανισμένο
  • 200 ml λευκό, ξηρό κρασί
  • 70 ml ελαιόλαδο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία

Αλατοπιπερώνουμε το κρέας. Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το κρέας για περίπου 4 – 5 λεπτά, μέχρι να ροδίσει από όλες τις πλευρές.

Προσθέτουμε τα κρεμμύδια και το σκόρδο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για περίπου άλλα 2 – 3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς. Σβήνουμε με το κρασί, αφήνουμε 2 – 3 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ και προσθέτουμε τη δάφνη, τις ντομάτες και 300 ml νερό. Μαγειρεύουμε για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να αρχίσουν τα υγρά να κοχλάζουν, και χαμηλώνουμε τη φωτιά (στο 1 για κουζίνες με κλίμακα μέχρι το 3, στο 3 για κουζίνες μέχρι το 9).

Σκεπάζουμε και σιγομαγειρεύουμε για περίπου 1 ώρα, μέχρι (σχεδόν) να μαλακώσει το κρέας. Προσθέτουμε τον αρακά, το δεντρολίβανο, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και νερό τόσο ώστε ίσα να καλύπτει τα υλικά. Ανακατεύουμε απαλά και δυναμώνουμε τη φωτιά.

Οταν αρχίσουν τα υγρά να κοχλάζουν, χαμηλώνουμε ξανά τη φωτιά.

Σκεπάζουμε την κατσαρόλα με το καπάκι και σιγομαγειρεύουμε για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει και ο αρακάς, και το κρέας. Ρίχνουμε το δυόσμο, ανακατεύουμε απαλά και αποσύρουμε από τη φωτιά. Αφαιρούμε και πετάμε τη δάφνη και αφήνουμε το φαγητό για περίπου 10 λεπτά, να σταθεί.

Συνοδεύουμε με φρέσκια πράσινη σαλάτα και ντοματίνια και ζεστό προζυμένιο ψωμί ή άλλο της αρεσκείας μας.

kathimerini.gr



agrinio24.gr